Бургас

Кметът на Приморско: Някой използва ситуацията с ОУП, но не знам с каква цел

3454
Д-р Димитър Германов е кмет на община Приморско от 2011 година. Преди това е бил кмет на село Ясна поляна. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет – Стара Загора. Работил е като служител на РВМС – Бургас, като ветеринарен лекар на свободна практика. Бил е и директор на РВМС/ОДБХ – Бургас.

Г-н Германов, ВАС отмени становището на МОСВ за екологичната оценка на Общия устройствен план (ОУП) на община Приморско и връщат преписката на министъра. Колко време се точи тази процедура?

2-3 години, не съм много сигурен, но доста много време.

И не й се вижда края сякаш?

Не й се вижда края, наистина. Само да отбележа, че това решение подлежи на обжалване в 14-дневен срок и най-вероятно от министерството ще го обжалват.

За Вас времето вече сигурно е доста ценно, така че какво от това, че ще го обжалват?

За всички нас е ценно. Много добре зададохте въпроса: "И какво от това?". Въпросът е кой как ги вижда нещата и кои са основанията, проблемите. Въпросът е много сериозен и много обширен и няма смисъл сега да разсъждаваме. Просто ние сме в хипотезата, че има решение и след него евентуално ще последва друго решение. Чисто административно си движим нещата, без емоции.

Без емоции тази процедура би следвало да е сравнително лека, още повече че става въпрос за актуализация на Общия устройствен план?

Абсолютно права сте, става дума за изменение, за несъществена промяна в стария ОУП. Така че в случващото се няма логика. Някой използва ситуацията, но не знам с каква цел.

В плана трябваше да влязат само законовите промени, които са настъпили след влизането му в сила, нали?

Точно така. И се разшири обхватът на защитените територии. Не са намалени. От тази гледна точка в момента жаленето е лишено от логика. Поне от нашата логика, тяхната не я знам, мога да предполагам.

А може ли да предположите политическа причина зад тази атака?

Нямам такава висока компетентност, но всичко е възможно. Когато има политики, съвсем нормално е да се намесват всякакви опоненти, да се блокират всякакви намерения и ресурси. Вижте, това решение не е голяма трагедия. Не е приятно, защото Общият устройствен план дава макро рамката за развитието на дадена територия. И какво по-добро от това да има закон, по който да се работи!? И ако някой тръгва да блокира, той го прави с някаква цел. Не казвам користна, но не е нашата цел. Не е това, за което ние се борим - да има яснота, гаранция, точност.  Не искаме да нарушаваме закони. Ние сме общината с най-много защитени територии. Елате в Приморско, да дойдат и тези, които протестират, и вижте какво правим - ние контролираме! Ние, жителите на общината, желаем да си запазим териториите и го правим съвсем коректно и точно, защото уважаваме природата, уважаваме и себе си, и нашите туристи.

Какво ви затруднява при недействащ ОУП?

Много неща. Например, извън Приморско има една територия, която ние сме обособили с намерение да бъде промишлена зона. Но поради това, че промените в плана не са приети, не можем да развием тази територия. А малкият и средният бизнес, който работи на територията на Приморско, има нужда да се регламентира тази територия. Това е само един от проблемите. Гробището на Приморско е вече с ограничен капацитет. Извинявайте, че го използвам, но това е факт. Има заложено в плана решение на този проблем, но не може да го направим. Както и да е, тези два примера са достатъчни.

В началото на годината стартирахте модернизация на пречиствателната станция за отпадни води, как върви изпълнението?

Работим активно, темповете са в рамките на нормалното. Проблемът е, че строителните дейности са в процес на работеща станция. Това означава, че като започне активният туристически сезон, отпадните води ще минават оттам за пречистване. В този смисъл би могло да има затруднения, но се надявам да не са чак толкова много и да влезем в рамките на срока.

На практика само в и около пречиствателната станция ли се работи, или и в града?

В града не. Начинът, по който формулирахте въпроса е правилен - в и около станцията. Отделно ние направихме инвестиция на стойност един милион лева като подменихме съществуващите канализацията и водопровод в старата част на Приморско, а също така канално-помпените станции. Така, че ние работим за подновяване и изграждане на подземни съоръжения както в Приморско, така и в другите населени места. Голяма част от ВиК-системата е в добро състояние. По времето на двата мандата като кмет на Приморско много средства сме вложили в подземната инфраструктура - и ние, и ВиК - Бургас. Тази инфраструктура, макар и невидима, понеже е под земята, дава качество на туризма.

Нерядко при консолидираните "ВиК"-асоциации с предимство се правят вложения в областния център, при вас явно не е така?

При нас средствата се разпределят пропорционално. Смятам, че в община Приморско се инвестират доста средства за ВиК-системите. Не чакаме само от външни инвестиции, а от евросредства, държавни субсидии, ВиК-дружеството. Знаем, че това е жизнено важно и работим в тази посока. Много по-популистко е да направиш един парк, защото всички ще го видят, но ние смятаме, че проблемите трябва да се решават приоритетно.

А как се разви във времето спорът дали да се премахнат преместваемите обекти по морските планове?

Не искам да коментирам темата. Аз като кмет съм си дал мнението пред компетентните държавни институции. Оттам-нататък въпросът е какво предлага самото министерство, какво решава Народното събрание. Когато те приемат закони, ние ще управляваме чрез тях.

Какъв сезон се очертава това лято?

Индикациите са най-различни. Има предположения в това число и за спад от 10-15%. Аз бих акцентирал на другото - ние се подготвяме за сезона и го правим по най-добрия начин. Имаме хората, имаме ресурса и даденостите на два черноморски града, които се развиват по най-добрия начин, смея да твърдя. Фактът, че получаваме награди като туристическа дестинация на 2018 година и много други, означава, че работим правилно. Отделно, очакваме ръст в сравнение с миналата година. Надяваме се на добро време, защото то предполага един добър уикенд туризъм. Правим каквото трябва, оттам-нататък да става  каквото ще.

Имате ли за лятото интересни културни събития?

Наситено е през целия сезон и в Китен, и в Приморско. Акцент са двете основни събития Алтиманска огърлица, Приморска перла. Отделно е ултра крос триатлонът в края на август, началото на септември и др. Целта е гостите на нашите два града да не скучаят, да им предложим максимален брой възможности да си запълнят свободното време. 

Проектите, на които държите да довършите това лято?

Желанието го има, въпрос е на възможности. Все пак забраната за строителство влезе в сила и в този смисъл обекти, които са финансирани, няма как да бъдат стартирани. Визирам изграждането на кръстовище на улиците „Стамополу“, „Перла“ и „Иглика“ - един сериозен проект на стойност 1,6 млн. лв., финансиран със средства от МС. Можехме да направим първа копка и да поработим една седмица, но решихме да го започнем в края на сезона. Отделно имаме информация и чакаме да подпишем договор с ДФ "Земеделие" за кръгово движение в Приморско, по ТГС - къща за етнографски музей в Ново Паничарево и др. Това са средства, които са осигурени вече. Отделно има за реновиране на детска градина в Приморско. От капиталовата програма имаме средства за асфалтиране, изграждане на пътища и улици във всички населени места.    

ВАС отмени екооценка на Нено Димов за устройствения план на Приморско

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Становище по екологична оценка на министъра на околната среда и водите, с коет...

Етикети:

Гласували общо: 1 потребители

Още от Бургас

Всички институции в Бургас ще работят в екип за спокойствието и сигурността на туристите...
Регионалната библиотека в Бургас набира доброволци
Изпробват линията Бургас–Истанбул по море
Предложение: Да осветят паметниците на националните герои в Бургас
14 деца със специални образователни потребности са се явили на матурата по БЕЛ в Бургас...
Футболен Бургас се обедини в подкрепа на Митко

Последни новини

 • Извършено е първото пробно преминаване на влак през тунела под Ла Манш

  Тунелът под Ла Манш, известен още като Евротунел, е подводен железопътен тунел с дължина около 50 km, който свързва френския град Кале с британския град Фолкстоун, под протока Ла Манш. Тунелът се обслужва от френско-британския консорциум Eurotunnel. История През 1802 г. френският инженер Албер Мат...

 • Новините: Най-важното за деня, 19 юни

  Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 юни.  ГЕРБ И ДПС С ДОГОВОРКА - ХЕМ 1 ЛВ. ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ, ХЕМ ОТВОРЕНО ФИНАНСИРАНЕ ГЕРБ и ДПС се разбраха за партийните субсидии. Те са се договорили хем да е 1 лв. субсидията, хем да има отворено финанс...

 • Малките футболисти от Видин заминаха на демонстративен турнир в Унгария

  Учениците от спортното училище във Видин към фондация „Реал Мадрид“ заминават на демонстративен турнир в Унгария. Видинският кмет посрещна децата в кабинета си, за да им пожелае успех. На срещата присъстваха Светлина Вълчева, социален директор на проекта и треньорът Светослав Петков. &b...

 • Убийството на Хашоги ще се разследва от ООН със специална резолюция

  ООН може да започне разследване на убийството на Хашоги само с резолюция на Съвета за сигурност. Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш не може самостоятелно да инициира разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги. Такова може да бъде започнато само след съответна резолюция на Съвета...

 • 11-годишно момче е в „Пирогов” след бой между деца в София

  11-годишно момче е в „Пирогов” след бой между деца на бул. „Владимир Вазов” в посока кв. „Левски В” в София, съобщи Нова телевизия. Спорът е възникнал към 18 часа, а 10 минути по-късно на мястото е пристигнала линейка, разказват очевидци. Момчето е прието с конту...

 • Задържаха двама за побой на мъж в магазин в казанлъшко село

  Задържани са двама мъже, които този следобед пребиха мъж на опашка в магазин в казанлъшкото село Горно Черковище, предаде БГНЕС. Двамата побойници бяха задържани в ромската махала на селото. Пострадалият мъж е на 50 г. и се казва Галин Черакчиев. Той е със счупен нос, кръвонасядания и хематоми по г...

 • Експерт: Паметникът на Съветската армия да е с надпис "България на всичко"

  Архитект Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, предложи паметника на съветската армия в София да е с герба на държавата и надпис "България над всичко", както и камбана, която да бие на всеки час. Според Игнатов демонтирането на този монумент, който е най-високият в Со...

 • Осъдиха за първи път създател на пистолет с 3D-принтер

  Във Великобритания за първи път осъдиха човек за производство на оръжие с 3D-принтер. Скотланд Ярд съобщи, че 26-годишният жител на Лондон Тендай Мусуере е признат за виновен за създаването на пистолет с 3D-принтер с решение на съдия от столичния квартал Саутарк днес. Срокът на лишаване от свобода ...

 • Роднини на момче, убито заради цигара в Бяла, се събират на протест

  Стотици се вдигат на протест заради намалена присъда за убийство. Близки на 18-годишно момче, починало след побой, излизат на бунт срещу решение на Апелативния съд, предаде БГНЕС. Преди две години Алекс Алексиев беше пребит жестоко заради една цигара и почина от раните си в болницата. Обвиненият за...

 • Подготвят посещението на Мадуро в Русия

  Подготовката за посещението на Мадуро в Русия е в ход, заяви посланикът на Венецуела в Москва. „Каракас и Москва работят заедно, за да организират посещение на венецуелския президент Николас Мадуро в Русия”, каза посланикът на Венецуела в Москва Карлос Рафаел Фария Тортоса, цитиран от С...

 • Борбата с прането на пари - 100 души обработват отчети 10 години

  Параграф 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари предизвиква доста неясноти и паника сред неправителствените организации (НПО) при дефинирането на действителния собственик, а по отношение на промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) основното недоволство на гражданск...

 • Принц Хари бил увлечен по Дженифър Анистън

  Известният автор на статии в Ню Йорк Таймс, блогър и биограф Иън Халперин пише нова книга за блондинката Дженифър Анистън, която разкрива повече за тайнствените й отношения с някои знаменитости. Според Халперин принц Хари, херцогът на Съсекс, е бил „увлечен от години“ по актрисата Джени...

 • Започнаха снимките на предисторията на „Игра на тронове“ в Северна Ирландия

  Стартираха снимките на предисторията на култовия сериал „Игра на тронове“ в Северна Ирландия, съобщи CNN, цитирани от БГНЕС. Филмовият проект е с работно заглавие “Дългата нощ”. Продуцентите вече са определили местата за снимки в столицата на Северна Ирландия - Белфаст. Сце...

 • Задълженията на болниците са намалели, но остават сериозни

  Просрочените задължения на болниците с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв. за периода 31.03.2018 г. - 31.03.2019 г. За една година понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалениет...

 • Матс Хумелс отново в ролята на бумеранг между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд

  Немските грандове Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд се договориха за сделката за играча Матс Хумелс. "Kicker" информира, че това лято бранителят ще се завърне на "Сигнал Идуна Парк". Според изданието "жълто-черните" ще платят 38 милиона евро за бившия си играч, като в сделката ще има и допълнителни ...

 • 30 жертви на земетресението в Япония

  Броят на жертвите на земетресението в Япония се е увеличил до 30 души Броят на хората, засегнати от земетресението в северна Япония, се е увеличил до 30 души, включително две от тях са със сериозни наранявания, съобщи в сряда информационната агенция Киодо. По-рано беше съобщено за 26 ранени. Земе...

 • Отвлякоха жена в Търговишко заради дългове, последва незабавен арест

  В Търговищко са задържани двама мъже, отвлекли жена заради неуредени дългове, съобщиха от местната дирекция на МВР. Вчера, около 12.50 ч. мъж от село Ковачевец, община Попово, позвънил на тел. 112 и потърсил помощ в полицията, обяснявайки, че минути по-рано непознати качили насила съпругата му в ко...

 • А1 е първият телеком у нас с видео магазин за своите клиенти

  А1 е първият телеком в България, който вече консултира чрез видео обаждане своите клиенти при закупуване на продукти от своя онлайн магазин. Това става възможно с услугата видео магазин, която е достъпна за смартфон, таблет и настолен компютър чрез специална икона за всяко устройство от онлайн портф...

 • Студенти нареждат ЛИДЛ България сред най-желаните работодатели

  Компанията се изкачва на 15-то място сред всички работодатели в страната, според резултатите от единственото по рода си проучване у нас Graduate Survey Лидл България е сред най-желаните работодатели в страната за 2019, според студентите. Това показват резултатите от третото издание на единственото ...

 • Николова: Удостоверението за български произход създава корупционни практики

  Удостоверението за български произход създава проблеми и съмнения за евентуални корупционни практики. Това каза вицепремиерът Марияна Николова по време на заседание на Комисията по политиките на българите в чужбина във връзка с решенията на междуведомствената комисия за Държавната агенция за българи...