Кирил Домусчиев в Midlands Voices: Здрави животни за здраво човечество

3506
Кирил Домусчиев в Midlands Voices: Здрави животни за здраво човечество
Снимка: Хювефарма

Кирил Домусчиев е президент на "Хювефарма". Той стана почетен гражданин на Небраска през 2019 г. за инвестициите на "Хювефарма" в щата. Част от неговата реч пред Глобалната инициатива на Клинтън в края на 2022 г. е публикувана в авторската колонка Midlands Voices на авторитетното местно издание Omaha World-Herald.

Просперитетът на човечеството нараства с обещаващи темпове. Според ООН до 2050 г. населението на света ще достигне почти 10 милиарда души. Благословени сме да живеем в свят, в който половината от населението има достатъчно доходи, за да се счита за „средна класа или по-богата от средната“. Но всички ние трябва да осигурим и почти 4 милиарда души, които живеят в крайна бедност, в Съединените щати включително, да постигнат едно устойчиво и приемливо ниво на здраве и благосъстояние.

Устойчивостта изисква повече от осигуряване на ресурси. С нарастването на световното население все по-голяма част от обществото ще се приобщава към средната класа в резултат на развитието на икономиките в техните страни. Добавете към тази парадигма нарастващото въздействие на изменението на климата и увеличеното глобално търсене на ресурси, което се очаква да се удвои през следващите 30 години, и сме изправени пред огромно предизвикателство.

Извънредните ситуации и несигурността в доставката и производството на храни вече натоварват значително глобалните продоволствени системи, допълнително изострени от войната в Украйна и нейното въздействие върху доставките на зърно, производството на торове и повишените цени на енергията. Дори в щат като Небраска 188 080 души са изправени пред глад, от тях 64 190 са деца.

Прекъсванията във веригите за доставка на селскостопански продукти са по-очевидни и важни в сравнение с останалите вериги за доставки. От една страна, имаме недостиг на храни и хора нуждаещи се от тях, а от друга, имаме храни, които на практика гният или се развалят в контейнери в други части на света“, казва Еркут Сьонмез, доцент по управление и анализи на веригите за доставки в Университета на Небраска в Линкълн.

„Фермерите също изпитват недостиг на ключови суровини, като например на аминокиселини, предназначени за фуражите в животновъдството.“

Иновациите, насочени към опазване здравето на животните, са глобално предизвикателство. Straits Research оценява глобалния пазар на животински протеини на 44.08 милиарда щатски долара през 2021 г. Предвижда се той да достигне 72.60 млрд. щатски долара през 2030 г., като нараства с кумулативен годишен ръст от 5.7%.

Животинските протеини (от едър добитък, птици, дребен добитък и аквакултури) са основни компоненти в храненето на повечето хора. Инфекциозните заболявания представляват най-голямата заплаха за здравето на селскостопанските животни. В момента недостигът на яйца в цялата страна засегна американците, тъй като смъртоносен щам на птичи грип доведе до ограничено производство на яйца в страната.

В момента и в бъдеще трябва да гарантираме, че по света се използват за препитание само здрави животни. Подобно на хората, животните са уязвими към болести, причинени от бактерии, вируси, паразити, гъбни заболявания и недостиг на хранителни вещества.

Освен това последното десетилетие доведе до множество дестабилизации на пазарите на фуражи за животни, предизвиквайки глобални мултипликационни ефекти върху доставките и цените на храните.

Един от начините, по който фармацевтичната индустрия, насочена към селското стопанство, помага за решаването на проблемите, свързани с увеличаване на търсенето и предотвратяване на глобалните смущения в доставките на храни, е чрез тясното сътрудничество с нашите партньори – производители на храни, и разработването на дългосрочни решения по отношение на значимите опасности. Ветеринарните фармацевтични продукти и фуражните добавки за животновъдството помагат на фермерите да поддържат здравето на селскостопанските животни, които са основен източник на протеин.

Иновациите във формулирането на фуражите са от съществено значение. Компании, включително и моята, са разработили ензими с множество предимства. Нашите иновативни ензими, разграждащи нескорбялни полизахариди (хранителни фибри), правят несмилаемите преди това груби фуражи усвоима храна за животните. Използването на други ензими също помага за намаляване на употребата на фосфати (фосфатни соли), като по този начин намалява замърсяването на околната среда и разходите на фермерите. Прекомерната употреба на неорганични фосфати е източник на значително замърсяване на околната среда, а намаляването на употребата им дава възможност за по-устойчиво и по-щадящо околната среда използване на ресурсите.

Освен осигуряване на възможност за повишаване на производството на животински протеини, иновативните компании по целия свят инвестират и в разработването на алтернативни технологии за производство на ключови хранителни компоненти. Необходими са милиони тонове риба, за да се осигурят количествата незаменими мастни киселини Омега-3, които се използват в храненето и на хората и на животните. В момента моята компания произвежда висококачествени масла, богати на Омега-3, чрез ферментация на микроводорасли. Този процес не засяга естествения екологичен баланс на океана и същевременно получените продукти са с високо качество и без замърсявания от тежки метали, нанопластмаси и други вредни вещества.

В момент, когато излизаме от пандемията от COVID-19, е наложително и компаниите, и отделните граждани, всички, които имаме отношение към изхранването на нарастващото население, да продължим да правим иновации – използвайки науката, устойчивите практики, безопасността на храните като наши ориентири, за да удовлетворим глобалната потребност от храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com