Кметове предлагат промени в Закона за водите след наводненията в Карловско

1103
Кметове предлагат промени в Закона за водите след наводненията в Карловско
Снимка: община Карлово

Кметове на няколко общини предприеха инициатива за законодателни предложения за промени в Закона за водите, свързани с ограничаване на сечта в санитарно-охранителните зони за питейна вода. Всичко това се случва след мащабните наводнения в Карловско.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов благодари с ръка на сърцето на колегите си от Управителния и контролния съвет и всички кметове на общини за безпрецедентната вълна на подкрепа за жителите на засегнатите от наводнението райони и за екипа на общината.
Той се изказа и в подкрепа на инициативата на г-н Христо Енков, кмет на община Брезово за законодателни предложения за промени в Закона за водите, свързани с ограничаване на сечта в санитарно-охранителните зони за питейна вода.  Предложенията са провокирани от тревогата на жителите на общината за липсата на дългосрочна политика за опазването на горите и техните функции за съхранение на биоразнообразието и водните ресурси на България. Местните хора са разтревожени, че зачестяват периодите на безводие във все повече населени места. Според тях една от главните причини е загубения баланс в експлоатацията на горите, като фокусът през последните 30 години е съсредоточен в извличането на материална облага от гората. На гората се гледа основно като на източник на дървесина. Предимно икономически мотиви диктуват приоритетите при разработването на горско-стопанските планове, в които се залагат масово „възобновителни сечи“ (за подмладяване на гората) и в санитарно – охранителните зони за питейна вода (СОЗ). Изсичат се столетни гори, като в резултат на това се оголват огромни пространства, което е пагубно за водоохранителните функции на гората. В съществуващата нормативна уредба липсват разпоредби ограничаващи сечта в санитарно-охранителните зони за питейна вода.
Във тази връзка община Брезово, в партньорство с граждански организации, е подготвила законодателни промени към Закона за водите,  насочени основно към регламентиране на провеждането на сечи. Подготвените текстове са придружени и от национално представително проучване по темата.
„Това, което се случи при нас сега, можеше да се случи на всяка българска община, сподели кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и разказа, че водата е свлякла в населените места над 10 000 кубически метра дървесина, освен изкоренени дървета и трупи от сеч. Той призова колегите си от УС на НСОРБ да подкрепят предложените промени в Закона за водите и НСОРБ активно да съдейства при представянето на ЗИД пред компетентните комисии в Народното събрание.Кметове на няколко общини предприеха инициатива за законодателни предложения за промени в Закона за водите, свързани с ограничаване на сечта в санитарно-охранителните зони за питейна вода след наводненията в Карловско.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов благодари с ръка на сърцето на колегите си от Управителния и контролния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и на всички кметове на общини за "безпрецедентната вълна на подкрепа за жителите на засегнатите от наводненията райони и за екипа на общината".

След наводненията: кабинетът одобри 19 млн. лв. за преодоляване на бедствия

Служебният кабинет кабинетът одобри 19.2 млн. лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване последиците от бедствия.  Сумата ...

Той се изказа и в подкрепа на инициативата на Христо Енков - кмет на община Брезово, за законодателните предложения за промени в Закона за водите. Те са провокирани от тревогата на жителите на общината за липсата на дългосрочна политика за опазването на горите и техните функции за съхранение на биоразнообразието и водните ресурси на България.

Местните хора са разтревожени, че зачестяват периодите на безводие във все повече населени места. Според тях една от главните причини е загубеният баланс в експлоатацията на горите, като фокусът през последните 30 години е съсредоточен в извличането на материална облага от гората.

"На гората се гледа основно като на източник на дървесина. Предимно икономически мотиви диктуват приоритетите при разработването на горско-стопанските планове, в които се залагат масово „възобновителни сечи“ (за подмладяване на гората) и в санитарно – охранителните зони за питейна вода (СОЗ). Изсичат се столетни гори, като в резултат на това се оголват огромни пространства, което е пагубно за водоохранителните функции на гората. В съществуващата нормативна уредба липсват разпоредби, ограничаващи сечта в санитарно-охранителните зони за питейна вода", гласи съобщението на сайта на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

В тази връзка община Брезово, в партньорство с граждански организации, е подготвила законодателни промени към Закона за водите, насочени основно към регламентиране на провеждането на сечи. Подготвените текстове са придружени и от национално представително проучване по темата.

ЮЦДП: Няма незаконни сечи в землищата на пострадалите села (СНИМКИ)

Проверките до момента показват, че няма незаконни сечи в землищата на карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, съобщиха от Южноце...

„Това, което се случи при нас сега, можеше да се случи на всяка българска община", каза Емил Кабаиванов и разказа, че водата е свлякла в населените места над 10 000 кубически метра дървесина - изкоренени дървета и трупи от сеч. Той призова колегите си от УС на НСОРБ да подкрепят предложените промени в Закона за водите и НСОРБ активно да съдейства при представянето на ЗИД пред компетентните комисии в Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com