Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк "Пирин" ли? Тъпа упоритост!

3088
Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк "Пирин" ли? Тъпа упоритост!

Георги Икономов е роден през 1968 г. в Банско. Завършил е „Счетоводство и контрол” в УНСС. Работил е като данъчен инспектор и съдружник в счетоводна фирма. От 2007 до 2009 г. е бил председател на общинския съвет в града. Бил е депутат в 41-вото Народно събрание. От 2011 г. е кмет на Банско. На последните избори печели втори мандат като кмет още на първия тур.

Г-н Икономов, еколозите започнаха и да тичат за Пирин. Това тичане до къде или до какво ще доведе според Вас?

Студът не изплаши защитниците на Пирин (Видео)

Въпреки студеното време, природозащитници и граждани се събраха в центъра на София и в други градове на страната, за да изразят позиция...

Аз мисля, че това тичане е добре за тяхното здраве, но по отношение на проекта и изменението на плана за управление на парк "Пирин" няма да доведе до нищо по-различно, защото процедурата е минала всички законови изисквания и е финализирана с решение на Министерския съвет. Не мисля, че това е въпрос, по който има какво още да се дискутира. Има къде-къде по-важни проблеми в държавата, отколкото един кабинков лифт, с който занимаваме не само цяла България, но Европейската комисия и Европейския парламент. За мен това е пълно преиграване и политическо заиграване. Преди 10 дни монтирах на входа на Пирин една камера, която брои автомобилите. Средно на ден влизат между 1600 и 1700 автомобила в парк "Пирин". И нека тези еколози, които тичат по равните павета, да изчислят колко отровни газове изхвърлят тези хиляди автомобили в природата за месец, година или за 10 години. И да преценят кое е по-екологичното - лифтът или тези автомобили, които допускаме в планината. Крайно време според мен е да започнат да мислят като европейските еколози, защото наскоро един австрийски еколог с изненада констатира: "Вие сте странна държава. Само в България еколозите протестират срещу най-екологичното транспортно средство, каквото е лифтът, а не срещу автомобилите и замърсяването от тях". И наистина не сме чули от тях да кажат: "Дайте да видим какво правят автомобилите в планината, как да ги ограничим, как да ги спрем". Те скачат срещу най-екологичния транспорт. Няма такова чудо.

Кои са трите най-опашати лъжи за втората кабинка, които сте чували?

Най-опашатата лъжа е, че ще се застрои 48% от парка. Втората е, че ще се изсекат вековни мурови гори. И третата, че ще се построят нови 40 000 легла.

Според Вас тези протести повече политически или икономически са инспирирани?

И от двете по малко. Тръгнаха икономически, прераснаха в политически. Не я виждам тази упоритост без мотивация - икономическа или политическа. Ще повторя - става въпрос за един лифт, не за каквато и да е огромна интервенция в парк "Пирин". Не приемам за нормално да протестират срещу този проект хора в Русе примерно, а да не се гледа чистотата на въздуха във всички населени места. Защото това е много сериозен проблем за всички големи градове.

ОС Банско прие Общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата в общината

На своето редовно заседание, Общински съвет Банско прие Общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в ...

Не смятате ли, че това е кауза за тях?

Никаква кауза не е. Защото ако човек има кауза, би се опитал да вникне в детайлите и на другата страна. Тук имаме една тъпа упоритост да не се вниква в никакви доводи и да не се приеме друго мнение. Да смяташ, че ти си лицето, което представлява екологията в цялата държава, че ти си човекът, който най-добре знае кое е най-правилно за даден регион, а другите са диваци - естествено, че това не е кауза. Те казват: "Дайте яснота, дайте да говорим". И сме говорили хиляди пъти, но нищо от тези разговори не произтича, защото нищо не се възприема като тези, доводи, изчисления, факти. Те твърдят, че откак има кабинка, Банско е западнал като град, община и регион. А всеки, който идва тук, вижда точно обратното. Как може да се твърдят такива глупости!? Банско е лицето на България за зимен спорт и зимен туризъм. Всеки, който е дошъл тук, било българин или чужденец, е очарован и от природата, и от хората, от хотелите, настаняването, от всичко. И въпреки това продължава да се говори тъпо и упорито срещу българските курорти.

Защо тогава да искат срещи, за да стане ясно, а да не искат да вникнат?

Те не идват конструктивно да говорят и да кажат открито втората кабинка с какво ще наруши екологичното равновесие в парка. В началото казваха вместо с кабинков лифт да извозваме туристите с автобуси. Как може един здравомислещ еколог да предложи такава тъпотия - да вкараш в планината автобуси, вместо безшумен и безвреден лифт. Казват, че ще се изсекат хиляди декари гора. Няма такова нещо. Има ги данните от 2001/2002/2003 г, когато се прави цялата ски зона. Нека видят колко хиляди кубика са изсечени. Те са десет пъти по-малко, отколкото е годишният прираст на дървесина в парк "Пирин". Нямат нито един свестен екологичен довод. Казват, че хората щели да си продават парцелите. И какво лошо има в това!? Те срещу развитието ли са, срещу държавата ли са, срещу какво са!? Това ако е кауза, тя е кауза "срещу" - срещу Банско, срещу Пирин, срещу развитието, но не е кауза "за". Ако имат кауза "за", тя е за личните им интереси, които са далеч от екологичните.

От всички протести срещу втората кабинка колко от тях са проведени в Банско, респ. в Пирин?

Премиерът: Няма лошо да се проверяват концесии, включително и на "Юлен"

Няма нищо лошо да се проверяват концесии, включително и на „Юлен“. Това каза по време на 9-тия Зимен университет на Младежк...

Нито един протест на еколози "срещу" не е проведен тук, с което да покажат, че искат да защитят Пирин. Аз съм ги канил да дойдат и тук да протестират, но не идват. Най-опашатото внушение на еколозите е: "Ние сме срещу застрояването на Пирин". А в Пирин няма нищо построено след 1985 г., освен лифтове и писти. И това не е строеж, а спортни съоръжения. Няма нито един хотел, нито една сграда, нито едно бунгало.

А искали ли са група еколози заедно с Вас да обходят планината, за да видите и изговорите проблемите на място?

Не. Аз съм ги канил да дойдат. Нищо няма да им се случи. Нека дойдат да видим какво се случва, защото те разпространяват едни снимки и клипове отпреди 15-16 години, когато се строеше зоната. Естествено, че тогава е имало булдозери, които подравняват. Но сега нещата са коренно различни. Пистите представляват ливади, както е в цяла Западна Европа. Ние като отидем там и се възхищаваме колко зелени са техните гори и на техните ливади как пасат крави. В момента в Банско е същото. През лятото, ако някой отиде на пистата, ще види, че това е поляна, на която има стадо крави или овце. Опитваме се да направим същото като в Австрия, Швейцария или Словения, но при нас е лошо, а при тях - добро. Все на чуждата ливада тревата е по-зелена.

За развитие на зимния туризъм в Банско без втора кабинка може ли да се говори или е достигнат пикът?

Стигна се вече върхът. Скоро очаквам и отлив. Имах една турска делегация със зам.-кмета на Бурса. Те от години идват при нас и казват: "Това ви е основният проблем, защото хората негодуват, докато чакат на опашка". Колкото и пари да даваме за реклама, колкото да се опитваме да привлечем туристи, когато стоят на опашка по 2-3 часа, следващият път не се връщат. И правят лоша реклама не само на Банско, на цяла България. За 10 г. да не можем да решим проблем с един кабинков лифт. Хората чудеса построиха по света. А ние никога нищо не правим, защото все си пречим.

Разкрита е мрежа за проституция в Банско

Полицията в Благоевград разкри мрежа за проституция в Банско. При акцията до момента са задържани шест лица, съобщи административният р...

Има ли пред общината стартирана каквато и да е процедура - инвестиционно намерение на "Юлен" или документи по този проект подадени?

Все още не. Доколкото знам, уточняват трасето с проектанти. Трябва да мине и процедурата по актуализация на концесионния договор. Предполагам, че до месец време всичко това ще е факт и ще стартират процедура.

В каква връзка е актуализацията на договора с проекта и инвестиционното намерение?

Не са взаимно зависими, но трябва да се изчисти концесионният договор, защото се видя, че създава много проблеми. Не е изчистена фактологията юридически. Има цифри, които си противоречат, да се знае къде е границата на концесията, колко точно се плаща. Всъщност, това е другото, с което спекулират. Те казват,че концесионерът ползва повече площ и плаща по-малко. А според концесионния договор се плаща такса не на площ, а на база реализирани приходи.

Строят ли се нови хотели в града?

Природозащитници: Държавата дава в пъти повече на "Юлен", отколкото получава

Държавата е получила над 2,5 млн. лв. концесионни такси от ски зона "Банско" за периода между 2002  и 2016 година, докато концесио...

Нови хотели не се строят. Повече от година след е в сила новият Общ устройствен план (ОУП) на общината, с който много рязко ограничихме териториите за строителството. Нови територии почти не се предвижда да се усвояват, а само между построени сгради. Скоро правих една справка. Във всички територии, където те твърдят, че ще има нови 40 000 легла, за последните 6 години откак съм кмет, са издадени 18 разрешения за строеж. От тях 9 са за търговски обекти, 3-4 са за еднофамилни къщи, 3-4 са сгради за обществено обслужване (магазини, паркинги, ледени пързалки) и само една е за многофамилна жилищна сграда. Така, че ние си следим нещата. Ние сме хората с интерес да не допуснем отново стихийното застрояване отпреди години.

Как стои ОУП къмто плана за управление на парк "Пирин" - единият част от другия ли е, или са правени по два различни регламента, без връзка един с друг?

Много интелигентен въпрос, между другото. За пръв път ми го задава журналист. Аз все опитвам да го обясня, но сякаш не ме чуват или разбират. Като говорим за планиране на територията, е важно това да става комплексно. И ние имахме уникалната възможност да го направим по едно и също време. Само че не стана.

Защо?

По едно и също време аз започнах да изработвам ОУП на общината. В този период изготвяхме и Общинската стратегия за развитие, която е наше задължение по Закона за регионално развитие за периода 2013-2020 г. Тогава започна да се разработва и планът за управление на парк "Пирин". Това са три стратегически документа. Ние направихме обвръзка между ОУП и Общинската стратегия за развитие - предвиденото в единия документ го предвидихме и в другия. Но това не се случи в плана за управление на парк "Пирин". Ние предвиждаме примерно един околовръстен път, който да изнесе движението в южната част на града. И там той предвиждаше пресичане на 100-200 м от територията на парка. Нямаше друга техническа възможност. И даже тази площ не представлява ценност, защото са бившите ниви и ливади на хората. Когато дадохме да ни съгласуват това намерение, от РИОСВ в Благоевград казаха: "Не, абсурд. Това противоречи на плана за управление на парк "Пирин". Аз казвам: "Да, но то противоречи на сегашния план за управление, а вие правите сега нов, заложете го в него!". Бяха категорични и не го предвидиха. Е, как да направиш общи документи за развитие на територията, когато едните не кореспондират с другите и даже няма воля да кореспондират. Казвам отговорно, че това е голям пропуск на държавните чиновници от тези структури. Защото трябва да се действа малко по-гъвкаво, да се прецени, че е полезно за града като се изнесе трафика, че ще се облекчат някои градски зони и няма щета за парка. И така отговарям на въпроса - ние си правим нещата на общинско ниво и нямаме никаква възможност да го обвържем с плана за управление на парк "Пирин" за съжаление. Налага се ние да режем наши проектни предложения, които са в близост или засягат парковата територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю