Казусът "Правителствена болница"*

7607
Казусът "Правителствена болница"*
Снимка: БГНЕС

Казусът "Правителствена болница" и превръщането и в детска клиника бързо се превърна в причина за тревога в Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет. Много лекари, които са завършили или им предстои да завършат факултета, зададоха резонен въпрос - какво има да става с техните специализации и работа, след като болницата ще спре да съществува в сегашния си вид? Здравният министър Кирил Ананиев увери, че всичко ще е наред, но в България отдавна сме се научили, че опре ли до политически решения, всичко е предпоследно. В следващите редове, Actualno.com представя мнението на един от възпитаниците на МФ и аргументите му защо нещата са тревожни.

Скъпи колеги и преподаватели, казвам се д-р Александър Атанасов и съм възпитаник на Нашия факултет от Випуск 2015. В момента съм специализант по Детски болести. Надявам се да не ме убиете с виртуални камъни, защото тази отвратителна ситуация сигурно ви кара да изпитвате най-малкото неприязън към педиатрите.

Болница "Лозенец" и МФ с всичките им немалки недостатъци са рожденото ми място като лекар и не мога да остана безучастен към това, което се случва. Спомням си безбройните часове в библиотеката, раздразнението, че работеше само до 16.30, времето прекарано в дисекционната зала… Когато завършвах, се чувствах толкова изморен от шест години учене и всичките неуредици, че си тръгнах от факултета с облекчение. Сега общуването с преподавателите и студентите ми липсва...

Колеги, МФ и болницата стават жертва на грозни задкулисни игри, нямащи нищо общо с благородното желание да се реши тежкият проблем с пръснатите из цяла София детски клиники. Веднага се набиват на очи няколко неща.

Първо, говори се за ясен срок на приключване на проекта – шест месеца. Милата ни държава повече от 40 години не желае да построи голяма детска болница, а сега изведнъж ще го направи за шест месеца. Това значи само едно – някой с много силни позиции има интерес това да се случи. Целта му със сигурност не е благородна, по-скоро иска да придобие сградния фонд и парцелите на някоя от настоящите детски клиники. Дали пък не е една четириетажна сграда на бул. "Академик Иван Гешов" 13, намираща се на пешеходно разстояние от бъдещите метростанции на Лъч 3? Дали той не бърза да я събори, за да построи нова сграда и да я продаде или отдаде под наем за огромни суми след откриването на новата линия другата есен…

Второ, защо точно “Лозенец” с нейното несменяемо ръководство? Дали то не е засегнало по някакъв начин интересите на въпросния играч, който иска с един удар да реши и двата си проблема?

Правителствената болница става най-голямата детска клиника

Изненадващо и без обяснения, Министерският съвет реши вчера да отнеме статута на болница "Лозенец" като правителствена и да я направи д...

Трето, бъдете сигурни, че факултетът няма да се закрие. Крайно непопулистко е в държава, която не страда от излишък на медицински кадри, а догодина идват избори. Големият губещ ще бъде персоналът на болницата, който просто ще си загуби работата, а младите лекари-специализанти ще се чудят къде да си продължат специализацията.

В заключение ще кажа, че децата не заслужават болница, зачената по този начин. Нейното ръководство би било зависимо от политици, в нея няма да се назначават способни, а удобни хора, от което ще пострадат най-невинните пациенти. Грозно е.

Автор: д-р Александър Атанасов

* Заглавието е на редакцията!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com