Какво се подобрява, ако спим по 8 часа на денонощие?

3087
Какво се подобрява, ако спим по 8 часа на денонощие?
Снимка: iStock

Освен храненето и физическата активност, друг основен компонент за поддържане на цялостното ни здравословно състояние - психическо и физическо, е качественият сън. Без сън тялото ни няма да функционира правилно, а ние едва ли ще имаме желание да извършваме дори минимални ежедневни дейности. Препоръчваме ви да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, като спите по 8 часа на денонощие. Скоро след това положителните ефекти ще бъдат налице, а част от тях са:

Подобряване на паметта и концентрацията

Липсата на сън влошава паметта, както и концентрацията през деня. Чувствате се демотивирани и постоянно се разсейвате - замислете се за качеството на съня си, там може да откриете отговора на много от неразположенията си. След като обаче сте си набавили нужния сън, сутринта се чувствате свежи и бодри. Особено важно е, ако работите постоянно с ума си или пък сте спортисти.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

Помощ при контролиране на теглото

Спортувате, храните се здравословно и правите всичко по силите си, но не можете да свалите тези излишни килограми? А какво ще кажете за съня си - набавяте ли си качествен сън в достатъчно часове? Именно той може да се крие в основата на неспособността ви да свалите килограми. Хормонът лептин навлиза в състояние на дисбаланс при липсата на нужния сън и се произвежда, докато спим.

По-крепко здраве

8 часа сън на денонощие е достатъчно, за да спомогне за понижаване нивата на стрес, превенция от хипертония (високо кръвно налягане) и завишени нива на холестерол - споделят с нас ученето. Липсата на качествен сън обаче повишава рисковете от заболявания на сърдечно-съдовата система.

По-силен имунитет

Обикновено, когато сме настинали и ни е зле, през повечето време спим през деня. Това е реакция на тялото, която е изследвана от учените и според тях по този начин тялото ни се възстановява и се бори с възпалителните процеси - по време на сън. 

Трябва ли да си лягате гладни?

Сияйна кожа

По състоянието на кожата ни могат да се индикират и някои вътрешни проблеми със здравето. Тъй като кожата е най-големият орган и постоянно бива подложена на различни външни влияния - от слънцето и ултравиолетовите лъчи до мръсотия и полепване на прах. Но кожата ни се възстановява и регенерира, когато спим достатъчно. 

По-добра координация и баланс

Още един позитив от набавянето на нужното количество качествен сън е по-добрия баланс и кординация. По този начин избягвате рисковете от евентуални падания, злополуки и наранявания, тъй като и реакциите ви са нормални, а не забавени, каквито по принцип са и поради липсата на сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com