Каква е разликата между ракия и пърцуца?

16727
Каква е разликата между ракия и пърцуца?
Снимка: БГНЕС

Като национално питие и носител на традициите на българите, ракията е чест спътник на вечерята на средностатистическия българин, предпочитана алкохолна напитка по време на семейни празници и част от националната ни идентичност. Предвид всичко това е странно мнозина да не знаят значението на думи като първак и пърцуца. Вие знаете ли какво е пърцуца и ракия ли е това?

Какво е пърцуца?

Пърцуцата според речника на българския език е слаба ракия с ниски алкохолни градуси за разлика на първака, която е изключително сила ракия, високоградусова и неподлежаща на консумация. Възрастните хора са използвали и продължават и до днес да употребяват първака за разтриване при редица простудни заболявания, като домашен лек за компреси, средство за дезинфекция и като цяло като народен лек. За разлика от нея пърцуцата е много слаба ракия. Тя е  последната ракия, която тече от казана, последните количества ракия при изваряването на джибрите или плодовите каши. Обикновено се събира и се пуска при материала за следващото варене на ракия, тъй като ниските градуси на пърцуцата я правят не особено предпочитана за консумация, а и вкусът е далеч от приемлив. Тя е кисела и с неприятен мирис, който се дължи на трудно летливи компоненти в нея от рода на висшите алкохоли, естери, мастни киселини и други, които остават в нея.  Други имена на пърцуцата са парцуца и патоки, а друго значение на думата е „некачествена ракия“. Пърцуцата реално не само е с нисък градус, но и качеството е слабо и неприемливо, неподходящо за пазара и дори за домашна консумация.

Разлика между ракия и пърцуца

Отговорът на въпроса ракия ли е пърцуцата и каква е разликата между ракия и пърцуца е ясен – пърцуцата е слаба ракия, последната, която излиза при варенето от казана. Стопаните, които варят ракия, са събирали парцуцата и са я съхранявали до следващата година, когато я влагали, за да я преварят и използват. Докато първакът е опасен за консумация, тъй като съдържа метанол и може да доведе до тежки последствия за здравето, то пърцуцата не е опасна за консумация, но е некачествена, слаба и с недобри вкусови качества, поради което не се използва за директна консумация. Първакът приема в себе си почти всички лесно летливите съединения, образувани при алкохолната ферментация освен метанола, а именно – пропанола, изобутанола, естери от рода на етилацетата, алдехиди, киселини, което я прави жива отрова.

Какво е количеството на пърцуцата от един казан ракия?

В зависимост от джибрите и големината на казана се отделя определено количество първак и определено количество пърцуца. Първата ракия, която наричаме първак и която е неподходяща за вътрешна консумация, обикновено е само 1.5-2 литра от казан 250 литра. За разлика от минималното количество първак пърцуцата е в пъти повече. Спокойно може да се събира и влага при следващо варене на ракия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно