Какво помага за сваляне на температура при деца

58722
Какво помага за сваляне на температура при деца
Снимка: iStock/Guliver

Най-притеснителното нещо за един родител, е когато детето му боледува. Отпадналост, висока температура, общо неразположение, кара всяка майка и всеки баща да покачи нивото си на тревожност и постоянно да мисли как да помогне на отрочето си. Колкото по-малки сме, толкова по-неизградена и съответно нездрава, имунна система имаме. Поради тази причина, когато в организма се развива вид инфекция, независимо дали става въпрос за бактериалана, вирусна или грипна, тялото реагира по най-лесния за него начин, а именно с покачване на температурата. Тя се явява като сигнал, че нещо не е наред и в този ред на мисли не можем да и сложим изцяло отрицателен знак.

Защо се покачва температурата?

На първо място ще дадем физиологично обяснение на въпроса по възможно най-простия начин. Температурата става по-висока в следствие на това, че един от центровете в мозъка, наречен хипоталамус, реагира. Той „регистрира“, че в тялото има бактерия и в ролята си на термостат, дава отражение, с което подсказва на човека, че нещо не е наред и трябва да се вземат мерки. Температурата се повишава с цел средата, а именно тялото, да стане по-негостоприемна почва, непозволявайки на клетките на вируса, грипа или инфекцията, да се разпространяват. От тази гледна точка можем да кажем, че тя играе позитивна роля и е в наша полза.

Кога говорим за висока температура?

По принцип се смята, че нормалната телесна температура е 37 °C. Тук е редно да споменем обаче, че в зависимост от това в коя част на денонощието се намираме, тялото поддържа различна температура. Например в ранните часове на деня, около 04:00ч., човешкото тяло е с ниска температура, под нормалната. Това обаче не се смята за патология. Също така в късния следобяд, около 16:00-17:00ч., тялото ни поддържа по-висока температура, например 37,5 °C, но това също не  е притеснително. Имайки предвид тези факти сами можем да направим равносметка кога действително има проблем и кога това е просто в реда на нещата.

Как да свалим високата температура?

Това, с което всички родители ще се съгласят е, че колкото по-малко лекарства се дават на детето, толкова по-добре. За всяко едно неразположение е по-добре да се опита първо хомеопатия и народна медицина, ако говорим за това, че то е още в началото и няма някакви сериозни симптоми. Например много лекари съветват да не се дават лекарства за сваляне на температурата на децата, ако тя е достигнала само до 38 °C. Какво може са се направи  в такъв случай тогава?

Някои предложения за сваляне на температура без лекарства

На първо място клише, но много валидно – давайте на детето много течности, в частност вода. Когато човек се чувства отпаднал и болен, той няма апетит, затова не е редно да го притискаме да яде, но що се отнася до течности – това е задължително. Карайте детето да пие вода, но нека тя бъде нито прекалено топла, нито студена – хладка е оптимално, погрижете се крачетата да са му на топло в пантофки или детски сандали. Освен водата, може да включите и сок от малини, който доказано понижава температурата. Тук се имат предвид концентрираните домашни сокове, които се разреждат с вода, сиропите, които могат да бъдат слагани в чай или хладка вода или компот от малини. Чайовете също са добър избор, народа казва, че чаят от липа, брезова кора и др повлияват много добре това състояние.

На второ място компресът с добрия стар оцет. В някакъв съд, тип леген, поставете равно количество студена вода и оцет и напоете в него кърпи и чорапи. Чорапите обуйте на краката, а кърпите поставете на челото, подмишниците или шията. Идеята за леден душ или завиване с чаршафи, напоени в леденостудена вода, не е добра за децата, тъй като прекалено ниската температура може да ги доведе до шок. Някои родители слагат бутилки със студена вода също, и това дава ефект. Накрая ще спомена и хомеопатичните лекарства, в частност свещички, които се използват при най-малките, когато не се чувстват добре.

Опитайте с ПРОимун АКУТ на Марсианци

ПРОимун АКУТ на Марсианци е отлично допълнение към лечението при първи симптоми на настинка и грип, например температура.

Специалният състав на ПРОимун АКУТ сашета от Марсианци е разработен според препоръката на водещи педиатри. Съдържа обогатена формула от природни съставки. Продуктът е щадящ за организма и подпомага за бърз имунен отговор още в първите дни.

Полезните съставки на ПРОимун АКУТ от Марсианци:

Екстракт от плод от черен бъз

Познат от столетия, плодът от черен бъз (Sambucus nigra), притежава много и различни полезни ефекти. Подпомага за здрави дихателни пътища и за нормално функциониране на имунната система.

Екстракт от маточина

Екстрактът от маточина подпомага здравето на дихателната система. Билката притежава омекотяващ ефект върху горните дихателни пътища( уста, нос, гърло).

Витамин C и Цинк

Витамин C и Цинк допринасят за нормалното функциониране на имунната система. Допълнително притежават и антиоксидантен ефект.

Пребиотици

Инулинът и галактоолигозахаридите са разтворими фибри, важни за развитието на естествената чревна микробиота.

Бета глюкани

Висококачествени бета глюкани от дрожди (Saccharomyces cerevisiae) с добре познати от науката свойства.

ПРОимун АКУТ от Марсианци има приятен вкус на малина, без оцветители, консерванти и захар.


Ако накрая нищо от това не даде ефект, е редно да се обадите на лекар и да преминете към медикаментозно или друго лечение, което той самият назначи. Бъдете внимателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com