Киев: Путин планира голяма офанзива точно в деня, в който започна войната

3128
Киев: Путин планира голяма офанзива точно в деня, в който започна войната
Снимка: Getty Images

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че Русия подготвя голяма офанзива. Той предупреди, че тя може да започне на 24 февруари – точно една година след началото на инвазията на силите на Владимир Путин.

Според него Москва е събрала хиляди войници и може „да опита нещо“, с което да отбележи годишнината от нахлуването. Нападението би отбелязало и руския Ден на защитника на отечеството, който се отбелязва на 23 февруари и е посветен на армията.

Борел не изключва възможността съюзниците да изпратят на Киев и изтребители

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел не би се изненадал, ако държави като САЩ и Германия в крайна...

ОЩЕ: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март, твърди Bloomberg

Резников заяви, че Русия е мобилизирала около 500 000 войници за потенциалната офанзива. През септември Путин обяви обща мобилизация на около 300 000 наборни войници, която според него беше необходима за гарантиране на "териториалната цялост" на страната. Но украинският министър предположи, че истинската бройка на набраните и изпратени в Украйна военнослужещи може да е много по-голяма.

"Официално обявиха 300 000 души, но когато виждаме войниците по границите, според нашите оценки те са много повече", каза той пред френската телевизия BFM, цитирана от BBC.

По оценка на украинското разузнаване - в момента в Украйна се бият около 326 000 руснаци. ОЩЕ: Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)

Украйна: Руски удар унищожи жилищна сграда в Краматорск, има загинали (ВИДЕО)

Руска ракета унищожи жилищна сграда в източния украински град Краматорск. Най-малко трима души са загинали, а 20 са ранени, но се съобщ...

Въпреки някои тежки сражения в източната част на Донбас, войната навлезе в един вид застой през последните месеци, след като Украйна си върна южния град Херсон. С изключение на превземането от Русия на град Соледар, нито една от страните не е постигнала значителен териториален напредък.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) наскоро заяви, че Москва може да се опита да "предприеме решителни действия" и да започне "голяма офанзива" в източната част на страната. Резников заяви, че украинските командири ще се опитат да "стабилизират фронта и да се подготвят за контранастъпление" преди предполагаемото руско настъпление.

"Вярвам, че 2023 г. може да бъде годината на военната победа", каза той и добави, че украинските сили "не могат да изгубят инициативата", която са постигнали през последните месеци.

Министърът на отбраната беше във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него "значително ще увеличат капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети, както и дронове от различен тип".

Близък до Кремъл: Войната в Украйна вече е загубена, Путин го очаква преврат

"Войната вече е загубена. Руската икономика се срива". Това заяви бившият автор на речите на Владимир Путин и политически анализатор Аб...

Коментарите на Резников идват в момент, когато украинското разузнаване твърди, че президентът Путин е заповядал на своите сили да превземат Донбас преди края на пролетта. В понеделник обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че няма индикации, че руският президент е ограничил военните си цели до завземането на източните региони на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com