Какво мислят инвеститорите за ChatGPT и другите инструменти, базирани на изкуствен интелект?

1570
Какво мислят инвеститорите за ChatGPT и другите инструменти, базирани на изкуствен интелект?
Снимка: Getty Images

Какво мислят представителите на финансовия сектор за възхода на изкуствения интелект? Светлина по темата хвърля последното MLIV Pulse проучване на Bloomberg, което се провежда сред експерти от света на инвестициите.

Напредналите системи на база изкуствен интелект могат да застрашат редица работни места, главно във секторите на финансите, правото и технологиите, сочи последното издание на анкетата.

Нарисувай ми човек: Плашещият напредък на изкуствения интелект може да създаде нова индустрия за трилиони

Компютърни програми вече могат да създават невиждани досега изображения само за броени секунди. Необходимо е единствено да въведете няк...

Интересно е да се отбележи, че въпреки резултатите, над 2/3 от анкетираните експерти не смятат, че тяхната работна позиция е застрашена от изкуствения интелект, при все че преобладаващият дял работят именно във финансовия сектор.

Изкуствен интелект се разработва от десетилетия, но едва през последните месеци интересът на масовата аудитория рязко се насочи към технологията. Повод за това е така нареченият генеративен изкуствен интелект, познат най-вече чрез системата ChatGPT на компанията OpenAI и продуктите DALL-E.

Инвеститорите също не останаха по-назад, като възходът на тези системи провокира експерименти с надеждата, че тези инструменти могат да генерират сериозна финансова възвращаемост.

Участниците в анкетата са разделени почти по равно по въпроса дали си струва да се инвестира в подобни технологии.

Засега изглежда, че използването на изкуствен интелект сред инвеститорите не е нещо масово, тъй като едва 12% от анкетираните посочват, че използват подобен инструмент, а 27% отговарят, че възнамеряват да го сторят.

Изкуствен интелект превръща текст в реч и може да имитира всеки глас

Нова система на база изкуствен интелект може да превръща текст в реч, имитирайки всеки възможен човешки глас – това е VALL-E, съз...

Над половината от анкетираните заявяват, че дори не са обмисляли използването на изкуствен интелект, който да оказва помощ в инвестирането.

Тези резултати контрастират на нарастващия интерес към акциите на компании, свързани с разработката на изкуствен интелект, подхранен главно от мащабната инвестиция от 10 млрд. долара на Microsoft в OpenaAI, разработчикът на ChatGPT.

Бизнес и инвеститори се намират в своеобразно състезание за голямата награда в нов технологичен сектор, където изкуствения интелект позволява генерирането на медийно съдържание, като текст и изображения, само чрез задаване на прости команди.

Последните примери за генеративен изкуствен интелект позволяват и воденето на свободен разговор със системата на всякакви теми – от прост диалог за времето навън до размисли за световното положение.

Microsoft се изправя срещу компании като Alphabet Inc., Meta Platforms Inc. и Amazon.com Inc. в усилията си да предложи най-умните инструменти на база изкуствен интелект на колкото се може повече хора.

Microsoft закрива 10 000 работни места

Microsoft ще съкрати 10 000 служители през следващите месеци, след като икономическият спад продължава да се отразява негативно на амер...

На фона на тази динамика, едва 49% от анкетираните в проучването на Bloomberg, посочват, че са планирали покупка на акции, изложени на подобни инструменти на база генеративен изкуствен интелект.

Като цяло около 41% от анкетираните смятат да увеличат експозициите си към технологични акции, докато 38% планират да поддържат настоящите си стратегии през следващите 6 месеца.

Дори преди настоящата вълна от интерес към изкуствения интелект, въпросът дали технологията ще причини повече ползи отколкото вреди, бе на особен фокус сред работници и бизнеси.

През 2023 година много от западните компании, които започнаха да съкращават персонал с безпрецедентни темпове, същевременно инвестират милиарди в изграждането на собствени възможности, свързани с изкуствения интелект.

През януари Alphabet (компанията-майка на Google) обяви съкращаването на 12 000 работни позиции, като в същото време изпълнителният директор Сундар Пичай отличи изкуствения интелект като ключова сфера за инвестиции.

Вижте в коя европейска държава забранява ползването на ChatGPT

Нашумелият бот с изкуствен интелект ChatGPT среща сериозен отпор в образователните среди и творческата общност, които виждат в негово л...

Подобно нещо се случи в Microsoft, която обяви инвестицията си на стойност 10 млрд. долара в OpenAI само няколко дни след като посочи, че ще освободи 10 000 служители.

Нито една компания не е уникална в това отношение.

"Предстоят много интересни ИИ (изкуствен интелект) войни между технологичните компании“, каза Уенди Хол, професор по компютърни науки от университета в Саутхемптън пред Bloomberg TV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com