Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

5989
Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

Възпоменателните монети се радват на високо търсене в България. Почти всяко пускане на нова възпоменателна монета предизвиква дълги опашки пред сградата на Българската народна банка, като скоро след това паричката може да бъде открита на вторичния пазар, обикновено на цени, които са в пъти по-високи от продажната.

Освен предмет на интерес за колекционери и метод за съхранение на стойност, включително преследване на доходност, възпоменателните монети имат едно друго основно свойство – те са законно платежно средство. Това означава, че разполагат с номинална стойност и са част от парите в обращение в България.

Колко струват старите български пари

Колекционирането на стари банкноти и монети е страст, която практикуват мнозина у нас. Освен хоби, старите пари могат да носят и сериоз...

Макар, че едва ли има колекционер, който доброволно да иска да се разплати в магазина с възпоменателни монети, това на практика изглежда възможно.

„Българската народна банка пуска в обращение банкноти, включително възпоменателни банкноти, разменни монети и възпоменателни монети, които са законно платежно средство, съгласно чл. 25, ал. 2 от Закона за БНБ.”, сочи наредба N 39 на БНБ.

Добра новина за колекционерите: БНБ увеличи броя на възпоменателните монети

„Банкнотите и монетите, издадени от банката, са законно платежно средство и задължително се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения.”, гласи от своя страна ал. 2 от Закона за БНБ.

Това важи за всички банкноти и монети, които не са извадени от обращение.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Възпоменателните монети са високо ценени от всеки колекционер заради ограничения им тираж, който е един от признаците, определящ инвест...

Яснота внасят и допълнителните разпоредби към наредбата, според които "„Възпоменателна монета“ е монета законно платежно средство, издадена от Българската народна банка, която е отсечена за отбелязване на конкретно събитие или годишнина и обичайно се използва за нумизматични или инвестиционни цели."

Разбира се, номиналната стойност на възпоменателните монети се различава от цените, на които се предлагат на касите на БНБ и в клоновете на търговските банки, което прави евентуалното разплащане с тях меко казано неизгодно.

Интересно е да се отбележи, че БНБ има точни правила за изработването на възпоменателните монети, когато горовим за техния номинал.

„Българската народна банка може да пуска в обращение възпоменателни монети с номинална стойност 1 лев, 2 лева, 5 лева, 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева.”, става ясно от наредба N 39 на Централната банка.

Според правилата, възпоменателните монети в зависимост от номиналната им стойност , могат да бъдат изработвани от следните метали:

  • от неблагородни метали – монети с номинална стойност от 1 лев;
  • от мед – монети с номинална стойност от 2 лева;
  • от сребро – монети с номинална стойност от 5 и 10 лева;
  • от злато, платина или комбинация от метали – монети с номинална стойност от 1 лев, 2 лева, 5 лева, 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева.

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на цар Калоян

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Калоян”, съо...

Заради всичко гореизброено, възпоменателните монети имат своя дял в общата стойност на парите в обращение в България.

възпоменателни монети

Възпоменателна монета, посветена на цар Калоян с номинал 10 лева, пусната в обращение от БНБ през миналата година;   Снимка: БНБ

Общата стойност на всички пари в обращение у нас възлиза на рекордните 27.4 млрд. лева към края на месец декември 2022 година, става ясно от редовното тримесечно издание „Преглед на емисионно-касовата дейност на БНБ”.

В това число влизат банкноти и разменни монети, емисии след 5 юли 1999 г., включително изтеглените от обращение без краен срок на обмяна, и възпоменателни монети, емисии след 5 юли 1999 г., включително изтеглените от обращение с ненастъпил краен срок на обмяна, уточняват от БНБ.

БНБ пуска златна монета, посветена на Паисий Хилендарски, на цена от 3 755 лева

Нова златна възпоменателна монета, посветена на Паисий Хилендарски, пуска в обращение Българската народна банка на 27 юни 2022 година. ...

Общата стойност на възпоменаталните монети възлиза на 1.7 млн. лева към края на 2022 година, сочат данните на институцията. Стойността им се увеличава с приблизително 100 000 лева за година, тъй като в края на 2021 година е възлизала на 1.6 млн. лева.

Възпоменателните монети оформят дял от 0.01% в общата стойност на парите в обращение, посочочват от БНБ. Делът обаче е закръглен, като реално възпоменателните монети представляват едва 0.006% от общата стойност на всички банкноти и монети в обращение.

На фона на това, делът на банкнотите в общата стойност на парите в обращение е 97.96%, а на разменните монети – 2.03%.

Общата стойност на парите в обращение у нас нараства с 11% на годишна база или с 2.72 млрд. лева през 2022 година. Нарастването е по-малко спрямо предходния едногодишен период, когато общата стойност на парите в обращение скочи с 16.3% или с 3.4 млрд. лева. 

БНБ изважда от обращение банкнотите от 20 лева, емисия 2005 г.

Банкнотата с номинал 20 лева, емисия 2005 година, се изважда от обращение след решение на Управителния съвет на Българската народна бан...

Още: Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващите три години?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com