Какво никога не трябва да ядем при запек - спестете си тези проблеми!

21330
Какво никога не трябва да ядем при запек - спестете си тези проблеми!
Снимка: Pixabay

Прекарването на цяла седмица без ходене до тоалетната може да бъде доста неудобно, причинявайки дискомфорт, газове и други храносмилателни смущения. За да се справите с констипацията - популярна още като „запек“, трябва да знаете какво да включите в диетата си, както и какво да зачеркнете от хранителното си меню.

Ето мнението на диетолозите д-р Роберта Бека де Соуза, д-р Мария Инеш Ранжел Паиш и д-р Карлуш Милтон де Котуньо Отони: 

Запекът, характеризиращ се с неадекватно функциониране на червата, обикновено се причинява от ниско количество целулоза (фибри) в менюто, нисък прием на вода и уседнал начин на живот. Други фактори, свързани с това деликатно неразположение, са: стрес, депресия, някои лекарства, определени здравословни състояния, като хемороиди и колоректален рак.

Рядкото ходене до тоалетната, изхождането най-много два пъти седмично е основната характеристика на запека. Но в множество случаи, освен некомфортно дългия интервал между две посещения на тоалетната, моментът най-сетне да отидете до нея може също да се окаже твърде неприятен - тъй като запекът понякога причинява твърди и малки изпражнения, които са трудни за изхвърляне. На всичко отгоре, след това човек може да продължи да изпитва дискомфорт, подуване на корема и газове.

6 билки, които спомагат при запек

Тъй като запекът е тясно свързан с качеството на вашето хранително меню, трябва да изберете правилните храни, за да избегнете дискомфорта. Целулозата (т. нар. „фибри“) е от съществено значение и допринася голяма полза за нормалния хранителен режим във всичките му етапи до освобождаването от съдържанието на червата. Тя присъства особено изобилно в следните храни.

Какво да ядем?

  • Почти всички плодове - но най-вече в ябълки, круши, сливи, папая, манго, портокали, диня, авокадо, ананас и грозде.
  • Зеленчуци - зеле, карфиол, броколи, цикория, манголд, бамя.
  • Бобови растения - боб, леща, нахут, соя и грах.
  • Пълнозърнести храни.
  • Овесени, пшеничени и оризови трици.
  • Пшеничени кълнове.
  • Орехи и бадеми
  • Зехтин.

Също така, пийте много вода, бъдете физически активни и се опитайте да овладявате негативни емоционални ситуации, причинени от прекомерен стрес!

Рецепти със зехтин срещу запек

Какво да избягваме?

Страдащите от запек могат да намерят облекчение, като консумират по-рядко преработени храни и животински белтъчини (протеини). Такива са следните продукти.

Пържени и богати на мазнини храни. Например, пиле и картофи - те са по-трудни за смилане и в крайна сметка задръстват червата.

Яйца. Въпреки високото съдържание на белтъчини, те имат ниско съдържание на целулоза. Не е необходимо да ги премахвате от менюто си, но е добре да ги придружават източници на целулоза, например, спанак.

Крехки меса. Те са с високо съдържание на белтъчини и мазнини, но са нискоцелулозни. Затова трябва да бъдат балансирани със зеленчуци – например, броколи.

Сладкиши от рода на торти, пасти и бисквити. Десертите, които имат много мазнини и рафинирана захар, са с малко целулоза и обикновено причиняват неприятности на хората, предразположени към запек. По-добре ги заменете с ягоди, малини, къпини или кисело мляко.

Представяте ли си: Тези храни и алкохолът помагат при запек

Бял хляб. Яденето на твърде много хляб от бяло брашно, може да доведе до твърди, сухи изпражнения. Изберете пълнозърнести хлебни изделия, които ще помогнат на червата ви да работят по-добре.

Кафе. Кофеинът може както да разхлаби, така и да стегне червата. Ето защо, ако често ви се случва да имате запек и по принцип пиете много кафе, си струва да намалите консумацията му.

Алкохолни напитки. Точно както кафето, алкохолните напитки могат да дехидратират организма и да причинят проблеми на хората, които често имат запек.

Бързи закуски. Готовите за консумация храни са удобни за натоварения начин на живот, но често са с ниско съдържание на целулоза. Намалете консумацията им, което ще облекчи и разтовари чревния ви тракт.

Внимание! Статията е само с информативен характер. Винаги търсете специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com