Караянчева от Шипка: Нека днес да забравим за кампанията, тя започва от понеделник

1748
Караянчева от Шипка: Нека днес да забравим за кампанията, тя започва от понеделник
Снимка: БГНЕС

Най-важният съвет е да намерим обща цел, която да ни обедини и да работим за благото на българските граждани. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева пред БНТ преди честванията на освобождението на България на паметника на свободата на връх Шипка.

"Нека днес да забравим за кампанията, тя започва от понеделник. Да отдадем почит на всички достойни български опълченци. Нека днес всеки да дойде и да преклони глава, да подиша въздуха на Шипка и да чуе виковете "ура", тътенът на оръдията. Трябва да загърбим егоизма си", каза още тя. "Поздравявам всички, които ще се качат днес тук, а другите, които няма да могат, нека го направят някой ден от годината, тук е хубаво винаги някой да дойде", добави Караянчева.

Доктор Гълъбова: Отварят заведенията, а забраняват мероприятията на Шипка - посланията са противоречиви

Отварят заведенията, а забраняват мероприятията на Шипка… Хората се объркват. Този коментар направи в ефира на bTV психиатърът д...

"Последните 4 години управлявахме в отсъствие на опозицията. Наши колеги се включваха онлайн, загубихме колега парламентарист. Могат българските граждани да изразяват мнение на площадите, едни протести с много добри послания. Хора с политическо минало яхнаха тези протести и те бяха опорочени. Парламентът е много важна трибуна, но трябва да се използва ефективно. В тази пандемия едно стабилно правителство и парламент гарантираха живота на хората", каза още председателят на парламента.

"Всяка година идвам тук, за да положа цветя пред паметника на Шипка, за да изкажа почитта си към всички храбри български опълченци, руски воини и всички други воини, загинали тук за нашата свобода. Този е върхът, който ние, българите, поне веднъж в годината трябва да изкачваме, за да може да помним миналото си и да градим бъдещето", каза Караянчева пред репортер на Би Ти Ви на връх Шипка тази сутрин. На този връх трябва да преосмислим действията си, каза още Караянчева, обръщайки се към политиците. Трябва да се замислим защо понякога не можем да надмогнем егоизма си. Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не можем да се обединим зад една обща цел, защото българите, живели в онези минали времена, са намирали идея, около която да се обединят в името на общото благо. Трябва да бъдем силни и в името на България да преглътнем различията, каза председателят на парламента. Тържествата на Шипка трябваше да бъдат отменени, още повече при днешната епидомиологична обстановка в страната. Броят на заразените се покачва, смъртността също, коментира Караянчева. Затова мисля, че отмяната на тържествата е правилно решение на главния санитарен инспектор. Караянчева припомни, че тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание. А това, че президентът днес иска да дойде тук и да чете слово, си е негов проблем, каза още тя.

"Няма официални тържества. Би било редно президентът да дойде като гражданин и да почете паметта на героите. Защото не е важно да четеш помпозни слова, важно е какво чувстваш и да го споделиш с хората тук.", каза Караянчева. "Виждате, тук хората ходят свободно по стълбите, а когато тук се строи армията, те ще бъдат наредени един до друг - точно това е опасното", категорична бе тя.

Сегашният парламент работеше при много трудни условия, каза Караянчева в отговор на въпрос дали управляващите отчитат свои грешки и как ще обясни ниският рейтинг на парламента днес. "Имаше и много добри събития, които се случиха по време на неговата работа - европредседателството, честването на 140 години Търновска конституция. Имаше и бойкоти. Но всеки парламент е място на нисък политически рейтинг. Той е място в което има различни политически сили и не само управляващите формират духа му. И тъй като е изключително публична институция, всичко, което се случва там се вижда. Разбира се, не можем да кажем, че не сме сбъркали - всички имаме какво да поправяме. Но затова и в предстоящия месец на предизборна кампания ще разкажем какво сме свършили и какво предлагаме на българските граждани, за да може отново да ни изберат", заключи председателят на Народното събрание.

Илияна Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

"За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com