Каква паста за зъби да използвам?

2070
Каква паста за зъби да използвам?
Снимка: iStock/Guliver

Търсите паста за зъби и буквално се “губите” сред огромното разнообразие, което се предлага на пазара. Как да избера най-подходящата за мен?
Преди да изберете паста, трябва да познавате зъбите си, какви проблеми имате и на кое най-много държите. Ето основните видове пасти, които ще видите:

Против кариес
Кариесът е един от най-честите проблеми, с които почти всеки от нас се сблъсква. Образува се в резултат на остатъците от храна, най-често захар, които се задържат по зъбите и от които се разпространяват бактерии, образуващи киселини. Тези киселини разграждат емайла, формират пролуки и се превръщат в кариеси. Пастата против кариес съдържа по-голямо количество флуорни съединения - натриев флуорид и натриев монофлуорофосфат. Те подсилват устойчивостта на емайла и едновременно с това намаляват растежа на бактериалната плака. За да е най-силен ефектът, се препоръчва при измиване на зъбите да се търка и изплюва, но без да се изплаква, за да остане част от тези съединения в устата и да действат по-дълго време.

Прочети това, преди да си купиш електрическа четка за зъби

За чувствителни зъби
Чувствителните зъби ни пречат да се наслаждаваме на някои от любимите си храни и напитки, защото ни създават дискомфорт от студено, горещо, кисело, сладко. Тази чувствителност може да бъде облекчена от калиев нитрат или строициев хлорид, които успяват да запълнят пукнатините в емайла и намаляват болката и дискомфорта. Ако миете зъбите си с паста, съдържаща тези вещества, след 2-3 седмици чувствителността трябва значително да намалее.

При проблеми с венците
Друг често срещан проблем са хронично кървящи венци. В този случай най-подходящи са пастите, съдържащи хлорхексидин и успокояващи билкови екстракти като лайка, мента, ехинацея. Хлорхексидинът е широкоспектърен дезинфектант, който се свързва с бактериалната плака, като облекчава кървенето на венците, но и предпазва от кариес. Друга подобна съставка, водеща до същия ефект, е триклозанът.

При зъбен камък
Получава се при узряването и стареенето на бактериалната плака, т.е. зъбният камък е по-сериозна форма на увреждане от кариеса и изисква по-специални грижи. Необходимо е редовно да се отстранява от зъболекар. В противен случай води до пародонтит и други здравословни проблеми. Веднъж натрупан, може да се премахне само чрез зъболекарска намеса. Но може да се предотврати чрез паста, която съдържа пирофосфати и цинков цитрат.

Вижте как правилно да дезинфекцирате четката си за зъби, за да се предпазите от бактерии

Пасти за избелване
Всички мечтаем за бели зъби и очарователна усмивка. Затова се изкушаваме от пасти, рекламирани като идеалното средство за избелване. Внимавайте с твърдостта на абразивните частици в тях. Трябва да са по-меки от емайла ни, за да не го нараняват. Според много специалисти избелващите пасти са много агресивни по отношение на зъбния емайл. Препоръчва се да не се използват често и да се избягват от хора с чувствителни зъби.

Билкови
Днес много хора избират продукти изцяло на билкова основа. Затова и билковите пасти за зъби са особено популярни. Действат противовъзпалително и антисептично, почистват добре зъбите и намаляват кървенето на венците. Препоръчват се за хора, страдащи от пародонтит и гингивит. Повечето билкови пасти съдържат флуорид и абразивни средства, ароматни вещества за по-приятен вкус, както и почистващи съставки. В състава им присъстват и омекотители и сгъстители, за по-добра текстура на пастата.

Това са основните видове пасти за зъби. Разбира се, не са без значение и личните ви вкусови предпочитания. Ако имате здравословен проблем, трябва да се консултирате с вашия стоматолог, защото пастата за зъби, колкото и да е специална, не може да го разреши. И най-важното е редовно да си миете зъбите старателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно