Китайският разузнавателен балон може да торпилира отношенията между Вашингтон и Пекин

4574
Китайският разузнавателен балон може да торпилира отношенията между Вашингтон и Пекин
Снимка: iStock/Guliver

Трябва да се признае, че случката с огромния китайски балон, който се появи над територията на САЩ и Канада миналата седмица, има известна забавна страна. Генералите от Пентагона обявиха повишена готовност, страхувайки се, че техните ракетни силози в Монтана са шпионирани. Джо Байдън трябваше да бъде убеждаван да не предприема действия, след което промени решението си и изтребители свалиха балона. Републиканците обвиниха президента, че е слаб. Чиновници в Пекин пък правеха всичко възможно да успокоят американците. Това пише в коментар британският The Guardian. 

Балонът, най-вероятно тайно устройство за наблюдение, в крайна сметка се счита, че не представляваше физическа заплаха. Въпреки че китайците настояваха, че това е метеорологично устройство, което случайно се е отклонило от курса, те все пак се извиниха за инцидента.

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът. Припомняме, че ден по-рано първият такъв апарат беше засече...

Когато балонът се вдигна над американска територия, взаимното доверие, хладнокръвието и навременната комуникация бяха крайно липсващи. Този инцидент говори много за нервното състояние на отношенията между САЩ и Китай. Двете най-могъщи държави в света са в спор по множество въпроси – важни и маловажни. 

Решението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отложи посещението в Пекин през уикенда е лошо. Но като се има предвид опортюнистичният, но мощен антикитайски фурор, който взриви американската десница, то вероятно е правилно, тъй като спокойният, разумен диалог може да се окаже невъзможен.

Непредвидени кризи от този вид ясно демонстрират защо възобновяването на преговорите за насърчаване на подобрено взаимно разбирателство е от съществено значение. Контекстът е нарастващата глобална конкуренция, която някои наречат ​​конфронтация, между Вашингтон и Пекин. Президентството на Доналд Тръмп доведе отношенията до ново дъно с многобройни спорове за търговия, американски санкции, шпионаж и сигурност. Агресивната позиция на президента Си Дзинпин, включително спрямо Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и Синцзян, е също толкова виновна. На фона на напрежението и от двете страни, ястребите започнаха да предполагат , че войната е неизбежна.

Едва миналата седмица шефът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че САЩ са знаели, „като въпрос на разузнаване“, че Си е наредил на силите си да бъдат готови да нахлуят в Тайван до 2027 г. Генералът от военновъздушните сили на САЩ Майк Минихан отиде още по-далеч, призовавайки войските да бъдат готови да защитават острова до 2025 г. Изборите в Тайван и САЩ следващата година могат да осигурят претекст и прикритие за китайска атака, прогнозира той.

Китай даде обяснение за балона, засечен над САЩ (ВИДЕО)

Външното министерство на Китай направи първи официален коментар относно твърденията на САЩ за засечен китайски шпионски балон, летящ на...

Ултранационализмът на Си, експанзионистичните политики и дипломацията на воините-вълци имаха обратен ефект. Както показва бурята с балон, погрешните изчисления са също толкова опасни, колкото всяка планирана политика. Малко вероятно е китайските лидери умишлено да са торпилирали посещението на Блинкен. Наистина има признаци, че Си под икономически и пандемичен натиск иска да намали напрежението. Разполагането на шпионски балон в такъв деликатен момент най-вероятно е било грешка на по-нископоставени кадри – или саботаж от хардлайнери, които се противопоставят на разведряването. Подобни възможности съживяват натрапчивите въпроси относно авторитета и компетентността на Си.

Ултранационализмът, експанзионистичните политики на Си и дипломацията на воините-вълци имаха лош обратен ефект, подтиквайки страни като Япония и Южна Корея да втвърдят отбраната си. САЩ активно се възползват от грешките му. Миналата седмица те подписаха военен пакт с Филипините. Страхът от Китай улесни по-тесните връзки на САЩ в областта на сигурността с Индия, Австралия и Югоизточна Азия. В това отношение Си е най-големият враг на себе си и на Китай.

Америка на Байдън също има какво да губи, ако послуша ястребите, реши да разчита на военни възможности и позволи отношенията с най-голямата търговска нация в света и зараждащата се суперсила да се влошат още повече. Същото прави и наблюдаващият свят. Вашингтон и Пекин трябва да приемат скитащия балон като предупреждение от високо ниво – и бързо да намерят по-добри начини да се разбират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари