Какво убива мозъчните клетки - разберете от кои храни да се пазите!

12302
Какво убива мозъчните клетки - разберете  от кои храни да се пазите!
Снимка: IStock

Това, което ядете, е толкова важно, че може да повлияе на паметта ви, когнитивната функция (възприемането и обработката на информация) и емоционалното здраве. Ето мнението на Елси де Алмейда Фернандеш, диетоложка, специалистка по геронтология и член на консултативния съвет на Бразилската асоциация по гериатрия и геронтология в щата Сао Пауло.

Бял ориз. Храните, притежаващи висок гликемичен индекс, увеличават риска от депресия. Някои видове въглехидрати могат да имат отрицателно въздействие върху мозъка ви, което води до влошаване на емоционалното ви здраве. Проучване, публикувано през 2015 г., че жените в менопауза, които ядат храни със завишен гликемичен индекс – от рода на бял хляб, ориз, корнфлейкс и картофи, имат висок процент на риск за депресия. Обратно, предпочитащите лактоза, целулоза (фибри), плодове (не сокове) и зеленчуци, са по-малко склонни да бъдат депресирани. Причината, поради която кръвната захар има траен ефект върху нашето настроение, все още не е открита от учените.

Плодови сокове. Захарта влошава когнитивната гъвкавост, както и дългосрочната и краткосрочната памет. Изборът на натурален портокалов сок пред газирани напитки звучи като здравословен вариант – но, когато става въпрос за съдържание на захар, сокът е също толкова вреден, колкото и газировката. Тази захар може да наруши някои от мозъчните ви функции. Проучване от 2015 г., сочи, че плъховете на диета с повишени мазнини и захар са имали голям когнитивен спад.

Витамини за здравето на мозъка и паметта

Жълти сирена (кашкавали). Храните с висока степен на животински мазнини в съдържанието си увреждат паметта и причиняват възпаление на мозъка. Те са свързани не само със загуба на памет, но също така увреждат хипоталамуса - частта от мозъка, която помага при регулирането на теглото, според проучване от 2011 г. С други думи, приемането на мазни храни пречи на мозъка да коригира количеството на изядената храна, което води до затлъстяване. Най-опасни са жълтите сирена (кашкавали) и всички храни с висока степен на наситени мазнини от животински произход. Затова пък белите сирена се смятат за по-безопасни.

Пържени храни. Те увеличават риска от болестта на Алцхаймер. Наситените мазнини в тях увреждат кръвно-мозъчната бариера, която представлява сложна транспортна система за доставяне на хранителни вещества до мозъка. Когато е засегната, може да позволи на вредни вещества да навлязат в мозъка и да причинят увреждане, както и да предотврати навлизането на вещества, които са полезни за работата на мозъка. Пържените храни също така повишават и холестерола в кръвта, а той е централен компонент за развитието на болестта на Алцхаймер.

Тези храни свиват мозък, спрете още днес да ги ядете!

Маргарин. Трансмазнините увреждат мозъчните функции и паметта. Много храни съдържат значително количество от този вид мазнини, които си остават във втвърдено състояние на стайна температура. Основните са маргарин, замразени продукти, охладено тесто, кафе със сметана и пуканки. Проучване от 2011 г. демонстрира две плашещи последици от яденето на твърде много трансмазнини: нарушени когнитивни функции и намален общ обем на мозъка. Макар експертите да са на мнение, че трябват още изследвания, за да се потвърди ролята на трансмазнините за здравето на мозъка, вече откритите опасности са достатъчна причина да избягвате тези храни.

Полезни за мозъка храни. Искате ли да сведете до минимум рисковете да получите Алцхаймер? Ето добрите храни за тази цел: листни и всякакви други зеленчуци, горски плодове, ядки, пълнозърнести храни, бобови култури, птиче месо, зехтин. Включете риба в своето меню най-малко веднъж в седмицата!

Ами ако наистина обичате пържени картофи, пица или друга от храните, определени като нездравословни? В краен случай тях може да ги ограничите до веднъж седмично.

Внимание! Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com