Какво обещават партиите преди 2 април в сектор "Здравеопазване"?

2082
Какво обещават партиите преди 2 април в сектор "Здравеопазване"?
Снимка: iStock/Guliver

Седмица остава до поредните предсрочни парламентарните избори на 2-ри април, а обещанията на партиите са много и на богато.

Здравеопазването е един от най-важните, но в същото време най-тежкият сектор. Тук партиите предвиждат много и различни промени. Здравната система безспорно се нуждае от реформи, но през годините те са правени на парче и хаотично. Това е и министерството, в което се смениха най-много министри.

Ето какво обещават някои от основните партии:

"Продължаваме промяната - Демократична България"

Здравето на българските граждани е първи приоритет на новосформираната коалиция. Сред основните им приоритети в сектора е профилактиката и превенцията, гарантиране на достъпа до качествена медицинска помощ, лекарствени продукти и медицински изделия във всяка точка на страната, както и изграждане на Национална детска болница и по-високи заплати на медицинския персонал.

От коалицията предлагат и промяна в модела на финансиране на болничната помощ с фокус върху резултата от лечението при всеки пациент. Предвижда се и реформа на НЗОК - преразглеждане на структурата, процесите и контролните механизми, въвеждане на механизми за прозрачност и за обществен контрол. Предлага се и реално остойностяване на еднодневните клинични пътеки и амбулаторните процедури с цел намаляване на болничния престой.

Сред предложенията за промени в здравеопазването са:

  • намаляване на преките доплащания от пациентите за болнично лечение, лекарства и медицински изделия;
  • осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух до края на 2023 г. и въвеждане в действие на 6 медицински хеликоптера до края на 2026 г.
  • въвеждане на стандарти за времето за реакция, достигане до пациентите и транспорт до лечебно заведение при спешни случаи в цялата страна;
  • дигитализация на здравеопазването и прилагане на дигитални технологии като ефективен метод за създаване на здравословни навици и проследяване на риска при социално значими заболявания;
  • модерна и достъпна здравна услуга за всички граждани.

ГЕРБ-СДС

Акцентът в програмата на ГЕРБ-СДС в сектор „Здравеопазване“ е поставен върху профилактиката и скрининга. Те също предлагат изграждането на Национална детска болница, като смятат, че тя трябва да е в столицата.

Предвижда се и по-добра Спешна медицинска помощ. Това според ГЕРБ ще стане с изграждането на 237 спешни медицински центрове, нова, модерна медицинска апаратура и 400 линейки с животоспасяващо оборудване.

Предвижда се и изграждането на здравноинформационна система, създаване на информационно досие, достъпни и ефикански лекарствени продукти.

ОЩЕ: Политици на избори: Какво няма да чуем – здравеопазване

БСП

В сферата на здравеопазването от БСП предлагат достъпни здравни грижи за всеки и прозрачност и контрол на финансирането.

Социалистите смятат, че едно от най-важните неща е премахване статута на търговски дружества на болниците. За това те настояват от доста време. Според тях трябва да се въведе и "защитено лечебно заведение" в отдалечените и планински райони.

Работещите в здравната система пък трябва да получават достойно заплащане.

В програмата на БСП е заложено и намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9% и безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст.

55% от гражданите са недоволни от доплащанията за лекарства и в болниците

„Здравеопазването е поставено в догонващата позиция без възможност за реално компенсиране“. Това заявиха здравният икономис...

Социалистите искат и контрол върху обществените средства за здравеопазване чрез централизиран търг за доставка на лекарствата от реимбурсния списък и на медицинските изделия, провеждан на годишна база.

Не на последно място от БСП предлагат и електронно интегрално здравно досие, съдържащо цялата информация за пациента във всеки етап от живота му.

"Български възход"

От партията смятат, че системата на здравеопазването трябва да осигурява равен достъп до здравна помощ на гражданите и в най-отдалечените населени места като се развиват и контролират ефективно всички нейни компоненти.

Приоритетите на "Български възход" в областта на здравеопазването включват изграждане на системата за спешна помощ, преструктуриране на детското здравеопазване, преструктуриране на системата за обществено здравеопазване и осигуряване финансиране. От партията на Стефан Янев искат профилактиката да се превърне в реалност, а донорството и трансплантациите да се оптимизират.

Проф. Иво Петров: Здравеопазването в момента е поставено на дълга пауза

Политиците трябва да знаят, че в момента ние, простросмъртните, изживяваме нещо като национална катастрофа. Здравеопазването в момента ...

"Има такъв народ" 

Здравеопазването не е подминато и в предизборната платформа на партията на Слави Трифонов. От ИТН предлагат създаване на ефективно работеща доболнична помощ и общодържавна система за превенция и профилактика на социално-значимите заболявания.

Предвижда се и въвеждането на адекватни механизми за по-справедливо и достойно възнаграждение на медицинския труд, децентрализация на здравната система, промяна на финансирането от клинични пътеки към въвеждане механизма на диагностично свързаните групи, както и въвеждане на адекватни механизми за по-справедливо възнаграждение на медицинския труд.

ДПС и "Възраждане" пък нямат на сайтовете си програма за сектор „Здравеопазване“.

*Подборът на конкретните формации е направен спрямо резултатите от най-актуалното към този момент социологическо проучване - на "Тренд", като са избрани политически сили с прогнозна подкрепа от над 1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com