НА ЖИВОВойната в Украйна

Какво се знае за нравствената полиция в Иран - и как действа

3118

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана в Техеран заради неправилно носене на хиджаба, разгневи хората в Иран и положи началото на многолюдни антиправителствени протести. Те се провеждат вече от няколко дни. Според публикации в социалните мрежи, и днес има демонстрации в десетки ирански градове.

Правителството на иранския президент Ебрахим Раиси изпрати силите за сигурност срещу протестиращите. По време на демонстрациите са били убити най малко 31 души, става ясно от данни на организацията Iran Human Rights. Същевременно властите ограничиха интернет връзките и достъпа до социалните мрежи.

"Жените в Иран носят хиджаб по собствено желание", каза Раиси пред американската телевизия СиБиЕс преди дни, докато хората се стичаха по улиците. Твърдението му е в пълна противоположност i видеоклиповете, разпространяващи се от протестите в страната - на тях жените горят забрадките си в знак на протест срещу закона, който ги задължава да ги носят.

22-годишната Махса Амини, която почина малко след задържането си, беше арестувана от нравствената полиция. Какво представлява този орган и защо властите в Иран го използват, за да налагат т.нар. "ислямски дрескод"?

Какви са задълженията на нравствената полиция?

"Гашт-е-Ершад", което в буквален превод означава "патрули за напътствие", е официалното наименование на иранския орган, познат като нравствена полиция. Това е специално звено в иранските полицейски сили, което трябва да съблюдава изпълняването на закона за носене на хиджаб от жените на публични места.

Според иранското законодателство всички пълнолетни жени трябва да носят забрадка, която да скрива косата им, както и широки дрехи.

Голяма част от иранските социални закони са пряко свързани с налагането на ислямското религиозно законодателство шариат. Според него и мъжете, и жените трябва да се обличат скромно. Въпреки това нравствената полиция по-често се насочва към жените.

Няма ясни правила за това точно кое облекло се смята за неприемливо. А това предоставя възможности за най-различни интерпретации, но и повдига въпроси за правилата, според които нравствената полиция задържа жените.

Задържаните от специалното полицейско звено получават предупреждение. В нерядко те биват и отвеждани в т.нар. Центрове за обучение и съветване към полицейските управления. Там те трябва да присъстват на специална лекция за носенето на хиджаб и ислямските ценности. Едва след това жените могат да се обадят на свой близък, който да ги прибере от районното управление, но задължително той трябва да им донесе и "подходящо облекло".

Освен че преследва строго нарушенията на закона за носене на забрадка, правителството пропагандира "ислямския дрескод" в училищата, по националните медии и на обществени събития. Въпреки това много иранки намират начини да се съпротивляват на ултраконсервативните правила. Милиони прекрачват установените граници и носят тесни дрехи по тялото, а забрадките им са просто цветен аксесоар, с който голяма част от косата е на показ.

Според проучване на иранския парламент от 2018 година между 60% и 70% от жените в страната не спазват "ислямския дрескод”. Десетилетия наред активистки се борят срещу задължителното носене на хиджаб, а някои от тях са в затвора и днес.

Нравствената полиция засили присъствието си по иранските улици с идването на ултраконсервативното управление на Ебрахим Раиси. В отговор хиляди жени започнаха да излизат по улиците без забрадки, а някои дори споделяха видеа онлайн, за да окуражат и други да ги последват.

През юли тази година едно видео стана вирално: в него една жена отправя молби болната ѝ дъщеря да бъде освободена от ареста на нравствената полиция. То засили исканията за разпускане на специалното звено. В безпрецедентен знак на протест хиляди иранки се обявиха против задължителното носене на хиджаб. Дори някои консервативни депутати отправиха критики към закона и към нравствената полиция, твърдейки, че действията им се отразяват негативно на гражданските настроения към хиджабите и религията въобще.

Защо няма да разпуснат нравствената полиция

Правителството на Раиси се бори с редица сериозни проблеми - огромна инфлация, тежки международни икономически санкции, водна криза и цялостно напрежение в региона.

Общественото недоволство непрестанно расте. През последните години в Иран многократно избухваха национални протести и бунтове, които завършваха с насилие.

Въпреки това наблюдатели твърдят, че Раиси няма друг избор освен да запази нравствената полиция. "Правителството ще загуби голяма част от поддръжниците си, но няма да спечели нито един от протестиращите", пише независимата иранска журналистка Фереще Садеги в профила си в Туитър. "Исканията на протестиращите далеч не се ограничават само с отмяната на задължителното носене на хиджаб и те ще продължат да се борят за постигането им."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

В Монголия протестиращи щурмуват...
Северна Корея стреля с артилерия...
Турция и Азербайджан започнаха...
Още хора търсят спасение след...
Инфлацията се забавя в Турция...
Броят на мъртвите тюлени край...
Нравствената полиция не е закрита...
Световната банка: Отровният...
Коронавирусът по света: Азия...
Нови израелски удари по ивицата...
В Казахстан се оплакват: Спряха...
Силно земетресение разлюля остров...

Последни новини