Канелено дърво вкъщи? Лесно можете да го отгледате

17245
Канелено дърво вкъщи? Лесно можете да го отгледате
Снимка: Pexels

Канелата се извлича от кората на канеленото дърво, което представлява многогодишно растение с жълтеникаво-бели цветчета и тъмни плодове. И кората, и листата освобождават онзи характерен аромат на тази чудесна подправка.

Канелата предоставя множество ползи за здравето на човешкия организъм. Тя намира широко приложение в готварството, използвайки се за овкусяване на различни кулинарни изделия. Представяме ви лесен и практичен начин за отглеждане на канелено дърво в домашни условия.

Едно от най-важните условия за култивирането на канела е топлият и влажен климат. Канеленото дърво може да достигне до височина от 15 метра и да произведе кора за около 45 години. Семената на канелата също могат да бъдат събрани и посадени. Ето как.

Поставете семената (или резниците) в предварително запълнен съд с равни количества торфен мъх и перлит. Оставете го на сенчесто място за период от 4 седмици. След това прехвърлете покълналите растения в голяма саксия. Канеленото дърво не трябва да се излага на пряка слънчева светлина или на пълна сянка.

Направете това, за да узреят обраните зелени домати?

Ускорено зреене на доматите през есента можете да постигнете със следните трикове. Уверете се сами в ефективността им! Когато берете з...

Може да орязвате растението по всяко едно време. Това се прави с цел предотвратяване на неговия прекомерен растеж. Съхранявайте растението на топло място, но избягвайте неговото прекомерно поливане, тъй като рискувате да причините изгниване на стъблото.

Първата реколта ще бъде получена едва след 2-3 години, като след това растението ще дава канела на всяка една година. Когато клоните му придобият виолетов цвят и достигнат до 3 сантиметра в диаметър, трябва да отрежете близо 5 сантиметра от основата на дънера. Тази процедура се повтаря на всеки 2 години.

Доброкачествената канела се намира в междинната и най-долна част от основата на стъблото. Ако имате проблеми с беленето на кората, може да я намокрите във вода за известно време, за да улесните свалянето на външната част. Имайте предвид, че вътрешността (центъра) на кората е негодна за консумация.

Съхранявайте канелата на сухо и прохладно място, за предпочитане в херметически затворен съд, тъй като продължителното излагане на въздух причинява загуба на аромат и вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com