Какво да правите, ако детето е твърде самостоятелно и своенравно

4055
Какво да правите, ако детето е твърде самостоятелно и своенравно
Снимка: iStock

„Човекът е възпитан за свобода“. Г. Хегел

"Да правиш това, което доставя удоволствие, означава да бъдеш свободен." Волтер

Вашето дете е упорито, своенравно, независимо и не се подчинява, когато го притискате? Може би в семейството ви расте страхотен човек!

Какво да правите, ако детето е твърде самостоятелно и своенравно

Съвременните психолози съветват да дадете на малките деца максимална свобода. Образованието се отдалечава от суровите правила и догми. Много родители обаче са недоволни от нежеланието на децата да изпълняват техните заповеди и желания. И това се счита за упоритост, самоугаждане и капризен характер. Има ли граница между непокорството и независимостта?

От кой родител детето наследява структурата си, цвета на очите, зъбите

Широкоразпространено твърдение е, че първородната дъщеря винаги взима гените на баща си. Но за да подплатим тези твърдения с научни фак...

Глупавият инат и умението да защитаваш интересите си са две различни неща. Но независимото дете в този случай се отличава със способността да прави свой собствен избор. И ако не иска да рисува с моливи, а го прави с химикал, е, негово право. Ако момчето не иска да носи дрехи, вярвайки, че цветовете им приличат на „момичешки“, то не е капризно, а изразява собственото си мнение.

Случва се проявата на независимост у дете да е просто реакция на психологическия натиск, който идва от по-възрастните. Тоталният контрол от страна на родителите поражда противопоставяне под формата на демонстративна независимост. В този случай детето е особено непослушно и може просто да направи обратното на това, което се очаква от него.

Разбира се, по-удобно и по-спокойно е да имате услужливо, примерно дете, което е послушно и ви се подчинява във всичко. Но дали „послушното дете“ винаги е нещо добро?

Съществува риск да го отгледате непосветен и инертен

Като възрастен, то ще се стреми да прехвърли отговорността на другите, ще се страхува да взема решения. И в детството постоянно ще чака одобрение на действията си и ще действа предпазливо: „Какво ще кажат нашите сега?“

Защо големите джипове са опасни за децата? (ВИДЕО)

Производителите на големи SUV, предлагащи своите модели на пазара в САЩ, могат да бъдат принудени да монтират камери или сензори за пар...

Как да разпознаем самостоятелно дете и да го различим от просто разглезено?

Тези деца изглеждат по-възрастни от годините си. Те се отличават от другите с вътрешна свобода и твърдост. Освен това, те вече знаят как да защитават собственото си мнение и са в състояние да разберат, какво харесват и какво не.

Независимите деца не чакат одобрението за своите действия от другите. Те действат без да се съобразяват с конвенциите и общоприетите правила. Между другото, това е характерна черта на потенциално успешният човек.

Те не се поддават на сила (в случая възрастни), имат свои собствени преценки. Те очевидно имат заложби на лидер, развито самочувствие. Следователно такова дете не се подчинява, ако смята, че е абсолютно право.

Независимото дете трябва да бъде правилно мотивирано. Родителите и преподавателите му ще се нуждаят от способността да водят конструктивен диалог, а не да натискат със сила и власт. Много е важно да се научите как да овладеете инструментите за убеждаване, да аргументирате вашите „желания“. Забраните и наказанията в случая са непопулярна мярка. Реакцията на възрастните трябва да изключва категоричният натиск, върху детето.

Няма да повярвате колко са пораснали децата на Елена Паришева и Ивелин Попов (СНИМКИ)

Елена Паришева е една от „бившите” звезди на Пайнер от близкото минало. Още от самото начало през 2005 кариерата ѝ тръгна с...

Такива деца не търпят намеса в личното им пространство, те подреждат своята "територия" според собствения си вкус. Освен това не обичат да бъдат докосвани, поставяни на колене, целувани. Възрастните в тези случи, често погрешно приемат подобно поведение за "недоброта", бодливост.

Основното е да го заинтересувате

Ако нечие общество стане интересно за независимото дете, то се радва да установи контакт. И обратно.

Разбира се, не може да оставите ситуацията да се развие. В противен случай заплашва да прерасне в пълно неподчинение. Но никой не е отменил родителските права. Става въпрос за това как да се създаде безконфликтно взаимодействие, така че детето, което не се подчинява, да защитава собствените си интереси, да се учи да спори, да доказва своя случай без агресия.

Ако имате точно такова дете, не бързайте да „пречупите“ характера му. Просто приемете факта, че то само управлява живота си. Между другото, историята знае много примери, когато такива свободолюбиви деца стават велики хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com