"Капш" пред Actualno.com: Изградили сме повече от 80% от рамките на тол системата

7619
"Капш" пред Actualno.com: Изградили сме повече от 80% от рамките на тол системата
Снимка: iStock/Guliver

Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата "Телетол", която бе отстранена като национален доставчик, сигнализира Actualno.com за редица нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и австрийският оператор "Капш трафик солюшънс", подписал договора за изграждането на тол системата у нас.

От "Телетол" са категорични, че АПИ като държавна институция няма достъп до собствената си система, за която е платила на "Капш". Припомняме, че потърпевшият доставчик изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до Европейската комисия (ЕК), в който описва примери за безстопанственост, корупция и злоупотреба с влияние.

В третата част на разследването на Actualno.com представяме позицията на "Капш" по поставени от редакцията въпроси. (Първа и втора част четете тук и тук.)

На 80% сме готови

В отговор на твърденията на "Телетол", от "Капш" уточняват, че към днешна дата са изградени повече от 80% от новите порталните рамки на тол системата. "Kакто предвижда договорът ни с АПИ, работим както върху изграждането на нови, така и върху преоборудването на съществуващите портални рамки. По отношение на съществуващите портални рамки, "Капш" може да пристъпи към дооборудването им с инсталиране на системи и компоненти само след потвърждение от АПИ, че съществуващата инфраструктура отговаря на изискванията за устойчивост на натоварване и вятър. Както е предвидено в анекса, АПИ пристъпи към отстраняване на несъответствията, установени по време на обследванията на съществуващите портални рамки на място, проведени съвместно между АПИ и "Капш". За яснота: визираме съществуващите портални рамки, които не са проектирани и изградени от "Капш", казват от фирмата.

Представителите на "Телетол"

"Капш" полага огромни усилия да компенсира тези непредвидени забавяния и вярваме, че въпреки това ще бъдем готови навреме. Трябва да се отбележи, че едно от условията за изпълнение на предварително зададения времеви график е ангажиментът на възложителя да приведе порталните рамки в съответствие, както и да подкрепя и подпомага процеса, чрез издаване на необходимите разрешителни за строеж в оперативен порядък. Така че не всичко е в нашите ръце", категорични са от фирмата.

Оттам посочват, че само в рамките на първите 6 месеца на експлоатация, системата за електронна винетка е генерирала над 258 млн. лв. плюс допълнително над 2 милиона лв. приходи под формата на компенсаторни такси в сравнение с 373.1 милиона лева, събрани през цялата 2018 година.

Система без забележки

На наш въпрос отказвала ли е "Капш" достъп на АПИ до електронната система, за която Агенцията така или иначе си е платила, от фирмата-изпълнител заявяват, че системата е предадена и приета за опериране от АПИ без забележки. "Искаме отново ясно да заявим, че оператор на системата е Националното тол управление към АПИ, а не "Капш".

"Капш" получи искане от АПИ за предоставяне на лице за контакт за свързване към системата на нова компания - национален доставчик на услуга (вероятно става дума за "Телетол" - бел. ред.). Информацията беше предоставена в предвидените срокове. След предоставянето ѝ на АПИ, не сме получили потвърждение от тяхна страна за постигната оперативна съвместимост и готовност за интегриране на друг национален доставчик на услуга, така че да можем, както винаги, при поискване от страна на възложителя да окажем допълнителна подкрепа", категорични са още от "Капш".

Как ще се отчитат приходите от тол такси?

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега...

Помолени от Actualno.com да обяснят как ще става отчитането на приходите от тол такси към АПИ, след като тол системата заработи, от "Капш" посочиха, че договорът за внедряване на системите за електронни винетки и тол такси предвижда "изготвяне на детайлен проект за изграждане и внедряване на системата, който е обект на одобрение от страна на възложителя. Като част от цялостното интегрирано решение, концепциите за плащане и клиринг бяха представени на АПИ през април 2018 г. Наред с другото, концепциите включват детайлно описание на услуги за придобиване на разплащателни карти и карти за гориво, обработка на ръчни плащания (например в брой и банков превод, които не бяха обекта на договора), както и съгласуване за всеки от начините на плащане спрямо съответния договор за плащане на тол такси и баланс по сметката.

Концепциите са одобрени от АПИ през септември 2018 г. Както предвиждат договорът и в последствие анексът, целият необходим софтуер за изпълнение на съответните дейности и предвидените обучения са предоставени на АПИ. Как точно АПИ използва съответната подсистема е въпрос на вътрешни политики и процеси, които са част от оперирането на системата, и не са предмет на договора на "Капш". След предаване на системата, операторът поема отговорност за нейното опериране и експлоатация", отговориха от компанията.

Без спекулации

По думите на потърпевшите от "Телетол", "Капш" през фирмата "Интелигентни трафик системи" (ИТС) е оператор на електронните винетки и тол системата в сянка. На въпрос какви са взаимодействията на "Капш" с ИТС в случая, от "Капш" заявиха, че не възнамеряват да подпомагат разпространението на подобни абсурдни твърдения.

Потърсени да вземат отношение по казуса, от ИТС ни казаха, че към момента ще се въздържат от коментар.

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (I част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сег...

"Капш" не може да си позволи да спекулира с решенията на държавата. Ние изпълняваме договора, подписан с възложителя, като спазваме стриктно посочените параметри и крайни срокове" - така пък "Капш" отговориха и на питането каква е причината според тях за отлагането на старта на тол системата в България.

Actualno.com очаква и позицията на Агенция "Пътна инфраструктура" по поставените от редакцията въпроси и ще я публикува своевременно.

По темата работиха Румен Скрински и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика