Какво е зокум и как трябва да се отглежда?

20809
Какво е зокум и как трябва да се отглежда?
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте някога за зокум? Имате ли представа какво е това? Със сигурност всеки знае и е виждал зокум, но може би не е запознат с това му наименование. Зокумът е другото име на олеандъра - доста известен у нас храст. Може да го срещнете и с имената лян, нериум и др. Популярен е в доста страни и е лесен за отглеждане, а цветовете му се срещат в най-различни нюанси и всички са така красиви. 

Но както всяко растение, и олеандърът си има някои изисквания и тънкости при правилното отглеждане. На първо място, важно е да знаете, че растението е отровно и е по-добре да не го отглеждате вкъщи, ако имате малки деца или домашни любимци. А ето и какво друго е важно да знаете преди закупуването на зокум:

Избор на почва

Зокумът вирее най-добре в тежка почва, каквато има например в Гърция и едва ли всеки, който е посещавал страната, не е забелязал, че има такива храсти навсякъде по пътя и в населените места. У нас обаче зимата е доста сурова за олеандрите и е препоръчително да биват засаждани в големи саксии, които да се прибират на топло при смяната на сезоните. Може да засаждате директно в почвата, ако например се намирате в територии, близо до Гърция - Петрич, Сандански, Мелник и др.

Разтворът, който ще накара дори най-изсъхналото цвете да цъфти с ярки цветове

През топлите сезони почвата се подхранва само 2 пъти и това е достатъчно за цялата година. Избирайте торове, които не са обогатени с много азот. Ако забележите, че цъфтежът на вашия храст е забавен, то тогава може да изберете тор с повече наличие на калий и фосфор. Подхранването се прави най-малко месец преди прибирането на храста. 

Зокумът не се нуждае от твърде често поливане, тъй като има висока поносимост към сушата, запрашаването или засоляването. Но все пак, колкото по-добре се грижите за него и не пропускате редовното поливане, толкова по-добре ще изглежда и ще дава своите красиви цветове. Не го преполивайте, а признак за твърде високата влажност е пожълтяването на листата.

Цветове

Зокумът може да се срещне в различни цветови гами - бяло, розово, жълто, червено със своите нюанси. Има кичести и полукичести сортове. Цветовете започват да се появяват с началото на пролетта и цъфтят до края на лятото. 

Резитбата се извършва след прецъфтяването. Ако я правите за оформяне на храста, трябва да имате предвид, че редуцира цъфтежа и броя на цветчетата, така че по-добре не прекалявайте с орязването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com