НА ЖИВОПравителството въвежда механизъм за контрол на цените

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

5112

Съобщението "Дневникът е подправен", който се появи на екраните на три машини за гласуване , които не проработиха в изборния ден, вероятно се дължи на повреда във флаш паметите, но това подлежи на проверка. Този отговор дава фирмата "Сиела Норма" на запитване на ЦИК, предава БНР.

Защо на други две машини хеш кодът е бил различен от инсталирания, от фирмата отговарят, че това трябва да се изследва и провери.

Комисията реши, че тези 5 устройства ще бъдат проверени в петък и с участието на експерти от Министерство на електронното управление, на Българския институт по метрология и Българския института по стандартизация.

"Сиела Норма" разполага с протоколите от инсталирането на софтуера и извършената последваща диагностика на въпросните 5 машини, които също ще се проверят.

Припомняме, че съобщението "Дневникът е подправен" се е изписало в изборния ден на екраните на няколко машини в три избирателни секции в различни градове - Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Заради това с решение на ЦИК изборите там се проведоха само с хартиени бюлетини. Случаите бяха предадени на прокуратурата. Към момента не беше ясно дали става дума за опит за въздействие или технически проблем, заради който се е включила системата за защита.

"В 10 секции в страната е взето решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините по различни причини не са започнали работа. В една от тези секции имаме различен хеш-код от удостоверения. Това е в МИР-Русе. В три от секциите - в РИК Свищов, Варна и Пазарджик, конкретните места не мога да кажа в момента - машината изписва на екрана: "Дневникът е подправен". По тази причина е взето решение да не се гласува с тези машини, а да се мине на гласуване с хартиена бюлетина. В останалите просто не могат да тръгнат машините, за да работят", обясни в изборния ден говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

 

ЦИК избра "Сиела Норма" да отговаря за машинното гласуване

"Сиела Норма" ще бъди фирмата, която ще изпълни обществената поръчка за различни дейности, свързани с машинното гласуване на предстоящи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Избори 2022

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям...
"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо...
"Информационно обслужване"...
Гласуването с машини уби изборната...
Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха...
Кога Радев ще свика парламента?...
Николай Събев се отказва от депутатското...
"Колко гласа имаме за Стефчо?":...
Външният министър заговори за...
Тома Биков: Управление с "Възраждане"...
Хазарта към Борисов: Извинявай,...

Последни новини