Какво е лимонена киселина и какви са ползите за здравето ни?

2044

Какво е лимонената киселина?

Тя е естествен компонент от соковете на плодовете, в цитрусовите плодове са най-големите количества. Тя прави така че лимонът и лаймът (зелен лимон) да имат характерният за тях кисел вкус. Лаймът и лимонът разбира се съдържат най–много лимонена киселина от всеки друг цитрусов плод, но портокалите и грейпфрутите не са изключение (както и част от горските плодове).

Какви ползи има лимонената киселина за нашето здраве?

Тя има важна роля за работата на метаболизма. Цикълът на лимонената киселина представлява метаболитният процес, при който храните се разграждат до енергия, вода и въглероден диоксид.

Тя също така има шанс да забави или предотврати камъни в бъбреците. В състава на урината има лимонена киселина, разбива малки камъни като се свърза с калцият, и чрез промяна на pH възпира това да се формират камъни в бъбреците.

Още едно предимство, което има лимонената киселина е, това че увеличава усвояването на някой минерал в тялото като магнезий, калций и цинк.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всяка сутрин пиете водата от 1 сварен лимон

Кои са храните, в които се съдържа лимонената киселина?

Лимонената киселина се открива естествено най–често в соковете и в цитрусовите плодове, но в някой плодове се намира по малко наличие на лимонена киселина. Ето няколко храни, които съдържат естествено високо наличие на лимонена киселина, а те са:

-          Домати;

-          Череши;

-          Ананаси;

-          Лайм;

-          Червени боровинки;

-          Грейпфрути;

-          Портокали;

-          Малини;

-          Грозде;

-          Ягоди;

-          Лимони;

Лимонената киселина се ползва и произвежда като хранителна добавка. И около 70% от всичката лимонена киселина, която се произвежда се използва като добавка към храната, тя също така се използва в доста лекарства и в доста козметични продукти за ежедневието ни.

Лимонената киселина също така се може да се използва и както като естествен подобрител на вкуса, също така се използва и като консервант в различни храни, например като желета, конфитюри, зелечуци и консервирани плодове. Добавя се и в плодови напитки, сладолед, газирани напитки и бонбони както и в много други.

Лимонената киселина още помага за регулирането на киселинността, но има действието и като антиоксидант. Защото има ниско pH и киселинния си профил в консервирани може също да помогне за предпазването от ботулизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Видите ли това по картофите - не...
Кой е най-добрият алкохол,...
Подходящи храни при високо кръвно...
Защо трябва да ядем мандарини...
Тези храни стават отровни, щом...
Лекар каза колко мед на ден НАИСТИНА...
Таблетка аспирин в пералнята...
Кюфтетата не ви се получават,...
Това е най-добрата напитка за...
Кои са най-отровните комбинации...
Как да подобрим здравето: Експертите...
Това са 6-те храни, които ВРЕДЯТ...

Последни новини