Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки

4544
Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки
Снимка: ПП Нова България

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е учен. Допреди да спечели изборите за градоначалник той е доцент в Техническия университет – София, преподавател по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество, дългогодишен съветник на ректора, академичен наставник на клуб „Информационни и комуникационни технологии“.  В качеството му на кмет доц. д-р Ивайло Симеонов е избран за член на Управителния съвет на НСОРБ от Югозападен регион.

Г-н Симеонов, утре посрещате над 40 ваши колеги от Австрия, как ще мине денят им?

Има ли вечна любов?

Юлия Гроссе е написала книга за любовта. За целта тя не се е обърнала към психолози и консултанти, а с двойки от поколението на нашите ...

Посрещаме ги в Елин Пелин с цел да им покажем как една средна община се справя със съвременните предизвикателства. Те са избрали Елин Пелин като една от знаковите общини в София област и една от най-проспериращите, разбира се. Ще бъдат около 50 австрийски кмета. Гостуването им е организирано под егидата на Националното сдружение на общините и във връзка с европредседателството на България. Ще им покажа няколко дейности, свързани с обслужването на граждани. Ще видят центъра, детски градини, социален патронаж. Имаме едно предприятие „Битово-комунални дейности“, евентуално ще видят и регионалното депо за отпадъци.

Най-важният акцент в посещението им все пак и какво бихте искали те да запомнят от Елин Пелин?

Според мен две неща са основните. Едното е тази дейност, свързана с комуналната система, която развиваме и надграждаме, защото аз като станах кмет нямаше дори един автомобил, в момента имаме и мултилифт системи и челен товарач. Има много техника вече. Направихме предприятие, което асфалтира, чисти улиците, озеленява, поддържа улици и пътища през зимата. Другото, което искам да видят, е какви предпоставки сме създали за младите хора да отглеждат и възпитават децата си в Елин Пелин. Това са детски площадки, детски градини, училища, спортни съоръжения, спортна инфраструктура. Във всичко това инвестираме, защото проблемът с демографския срив е ясен. Раждаемостта е ниска. Но по-големият проблем са тези, които напускат населените места и отиват да живеят или в големите градове, или в чужбина.

Един ден ли ще бъде посещението?

Да.

Светослав Иванов: Живеем във виртуални балони, няма кой да излезе на улицата

"Демократизирането на информацията разклати демократичните устои на много места по света. Който има повече пари и е по-силен в мрежата,...

То ще е част от паралелната програма на срещата на високо равнище “ЕС - Западни Балкани”, на която домакин е министър-председателят Бойко Борисов?

Точно така. В петък, когато беше най-сериозната среща в Европейския съюз, ние в Елин Пелин организирахме среща между сръбски и македонски общини за подписване на споразумение за партньорство и сътрудничество в контекста на развитие на Балканите. Сега отново е в същия контекст.

В каква степен председателството има отношение към местната власт?

Вижте, повече от 80% от услугите на гражданите се извършват в общинската администрация. Като говорим, че правовата държава е гръбнакът на обществото, ние пък обслужваме по-голямата част от обществото, по-скоро по-големия процент от неговата дейност. Мисля, че правителството много ясно си е дало сметка, че без добра и хоризонтална, и вертикална координация с местната власт, няма как да работи нормално.

Според Вас и Вашите колеги дали е удачен избраният от нашето председателство приоритет „Западни Балкани“?

Георги Тошев пред Actualno.com: Стефан Данаилов олицетворява успеха в България

Най-продаваната книга през последните четири месеца в България, „Романът на моя живот“, на издателство "Книгомания", създад...

Според мен е удачен. Ние сме народи с обща култура. Имаме много общи неща помежду ни – по отношение на земеделие, селско стопанство, интереси. Специално в Балканите най-важното е да създаваме контакти. И то контакти не само между възрастните, а най-вече между подрастващите, за да свикнат още от малки с културно-историческото ни наследство, с общите ни неща. И колкото по-много се опознаваме, толкова по-спокойно ще живеем на Балканите. По този начин се създават и бизнес отношения. Ние всяка година с Лесковац – нашият побратимен град в Сърбия, ще правим най-голямата скара в България. Рощилиада е най-голямата, световна скара и ще е в последната седмица на август месец. Невероятно е. Събират се десетки хиляди хора, с километрични скари отляво и отдясно. Месата са им с невероятно качество. По този начин си създаваме чисто човешки отношения. Пращаме наши фолклорни групи и деца да пеят и танцуват там. Те пращат техни деца и самодейци при нас.

Вие в Елин Пелин сякаш унагледявате представата за добросъседство на Балканите!?

Във всички случаи смятам, че сме за пример как трябва да си партнираме със съседни държави и общини. Ние се съобразяваме и с политиката на премиера, защото тя е в правилна посока. Но ние го показваме във формата на общинско ниво. И мисля, че много успешно на този етап. Това е и мнението на нашите партньори от всички балкански страни. Ние имаме много добри отношения с Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Турция, Гърция, Русия.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю