Какво казва статистиката за ваксините

3212

Образованието и професионалният път на Петър Велков са свързани с управление на кризи, математически модели, изследвания, анализи на здравна система, статистически модели и епидемиология, които са ключови за управлението и на настоящата здравна криза. Занимава се с медицинска статистика, като от началото на пандемията извършва анализи от статистическа и епидемиологична гледна точка на разпространението на вируса у нас. Има личен опит на първа линия като доброволец във ВМА и Столично РЗИ, където организира и ръководи работата на доброволците през първата вълна у нас.

 

Г-н Велков, намираме се на прага на нова COVID вълна и много хора отново се замислят за ваксинация? Според статистиката, какви са ползите от ваксините?

Ако направим справка за усложненията за всички разболели се ваксинирани и неваксинирани в България, сравнено със самите групи през най-актуалните данни в България – за месец юни 2022 г., то ще видим, че над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо), спрямо групата на неваксинираните болни стигат до интензивното. Това са едва 4 от 2991 (или 0,13%) разболели се ваксинирани, които са стигнали до интензивното. Близо 10 пъти по-малко като процент е смъртността сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните - едва 0,20% леталитет сред ваксинираните и 1,93% при неваксинираните. В абсолютни стойности 15 пъти повече души са загубили живота си в групата на неваксинираните. 1,7 пъти е по-малко като процент хора от групата на ваксинираните, които са се разболели, попадат в болница в сравнено с групата на неваксинираните разболели. Като абсолютни бройки - 3 пъти повече неваксинирани стигат до болница.

Тези сравнения са много показателни, защото се сравняват процента хоспитализирани, тежки случаи и смърт в самите групи, т.е. от всички разболели се от едната и другата група и какво се случва с тях.

Ваксините, дори толкова месеци след тяхната употреба, въпреки хилядите фиктивни ваксинации у нас, въпреки смешно ниския процент бустер, те все още вършат впечатляваща работа. Ако получим данни с тези с бустер, то картинката ще е още по-категорична.

Затова аз бих препоръчал поставянето на трета доза, която вече не е много редно да се казва бустер, тъй като отдавна голяма част от учените обясниха, че основният курс е от 3 дози, а не от 2. Бих препоръчал и 4-та доза, реално първи бустер, ако сте над 50 години и/или имате хронични заболявания, и/или ако все още „официално“ не знаете, че сте карали заболяването, за да намалите риска изобщо да се срещнете с този коварен вирус, носещ риск за множество дългосрочни проблеми, дори и при леко боледуване. И знайте, че ако сте с две дози, то все едно не сте завършили своята пълна основна ваксинация.

 

Споменахте множество дългосрочни проблеми, причинени от COVID. Какви са постковид симптомите и до колко са опасни?

Това е едно от най-проблематичните места, свързани COVID пандемията за мен. Данните от редица изследвания показват ужасяващи увреждания върху почти всички важни органи, като най-опасни са тези върху мозъка, сърцето и като цяло нервната система.

Непрекъснатото говорене, че дори и да изкараме вируса, то поне е леко, доста сваля „гарда“ и мотивацията на хората да спазват елементарни мерки като маската. Данните показват, че дори при леко (а понякога и безсимптомно) протичане, уврежданията са много сериозни. При сегашните данни имаме от 4% до 30%-40% от преболедувалите (зависи от популацията и как са изкарали заболяването) да имат дългосрочни последствия. Говорим за милиони хора по света.

Изследванията показват, че всяко следващото преболедуване при неваксинирани, не само не увеличава тяхната защита качествено, а напротив увеличава риска от по-тежко протичане, рискът се натрупва и влияе за всяко следващо боледуване от всеки вирус, който ще срещнем, не само то COVID.

И нещо много важно - доказано е вече в различни верифицирани проучвания, че средно около 50% се намалява дългото протичане на COVID и увреждания, които той може да причини, ако си ваксиниран, а при смърт и тежки случаи разликата е в няколко пъти.

 

Какво показват данните за маските. Предпазват ли те и трябва ли да се носят?

Има налични стотици метаанализи в реномирани научни списания, базирани на хиляди проучвания, преминали партньорска проверка за достоверност, които доказват нещо, известно за науката от сто години, а именно - маските са едни от малкото неща, които имаме като инструмент при превенция срещу болестите. Това е за мен е най-силният нефармацевтичен инструмент, който имаме за борба с вируса. Безапелационно доказано с данните.

Маските, правилно поставени и колкото е възможно по-висок клас, ни помагат, като намаляват разпространението на вируса между 20 и 60%, в зависимост от типа маска, процента от хора, които я носят, варианта на вируса и т.н. Също така ако носите маски, редуцирате количество вирусен товар, което ще попадне във вашия организъм, а това е едно от най-ключовите предпоставка за това, как ще протече заболяването при вас.

 

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициатива „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Петър Велков: Ваксините драстично повишават шанса разболелите се да не стигнат до интензивно отделение

Петър Велков се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която подпомага взимането на информирано решение относно ваксин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Лекар разкри защо хората над 60...
Учени разкриха как е правилно...
Лекар: Това са най-добрите храни...
Учени: Тези здравословни напитки...
Лекар: Това е най-важният витамин...
Това е най-полезната храна за...
Събуждате се уморени сутрин -...
Кога болката в краката издава...
Наистина ли имаме нужда от 8 часа...
Тези 3 лека чистят черния дроб...
Лекар разкри 10 начина за намаляване...
Лекар: Това е най-вредната закуска...

Последни новини