КЕВР утвърди по-ниска цена за природния газ за октомври

4015
КЕВР утвърди по-ниска цена за природния газ за октомври
Снимка: iStock

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./MWh, което означава, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България - Гърция“ - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври.

Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на „Газов Хъб Балкан“. Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за октомври 2022 г., ще бъдат нагнетени в ПГХ „Чирен“.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена и тя е намалена от 233,49 лв. на 233,36 лв/MWh. Регулаторът установи, че в цената са включени разходи в размер на 271 537 лв. за капацитет и пренос на количества, закупени на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД с доставка на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за октомври 2022 г.

ОЩЕ: Природният газ може да поевтинее с 32% от следващия месец 

Интерконекторът получи разрешение за пренос на природен газ

Независимият преносен оператор ICGB получи разрешение за пренос на природен газ, съобщиха от компанията изпълнител на проекта. Ден пре...

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

Значително по-ниската цена за октомври се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след успешно проведените търгове на Газов Хъб „Балкан“, на които са постигнати добри цени.

Значително по-ниската цена за октомври благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лв./MWh, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за октомври ще бъде публикувано днес на интернет страницата на регулатора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com