Какво се случи с инвестицията на Tesla в биткойн?

3592
Какво се случи с инвестицията на Tesla в биткойн?
Снимка: iStock

Tesla продължава да притежава известно количество биткойн, но събитията през последните близо 2 години се разминават с първоначалните планове на производителя на електрически автомобили.

Tesla отчита загуба от обезценка за 2022 година в размер на 204 млн. долара върху притежанията си от биткойн, сочат отчети, подадени до финансовия регулатор в САЩ.

Загубата е компенсирана от печалба в размер на 64 млн. долара, произлизаща от търговия с най-популярната криптовалута, което прави нетната загуба на Tesla от биткойн 140 млн. долара.

Tesla продаде биткойн за близо 1 млрд. долара

Миналата година Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в покупката на биткойн под претекст, че криптовалутите имат огромен потенциал на пазар...

Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в биткойн през първото тримесечие на 2021 година, посочвайки, че вярва в дълголетието на криптовалутата, предава TechCrunch.

Тогава компанията посочи, че биткойн е чудесно средство за съхранение на пари в брой, достъпът, до които е моментален, като освен това осигурява по-добра възвращаемост от инвестицията спрямо традиционните централни банки.

След първоначалната инвестиция, Tesla бързо намали позицията си с 10%, изкарвайки бързи 101 млн. долара.

През март 2021 година, изпълнителният директор на компанията Илон Мъск посочи, че ще започне да приема биткойн като платежно средство за закупуването на превозни средства с марката Tesla. Няколко седмици по-късно, Мъск и Tesla се отказаха от тези намерения, изразявайки притеснения относно големите количества енергия, необходими за копаенето/добиването на биткойн. В последствие цената на криптовалутата се срина.

Tesla отчита поредни рекордни печалби

Tesla отчете поредната си рекордна тримесечна печалба, като същевременно потвърди дългосрочната си перспектива за растеж въпреки опасен...

През миналата година, след като цената на биткойн започна да намалява, Tesla продаде 75% от биткойн притежанията си и използва средствата за да закупи фиатна валута.

Понастоящем автомобилният производител притежава около биткойн на стойност около 184 млн. долара, като е възможно да ги държи в очакване на скок в цената.

Пазарът на криптовалути преживя драматичен спад през последната година. Цената на биткойн към момента на подготвяне на материала се движи на ниво от близо 23 000 долара, което е с около 66% по-ниска стойност спрямо историческия ценови връх на виртуалната валута от близо 69 000 долара.

Въпреки че загуби около половината от стойността си, някои експерти смятат, че криптовалутата е останала устойчива и може да поскъпне, особено след като инвеститорите предпочитат да гравитират около по-традиционни и зрели валути на пазара, като биткойн и етер, изплашени от катаклизмите на пазара като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни