НА ЖИВОВойната в Украйна

Какво трябва да направи шофьорът в случай на поднасяне на пътя

2142

Зимата постепенно настъпва и опасностите по пътищата се увеличават. С годините шофьорите трупат опит за движение в такива условия, но има и такива, които не знаят как да реагират при поднасяне на автомобила им на заледен участък от пътя. Затова и експерти припомнят алгоритъма за действие при попадане в подобна ситуация.

„Ако автомобил със задно предаване поднесе, трябва да отпуснете малко газта и да завъртите волана в посоката на поднасянето - там, където се движи задната част на колата - посочват специалистите от NTI Autonet. - При същата ситуация, но с превозно средство с предно задвижване, схемата е съвсем различна – добавянето на газ ще помогне да се излезе от плъзгането, издърпвайки колата“.

Експертите предупреждават още, че задвижването на четирите колела създава илюзията за безопасност на заледен път. Такъв автомобил уверено ускорява на сняг и лед, но неговата електрониката може да навреди при поднасяне, тъй като в критична ситуация тя блокира някои от системите, подпомагащи управлението.

Затова и в зимни условия шофьорите не бива да разчитат изцяло на „умните“ асистенти, с които са оборудвани голяма част от съвременните превозни средства. При занасяне основното е да реагирате незабавно и да предотвратите още в самото начало, категорични са специалистите.

Те също така препоръчват на начинаещите шофьори, които не са карали през зимата, ако имат възможност, да си наемат инструктор и да вземат няколко урока. Най-важното за всеки човек, седнал зад волана, е да си изгради адаптиран и проактивен стил на шофиране. Той трябва да се следи какво се случва на пътя, за да може предварително да се забелязва различни маневри и да се реагира навреме.

На хлъзгав път е опасно да се правят резки движения с волана, а педалът на газта трябва да се управлява плавно, тъй като спирачният път е четири пъти по-дълъг. При нормални пътни условия и добро техническо оборудване спирачният път е около 15 м при скорост 50 км/ч. На заснежена настилка спирачният път нараства до 65 м при скорост 50 км/ч.

Затова и специалистите препоръчват да се намали наполовина скоростта по заснежените пътища и да се увеличи безопасното разстояние от движещото се отпред превозно средство. Ако сблъсъкът не може да бъде избегнат, скоростта трябва да бъде намалена до възможно най-ниската. Това намалява тежестта на последствията.

Шофьорските навици, които „убиват“ дори най-надеждния автомобил

Лошите навици на шофьора могат буквално да „убият“ всеки автомобил, независимо колко е здрав и надежден той. Човекът зад во...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Peugeot 208 свали VW Golf от върха...
Ferrari раздава щедри бонуси...
Върховна наглост – обирджии с...
3 мита за бензина, на които не бива...
Range Rover Velar получи обновен...
Завод на Toyota спря за месец заради...
Mercedes-Benz съкращава голям...
Рекорд: Продадоха последното...
Toyota: Пълният преход към електромобили...
5 съвета за безопасно спиране...
Рекордни продажби на електрически...
Кога запалката може да причини...

Последни новини