НА ЖИВОВойната в Украйна

Кирил Петков: Всички в Брюксел разбраха, че българската позиция за РСМ остава непроменена

4621

Приключи дискусията за Западните Балкани в Брюксел. След нея премиерът Кирил Петков заяви, че въпреки големите очаквания от Европа, той е удържал на думата си и много добре е комуникирал българската позиция за РС Македония.

"Това, което днес се случи е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат. И европейците чакат българският парламент да даде крайното си решение", каза той. "Това, което се очакваше днес от мен е да кажа имаме ли промяна в позицията или не. Аз обаче казах, че съм обещал на българските избиратели, на целия български народ, че това решение ще се вземе от парламента и ние като правителство, и аз като министър-председател няма да счупя това обещание. Въпреки че имаше наистина големи очаквания и европейците гледаха да видят дали има някаква възможност днес да бъде взето решението, аз си отстоях на думата“, заяви Петков.

Във връзка с решението на външната комисия в полза на едно от предложенията Петков каза, че се надява, че парламентът ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях.

Премиерът направи и кратък коментар относно отхвърленото от Димитър Ковачевски френско предложение. "Това, което каза Ковачевски днес е, че до този момент българската дипломация и българската позиция във френската позиция е наистина това, което винаги сме се надявали да имаме със защитите за конституцията, със защитите за дискриминацията и аз предполагам, че е много трудно за него да го придвижи. Но за тях е много важно според мен европейският път за Северна Македония да напредне, да продължи, да стане реален, да се случва. Така че и те имат какво да спечелят, но хубавото е, че нашата позиция беше защитена", коментира Петков.

"Можем да кажем, че не всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение в региона. Аз съм доволен, че тази комуникация успях да я направя директно и нямаше страна от страните около масата, която да каже – не го разбирам. Така, че тази комуникация беше много важна и фактът, че и те уважиха, че българският парламент е крайната институция, която ще вземе решение мисля, че беше пълното доказателство на това, което съм говорил последните два месеца, но всеки някак си го използваше като политическа риторика и не вярваше, че ние ще удържим на думата си", категоричен бе Кирил Петков.

Кирил Петков в Брюксел: Видях силно очакване България да вдигне ветото за РСМ

„Видях силно очакване България да вдигне ветото. В същото време чух обясненията защо част от изискванията в предложението на френ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Европа е останала глуха за стрелбата...
Асен Василев: Действията на правителството...
Румен Христов: СДС е партията,...
Костадинов не го интересува личността...
Назначиха нов зам.-министър...
СДС черпи в парламента за 33-ия...
Христо Даскалов за "Евролаб":...
Донев: Изслушването ми за Шенген...
"Възраждане" настоя за КСНС за...
Мирчев: Държавен контрол върху...
За шарлатанството, лъжците и...
Демерджиев: "Капитан Андреево“...

Последни новини