НА ЖИВОВойната в Украйна

Кметът на Пловдив е обжалвал увеличаването на капитала на "Пълдин Туринвест"

1234

Пловдивският кмет Здравко Димитров е завел иск срещу „Пълдин Туринвест“ на бизнесмена Георги Гергов в Окръжния съд в града. Така той оспорва решението за увеличаване на капитала на дружеството, взето на извънредно събрание на акционерите на 24 ноември.

Новината съобщават от пресцентъра на местната администрация в Пловдив, цитирани от „Дневник“. Припомняме, че Общото събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ не се съобрази с решението на Общинския съвет и гласува за увеличаване на капитала, като към досегашните 50% на Гергов в „Международен панаир Пловдив“ се добавиха и 29-те процента на Община Варна. Така се намали и делът на Община Пловдив“ в капитала на „Пълдин“.

Съветниците от „Демократична България“ призоваха Здравко Димитров да обжалва.

Заведеният иск има за цел отмяна на решенията на общото събрание на акционерите с мотива, че са взети в противоречие със закона и с учредителния договор на дружеството. Едновременно с това е направено искане за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" АД, заявени по партидата на дружеството на 28 ноември, гласи още съобщението на местната администрация.

Вписването на увеличението на капитала трябва да бъде спряно до окончателното произнасяне на Окръжния съд в Пловдив по редовността и законосъобразността на взетите решения от Общото събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест".

На 15 ноември Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на Георги Гергов относно прехвърлянето на акциите на Община Варна в „Международен панаир Пловдив“ АД към „Пълдин Туринвест“. Така Гергов придоби 79,3% от контрола над забраненото за приватизация дружество. ВАС обезсили решението по административно дело от 2021 г. на Административен съд – Варна, който през април 2022 реши пък да блокира решението на Общинския съвет във Варна. Той, от своя страна, беше гласувал през декември 2021 г. акциите в Пловдивския панаир, притежавани от общината, да бъдат апортирани в дружеството „Пълдин Туринвест“ АД.

"Курник няма да направя, камо ли да застроя панаира"

"Курник няма да направя, камо ли да застроя панаира. Всъщност аз спасих панаира и сега бера плодовете на това, че съм вложил средства, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Пловдив

Община Стамболийски ще кандидатства...
Разпределиха климатиците за...
Не искат да са "послушковци" на...
Пак много вода: Бедствено положение...
Франкофоли се завръща през юни...
От днес: Учениците от област Пловдив...
Грипна ваканция в Пловдив от сряда...
Община Пловдив ще отбележи 169...
Община Стамболийски открива...
Шеф на болница подкара линейка,...
Падналото върху момичета дърво...
Близо 8000 литра нелегален алкохол...

Последни новини