Какви са тези дупки на дъното на Атлантическия океан?

25360
Какви са тези дупки на дъното на Атлантическия океан?
Снимка: Vecchione&Bergstad / Frontiers in Marine Science, 2022

На 13 юли 2004 година екипажът на борда на норвежкия изследователски кораб G.O. Sars пуска безпилотен дистанционно управляван подводен апарат – ROV – с камера на морското дъно в средата на Атлантическия океан, някъде на север от архипелага на Азорските острови.

„Тези следи се появиха напълно неочаквано и внезапно на екрана на дълбочина около 2000 метра“, казва Од Аксел Бергстад пред Science Norway.

Тогава Бергстад е ръководител на експедицията на Норвежкия институт за морски изследвания. Сега той вече е пенсионер, но въпреки това заедно с американския морски учен Майкъл Векионе публикува доклад, обобщаващ какво знаем за дупките. 

На 25 юли 2022 година, 18 години след първото откритие, експедиция на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) направи нови снимки на загадъчните линии от дупки, като коментира, че те изглеждат като направени от хора, но малките купчини седименти около дупките предполагат, че са били изкопани от... нещо.

Уви, реалността е, че все още учените не знаят какво е оставило дупките. Двамата изследователи се надяват да разпалят любопитството на други, които биха могли да изследват по-отблизо откритието.

Непознато животно?

Морският учен не изключва, че става дума за неизвестно досега животно.

„Все още има редица неописани животни и други организми в дълбокото море – казва Бергстад. – Много неща все още са зле обяснени от науката. Говорим и за огромни океански площи.“

Пътеките, които виждате на снимките, са издълбани в меко морско дъно. Това означава, че не са фосилни следи. Следите трябва да са от организъм, който все още живее в морето, смята Од Аксел Бергстад.

Преди около 200 години изследователите започнали да се интересуват от следи, открити в скали на сушата. Някои от тях били гигантски, други – много по-малки.

Ето как изследователите в началото на 19. век тръгнали по следите както на динозаврите, така и на много други, тогава все още неизвестни и по-малки животни, живели в древността.

Изследването на морското дъно тепърва започва

Изследването на биологичното разнообразие на огромното морско дъно на Земята едва сега е започнало. Могат да се намерят много нови неща. Това, че следи от животни или други организми са открити дълбоко в морето, не е нещо ново.

Немската дума Lebensspuren – следи от живот – е използвана за първи път от немски изследователи през 70-те години на миналия век, когато първите снимки от морските дълбини показали следи от живот, но учените не знаели какво е това.

Днес Lebensspuren се използва от изследователите като събирателен термин за следи, следи и отпечатъци от това, което можем да предположим, че са живи организми долу в морето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно