Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

3827

Един от най-важните винамини за нашето здраве е витамин Д. Той повишава имунитета, поддържа костите здрави, грижи се за кожата, стимулира растежа на косата. Вие усвоявате витамин D предимно чрез излагане на слънце, но можете да приемате хранителни добавки и да ядете определени храни.

Дефицитът на витамин D причинява ли загуба на коса?

Ако на тялото ви му липсва витамин Д, това може да се изрази по няколко начина, като един от тях е косопадът. Дефицитът на витамин D е свързан с алопеция, известна още като петниста плешивост, и редица други здравословни състояния.

Изследвания показват, че липсата на витамин D в тялото ви може да доведе до загуба на коса. Една роля, която играе витамин D, е стимулирането на нови и стари космени фоликули. Когато имате дефицит - растежът на нова коса може да бъде забавен.

Ако косата ви не расте, вероятно правите тези грешки

Дефицитът на витамин D е свързан с автоимунно заболяване - алопеция, което причинява плешиви петна по скалпа и други части на тялото. И двата пола могат да имат това заболяване.

Ако прекарвате много време на закрито, предпазвате се от слънцето, използвате слънцезащитни продукти и не ядете храни, богати на витамин Д – това ще доведе до неговия дефицит. Такива храни са някои видове риба, телешки черен дроб, гъби, жълтъците на яйцата.

5 лесни трика за по-бляскава коса през лятото

Проучване показва, че рецепторите на витамин D могат да помогнат за производството на нови космени фоликули и да възстановят растежа на косата. Друго проучване установява, че космите израстват отново при мишки две седмици след въвеждането на рецептори за витамин Д. Но научните изследвания са оскъдни за това колко време ще отнеме на косата да порасне отново.

Можете да започнете да повишавате хранителните си нива, като прекарате допълнителен час на слънце, като вземете добавки с витамин D или обогатите менюто си с подходящи храни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Кой е най-добрият алкохол,...
Подходящи храни при високо кръвно...
Защо трябва да ядем мандарини...
Тези храни стават отровни, щом...
Лекар каза колко мед на ден НАИСТИНА...
Таблетка аспирин в пералнята...
Кюфтетата не ви се получават,...
Това е най-добрата напитка за...
Кои са най-отровните комбинации...
Как да подобрим здравето: Експертите...
Това са 6-те храни, които ВРЕДЯТ...
Билката, за която не подозирате,...

Последни новини