Калоферската дантела ще има постоянен дом

2911
Калоферската дантела ще има постоянен дом
Снимка: БГНЕС

Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към твърдението, че ученикът често надминава учителя си, разказва кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Първообразът е брюкселската дантела, образци от която са донесени в Калофер от търговци още в края на 19 век. Будно и трудолюбиво градче, отворено към новото, Калофер по свой начин преобразява и усъвършенства умението. Става така, че в калоферски вариант познатата в цял свят дантела вече е по-фина, по-нежна, в нея влизат флорални мотиви. Докато си стане отделен бранд, както бихме го нарекли днес. Тя има и свой принос в оцеляването на града.

Все повече чуждестранни туристи посещават Сърница

Увеличават се чуждестранните туристи в град Сърница, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Неби Бозов, кмет на Община Сър...

След опожаряването на града през 1877 година, точно тя е поминъкът, който помага на хората да се възстановят, пише БГНЕС.

Подобна история, впрочем, има и ирландското плетиво, което осигурява основен поминък на семействата по време на картофената криза.

Редките днес умения, оказва се, са се оказвали жизненоважни в един период от време и дори само за това заслужават да не бъдат забравени. А е било време в Калофер, когато мнозина са умеели изкуството да прехвърлят така совалките, че движенията се сливат, а на цилиндъра да се появяват приказни дантели.

През 1910 година се открива единственото в страната Дантелено училище "Трудолюбие", то предлага двугодишен курс на обучение и през него преминават 1800 момичета и жени. През 1935 година то се преобразува в Занаятчийско, а паралелките за дантела остават две. Така лека полека умението се изтиква настрани във времето, а в по-късни години до днес то се предава от майки на дъщери. Още по-ценно е сега.

Във Варна се открива "Алея на книгата"

За поредна година във Варна ще се проведе „Алея на книгата“ от 27-ми юли до 5-ти август, предаде репортер на Радио „Ф...

В Калофер от 19 години се провежда Празник на калоферската дантела, денят му не е случаен - 15 август, Голяма Богородица. Тази година, обаче, той се очаква да бъде по- значим, защото предстои откриването на Център на калоферската дантела с постоянна експозиция. Това става възможно благодарение на проект по линията на фондация "Пловдив 2019" и има общо с Пловдив Европейска столица на културата.

Центърът ще бъде в една от най-хубавите сгради на Калофер, част от мемориалния комплекс "Христо Ботев" и в него, освен музейната част, ще се настани и кръжокът по плетене, който съществува от една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини