Каква е основната разлика между супа и яхния?

3725

По-специално, човекът може винаги да се обърка относно разликата между яхния и супа. В по-голямата си част разликата може да се различи по някои визуални знаци, но понякога някоя супа или яхния изглеждат между двете и не може да се направи разликата.

Терминологията „супа“ и „яхния“ може да бъде подвеждаща . Има примери за ястия, които могат да се приготвят както като супа, така и като яхния. Въпреки че тези два вида продукти може да изглеждат идентични, има значителни разлики между тях.

И супата, и яхнията са храни, които се състоят от твърди и течни части за приготвянето им. Приготвят се по подобен начин. По този начин много хора изпитват затруднения да разграничат супата от яхнията.

Яхнията е бавно приготвена храна, приготвена от месо и зеленчуци. Супата е течност, приготвена на слаб огън от месо и зеленчуци. Основната разлика е, че в супата има повече течност от яхнията.

Какво е супа

Супата е течност, приготвена с месо, риба или зеленчуци. Въпреки че супите се сервират топли, те могат да се сервират и студени. Супата се приготвя чрез варене на твърди съставки в течност до извличане на вкусовете. Следователно приготвянето на супа означава - извличане аромата от твърдото вещество в течност, а течната част е най-важната съставка в супата.

Супата има тенденция да има повече течност от яхнията. Но тази течност е по-рядка от течността в яхнията. Традиционно супата се разделя на две групи: бистра супа и гъста супа. За сгъстяване на супите се използват съставки като сметана, масло, брашно, нишесте, яйца и др.

Супите обикновено се сервират като предястие, или първо ястие.

Какво е яхния

Яхнията се приготвя от твърди съставки като месо, домашни птици и зеленчуци. След това от тези твърди съставки се получава сос. Яхнията е техника, при която твърдото месо се превръща в течност при ниска температура. Тази техника може да превърне жилаво, старо месо в крехко и сочно месо.

Яхния се приготвя, като месото и зеленчуците се нарязват на равни парчета, а след това се добавя течност (вода, бульон, бира и др.), за да се покрие. Готви се при по-ниска температура за продължителен период от време. Съдът също трябва да бъде покрит, за да не се изпари.

Разлика между супа и яхния:

·         Супата е течна храна.

·         Яхнията е комбинация от твърда храна и течност.

·         В яхнията твърдата част се сварява в течност, за да омекне.

·         Супата има по-рядко съдържание.

·         Яхнията има по-малко течно съдържание.

·         Супата има рядък сос

·         Яхнията има гъст сос

·         Супата може да се сервира студена или топла.

·         Яхнията, сервирана гореща.

Друга разлика между супа и яхния е времето, необходимо за приготвянето им.  Супата отнема по-малко време за приготвяне и готвене, докато яхнията отнема повече време. Продължителният процес на готвене на яхнията, позволява да се запазят естествените вкусове, придава специален вкус.

Тази супичка се услажда и на най-големите претенции

Продукти: 1 бр. патладжан 2 бр. картофи 1 глава лук 1/2 морков 200 гр. гъби печурки 500 мл. прясно мляко 800 мл. вода Това е на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Месечен хороскоп за декември...
3 знака от Зодиака през зимата...
Тези зодии очакват с нетърпение...
Какво винаги е изписано в съдбата...
3 зодии ще имат големи професионални...
Арменец, грузинец или може би...
Нещо интересно за зодия Скорпион,...
Пътуването като смисъл на живота:...
Годината на Черния воден заек:...
Дневен хороскоп за 1 декември...
Фаза на Луната на 1 декември 2022...
Новогодишни поверия за здравето,...

Последни новини