НА ЖИВОВойната в Украйна

Киев: Изтичането на газ от "Северен поток" е терористична атака на Москва

2976

Украйна заяви, че докладваните течове на газ по газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Европа, вероятно са резултат от "терористична атака", извършена от Москва, предаде БГНЕС. 

"Мащабното изтичане на газ от "Северен поток 1" не е нищо повече от терористична атака, планирана от Русия, и акт на агресия спрямо ЕС", заяви в Twitter съветникът на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк. Той обвини Русия, че се опитва да "дестабилизира икономическата ситуация в Европа и да предизвика предзимна паника".

Следете развитието на войната в Украйна тук

Днес скандинавските власти съобщиха, че са установени два теча по газопровода "Северен поток 1" в Балтийско море - единият в икономическата зона на Дания, а другият - в тази на Швеция - часове след като бе съобщено за спад на налягането по "Северен поток 2". Шведският сеизмологичен институт заяви пред АФП, че преди откриването на течовете на газ са регистрирани два подводни взрива. По-рано Кремъл заяви, че е "изключително загрижен" за изтичането на газ и не изключи възможността това да е акт на саботаж.

Газопроводите бяха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, тъй като Русия намали доставките на газ за Европа като предполагаемо ответно действие срещу западните санкции след нахлуването си в Украйна. Изграден успоредно с газопровода "Северен поток 1", "Северен поток 2" трябваше да удвои капацитета за внос на руски газ в Германия. Но Берлин блокира току-що завършения "Северен поток 2" в дните преди войната в Украйна.

Европа може да спечели газовата война на Путин, но след като си научи уроците от "Северен поток"

Газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" на Владимир Путин очевидно са без бъдеще, но провалът им не трябва да се забравя. Сле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 03.12....
Ердоган към Сунак: Трябва да се...
Украйна получи първата доставка...
И Австрия е твърдо срещу приемането...
Бруно Льо Мер: Зеленият план на...
Украйна е унищожила 15% от силата...
Мигрант прелетя с парапланер...
Пожар в голям месокомбинат в Москва...
Орбан се обяви против помощта...
ОССЕ е в задънена улица след блокирането...
Яхтата на кумеца на Путин за 200...
Има съгласие в ЕС за таван за цената...

Последни новини