Картовите плащания у нас продължават да растат с бързи темпове

2014
Картовите плащания у нас продължават да растат с бързи темпове
Снимка: iStock

Общият брой на плащанията с карти, издадени у нас, нараства с близо 32% през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата 2021 година. Увеличението на картовите плащания, инициирани чрез виртуални ПОС терминали, е дори по-високо – ръст от близо 37% на годишна база. Това посочва Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител управление „Банково” по време на откриването на конференция, посветена на дигиталните разплащания, провеждана в София, става ясно от съобщение на сайта на Централната банка.

Отчита се внушителен ръст и при броя наредени плащания с електронни пари, които нарастват с над 60% на годишна база през първото полугодие.

Общият брой на безналичните клиентски плащания през първите шест месеца на тази година възлиза на близо 370 млн. броя, което представлява ръст от 22% на годишна база, посочва Стоянова, цитирайки платежната статистика на БНБ, която се води по методологията на статистиката на Европейската централна банка. 

„Тези данни ясно показват доброто развитие на финансовия сектор в страната и промяната в потребителските навици в посока към засилено използване на дигиталните канали”, казва Стоянова.

„Без съмнение, днешното развитие на платежния пазар е движено и вдъхновено от новите технологии. Наблюдава се положителната тенденция платежните услуги да стават все по-удобни и достъпни, като потребителските нагласи се променят в търсене на бързи, сигурни и удобни дигитални канали за плащания. Според доклад на Световната банка от юни 2022 г. в развитите икономики делът на пълнолетните граждани, които нареждат или получават електронни плащания, вече е около 95%, а в развиващите се страни този дял е нараснал от 35% през 2014 г. до 57% през 2021 година”, посочва подуправителят на БНБ.

Картовите плащания у нас нарастват с над 40% за година

Общата сума на разплащанията с български карти нараства с приблизително 41% на годишна база до 17.8 млрд. лева. Това сочат най-новите д...

Стоянова обръща внимание и на бъдещето на дигиталното евро.

„Друга иновация, която дава път на нови развития, в това число и в сферата на плащанията, са дигиталните валути на централните банки и по-специално дигиталното евро. Предвижда се дигиталното евро да бъде електронна форма на парите, емитирана от Евросистемата, която ще бъде достъпна за всички граждани и фирми. Европейската централна банка (ЕЦБ) е в процес на изпълнение на проучвателна фаза относно техническо-регулаторните страни и възможните рискове при евентуално бъдещо въвеждане на дигиталното евро.”, казва тя.

По думите й, очаква се дигиталното евро да даде на хората допълнителен избор за това как да плащат, да допринесе за развитие на нови и още по-ефективни общоевропейски решения за плащане на дребно и да способства за финансовото приобщаване.

„С оглед гарантиране функцията на финансово посредничество, която имат търговските банки, се обмисля възможност за определен лимит на средствата, които лицата ще могат да държат под формата на сметка за дигитално евро при централната банка. Европейската централна банка работи активно и по избора за технически дизайн на дигиталното евро, който да позволи ефективната му и сигурна употреба както онлайн, така и офлайн. Окончателното решение за съдбата на дигиталното евро се очаква да се вземе след октомври 2023 г., когато завършва проучвателната фаза на проекта.”, добавя Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com