Какви правила да спазваме, ако искаме да имаме по-здраво сърце?

45822
Какви правила да спазваме, ако искаме да имаме по-здраво сърце?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от онези хора, които не остават незабелязани. Присъствието й обаче не е натрапчиво. Излъчва увереност, мекота и сияние. Тези и още много човешки и професионални качества правят посещението в нейния кабинет няколко идеи по-приятно от обикновено. Основната причина за това се крие в нейния професионализъм. А пътят е дълъг. Той започва от Варна, където е израснала и завършила Висше медицинско образование.

Д-р Чавдарова, разкажете ни повече за началото на вашия професионален път.

Още като ученичка проявих силен интерес към естествените науки и по-точно към биологията. Признателна ще съм завинаги за това на моята невероятна учителка по биология в основното училище г-жа Дамянова. Тя запали интереса ми към тази необятна наука за живата природа и ме насочи към пътя на медицината. Завършила съм Математическа гимназия, паралелка биология във Варна, след което Медицински Университет Варна. Дипломирах се през 1994 година заедно с 224 студенти. Бях първенец на випуска и ми беше предложено да избера къде да започна работа. Аз, разбира се, избрах Клиниката по кардиология в сегашната УМБАЛ "Света Марина" във Варна, защото кардиологията още от четвърти курс беше моя страст и влечение. През 1999 година защитих специалност Вътрешни болести.

После обаче, става нещо доста необичайно, защото освен в медицината се влюбвате и в екзотична Япония.

Да, така е! Тази страна остана завинаги в сърцето ми. От 2000 до 2002 година преминах следдипломна квалификация в Медицински Университет - Каназава, Япония. Срещата ми с тази невероятна страна беше и ползотворна и невероятно въздействаща върху мен. Предмет на моята работа там беше диабетната кардиомиопатия- нарушенията, които настъпват в сърцето при захарен диабет. Под ръководството на проф. Хироши Ямамото и проф. Ясухико Ямамото написах статия, която впоследствие беше публикувана в медицинското списание Journal of Mollecular and Cellular Cardiology. След завръщането ми от Япония през 2003 година придобих специалност "Кардиология".

Как продължи професионалният Ви път, след като се върнахте в Българя?

Работила съм в кардиологичните отделения на УМБАЛ "Св. Марина"- Варна, МБАЛ Бургас, УМБАЛ "Дева Мария" и в МЦ "Св. София" Бургас. От 2010 година имам частна кардиологична практика. Разполагам с всички необходими апарати за неинвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Имам договор и със Здравната каса, за да мога да помагам на голям кръг от пациенти.

Защо сърцето стана обект на Вашия живот?

Благодаря за този чудесен въпрос! Сърцето винаги ми е било интересно. Това е анатомичен орган, който движи жизнената сила в тялото - кръвта. В същото време е магия, без която не можем да живеем, символ на нашата душевност и чувственост, предмет на много проучвания, песни, романи, поеми, стихове. Защо и кое кара сърцето да работи? Коя е тази невидима сила, която създава електрическия импулс, подтикващ сърдечните клетки към съкращение? Много вече е доказано, но и много не се знае. Ето тази магия на сърцето винаги ме е очаровала.

Какво да даваме на нашите сърца, за да получаваме положителна ответна реакция?

За съжаление, по-често взимаме от сърцето, отколкото да даваме. Товарим го, преяждайки и препивайки, подлагаме го на стрес, не мислим за него, и когато то се обади, крещейки за помощ, в много случаи пак не му обръщаме внимание. Трябва да се вслушваме внимателно в сърцето си- то никога няма да ни излъже и подведе. Какво да му дадем, за да получим положителен отклик? Внимание, вслушване в неговите сигнали, здравословно хранене и ползотворен двигателен режим, както и отстраняване на факторите, които му вредят - тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и други.

Ако трябва да подредите приоритетите, които всеки човек трябва да спазва, за да има здраво сърце, как бихте го направили?  

Да започнем с правилното хранене и спортът.

Това са категорично най-добрите приятели на сърцето. Здравословното хранене критично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда. Същото се отнася и за спорта, когато е разумен и дозиран.

Много са важни профилактичните прегледи.

Аз препоръчвам профилактичните прегледи да са веднъж годишно, но при установени сериозни сърдечни заболявания, като исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, клапни пороци и други, интервалите да са по-кратки - на 3 или 6 месеца, в зависимост от състоянието на пациента.

Значение има и наследствеността.

Фамилната обремененост е много важен, за съжаление, некоригируем сърдечно-съдов рисков фактор. Тя е налице при повечето сърдечно-съдови заболявания. Особено важно е значението на наследствеността при артериалната хипертония. Повечето хора се удивляват откъде се е появило повишеното кръвно налягане, при условие че имат правилно хранене, не пушат, не пият, спортуват. В тези случаи причината е в наследствеността - тя, заедно с външни фактори (например хроничен стрес), може да отключи начало на хипертония.

Емоциите - дали положителни, дали отрицателни, имат силно отражение върху сърцето, защото те са вид стрес за организма. Техният непосредствен ефект е свързан с учестяване на сърдечната дейност, повишаване на кръвното налягане, може да доведат до аритмии, до гръдна болка, бодежи в сърдечната област, чувство на задух. Възможно е силна емоция даже да провокира миокарден инфаркт.

Добре ли е да казваме често "обичам те", на хората около нас и на сърцето си, защото това също е емоция?

Определено мисля, че насочвайки положителна енергия към хората около нас или към своето тяло, неминуемо ще получим положителна ответна реакция. Аз съм учила традиционна медицина и твърдо вярвам в нея, свойствата на медикаментите  и в научните доказателства, но също вярвам и че ние, хората на науката, не знаем много неща за природата и човешкото тяло. Затова, нека се стараем да бъдем по-добри, по-положително настроени към околния свят и да даваме от себе си повече, за да се чувстваме добре, обичани и ценени.

Д-р Ралица Чавдарова продължава своето професионално и личностно развитие. Въпреки нелеката професия, тя има усмивка и грижа за всеки пациент.

Actualno.com и желае да съхрани своя позитивизъм, за да продължи да помага на все повече хора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас