Смолян

Кметът на Рудозем: Спортната ни зала се преоборудва и става много красива бална зала

2369
Румен Пехливанов е кмет на община Рудозем за втори мандат. Той е завършил УНСС – София, по специалността „Маркетинг“. Магистърската му степен е „Счетоводство и контрол“ от ВСУ.  Работил е в „Рубела бюти“ като офис-мениджър, бил е ръководител на Банка ДСК в Рудозем. До момента на избирането му за кмет ръководи собствена фирма в сектора за високи технологии.

Г-н Пехливанов, анонсирате два дена веселие и фолклор в края на месеца - точно преди Международния ден на хумора и шегата, каква е идеята?

Подготвяме празненството преди Първи април, защото той се пада в работен ден и учениците са във ваканция, затова сме го изтеглили. Ние вече трета година подред правим пролетен карнавал, ден на хумора, сатирата и забавата. Миналата година си беше навръх 1-ви април, защото беше почивен ден.

Участници в карнавала има ли, понеже сме близо до Ксанти и там карнавалът е впечатляващ като мащаб, а в Рудозем как се получава?

Участниците са основно от община Рудозем и района. Чуждестранни засега няма. Но профилът на карнавала при нас е малко по-различен от този в Ксанти. Нашият е с профил „местен хумор, забава и фолклор“. Основно се включват деца от училища и детски градини. Разказват смешни истории, представят забавни скечове, смешни песни. И, разбира се, играят хорá.

Тоест, не каните известни зевзеци, а давате сцена за изява на местните?

Точно така. Нашата цел не е да докараме хора от вътрешността, на които да плащаме големи хонорари, а да развиваме местните таланти. Известната в Родопите зевзечка Веселина Бабаджанкова традиционно ни е водеща. И тя последния път каза, че вече е открила свои наследници. Има наистина деца, които са много добри и очакваме да се развие потенциалът им.

Кой ви партнира в организацията?

Само общината, а вечерта за купона, който се прави в Спортната зала, организатор е общинската фирма "Спортни бази - Рудозем" ЕООД.

 

 

Поименно ли каните участниците, или те идват и импровизират?

Подготвяме сценарий, в който казваме от колко до колко часа е карнавалното шествие изявите на сцената, танците на клубовете "Хоро". Паралелно с това върви и едно кулинарно изложение - отново много по-различно от другите в района. При нас всеки приготвя вкъщи ястията. Оценяваме само и единствено родопските специалитети.

Ревниво само тях искате да популяризирате?

Естествено, като председател на журито ще бъде Асен Чаушев – шефът на шефовете в България. Първата година беше Иван Звездев. Миналата година беше Асен Чаушев, който е родом от рудоземското село Чепинци. И съвсем нормално е той да е председател на журито. Чаушев имаше някакви ангажименти и не беше сигурен, но се е организирал и ще дойде. Той си води двама асистенти от неговата школа. Миналата година десетте най-добри, определени от него рецепти, ги включи в новата си книга с рецепти. Наградният фонд е паричен - 400, 300, 200 лева. Ако има спонсори тази година, които да ни подпомогнат, е възможно да ги увеличим.

Само тази част ли е конкурсна?

Да, останалата част са изяви, които нямат конкурсен характер. Практиката обаче доказа, че особено малките са толкова интересни и става много страхотно и мило тържество. Нарочно не сме се разпростряли с участници от цялата страна за момента, защото това е един карнавал, който е съществувал до 1990-та година и ние го възстановяваме. Нямаше как да сме сигурни още първата година, че ще се получи. Сега е трета година и интересът на местните участници е много голям. От следващата година, поне плановете са такива, да го заложим в програмата за развитие на културната дейност. И това да се превърне в национален карнавал с конкурс. Ще се добавят и допълнителни, чисто конкурсни начинания.

За да го планирате така, означава, че събитието се радва на голям успех?

Да. Миналата година беше просто страхотно. Първата година беше по-скромно като за начало. Тази година по заявения брой местни участници може да съдим, че се радва на голям интерес. Всички читалища, детски градини, училища ще участват с по нещо в хумористично-забавната програма, която ще върви целия ден на площада пред Дома на културата. Там ще бъде и кулинарното изложение. В интерес на истината много стари рецепти, почти изчезнали, се възродиха. От миналата година ресторантите вече ги предлагат в менюто си като местни ястия.

А знаете ли в аванс какво ще представят?

Не, всеки пуска заявка само за типа изява, колко време и с колко човека, с оглед техническото обезпечаване. Съдържанието за всички ще е изненада. И помежду им не знаят. Елементът на изненадата ще допринесе за по-голяма емоция. Оправям чрез Вас покана към всички, без значение от кой край на България са, да дойдат и да се насладят на събитието. Хората, които не са идвали в Рудозем, нека знаят, че има с какво да си уплътнят трите дни - петък, събота и неделя. Програмата ще е много разнообразна и интересна.

За хумористичната програма задължително условие ли е зрителите да разбират родопски диалект?

Не е задължително условие, но в повечето случаи се налага Бабаджанкова да превежда някои от думичките на микрофон. Има случаи и самите ние, родопчани, да се затрудним, защото се използва понякога много стар фолклор.     

 

Балканското парти какво предвижда?

То също е за трета година. Целта е да се осигури развлечение за хората, които идват от вътрешността като зрители, пък и за местното население, който иска. От един месец насам всички хотели са резервирани. За него организатор е общинската фирма "Спортни бази-Рудозем“, която украсява спортната зала. Продават си куверти, с които финансират участниците. Там е по-комерсиално. Общината не се намесва със средства и организация. Получава се страхотно, между другото. Миналата година имаше хора от Свищов, Силистра, Бургас и от Петрич - буквално диагонално от цялата страна. Ще има български и гръцки изпълнители. Граничим с Гърция и техният фолклор е интересен. Искра Макакова е българска певица, чиито изпълнения са от всички фолклорни области. Ще има и гръцки изпълнител- Кириакос Релис. Надявам се, че ще се хареса на всички.

Защо концертът ще е в Спортната зала, като се има предвид, че ще се поднася храна и алкохол?

Защото тя е многофункционална. В нея може да се съберат 700-800 до 1000 души. Залата се преоборудва и става много красива бална зала. Когато е проектирана, е замислена да може да се преформатира в зала за спортни събития и празненства. Тази година балът на абитуриентите ще е там. Сватба вече имаше в нея. Има и нова заявка. В момента в нея се провеждат републикански първенства. Ще има лагер на националния отбор по хокей в зала. Уплътняваме дейността й.

Но защо има от февруари решение за прекратяване и ликвидация на общинското дружество "Спортни бази - Рудозем"?

Това дружество функционираше в годините като оператор на спортните бази, но понеже футболната школа в Рудозем вече има договорни отношения с ФК "Валенсия", там се работи по друг ред. Тоест, изчерпа се необходимостта по този начин да се стопанисва залата.

Как ще се става занапред?

Когато приключи ликвидацията, ще се стопанисва пряко от общината. Към момента има назначен персонал, за да си върви процесът по ликлидация. Тя ще се отдава под наем - дали за хокейната федерация, дали за "Валенсия", или организирани мероприятия. Общината си има тарифа, по която отдава под наем, включително ако някой иска да си направи сватбата вътре. А местните спортни клубове и занапред ще ползват залата и всички спортни съоръжения безплатно. Динамична е ситуацията, човек трябва да е гъвкав. Няма смисъл да се плащат заплати и осигуровки за управител, които са над хиляда лева на месец. Заплатите на служителите са си същите, но спестяваме някои чисто административни, икономически разходи. Отношението към спортните обекти няма да се промени, с тази разлика, че спестяваме малко средства. А и вече няма такава необходимост от търговско дружество. Приходите ще си идват в общинския бюджет и те ще се харчат изцяло за спортните бази.

Етикети:

Гласували общо: 1 потребители

Още от Смолян

„Пловдивци“ - първият от 30 г. язовир за питейна вода, вече е с акт 16
Президентът ще открие събора на Рожен
От 19 до 22 юли се ограничава движението между к. к. Пампорово и Соколовци
Възложена е пълната поръчка за ГКПП Рудозем – Ксанти
Обществен транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян облекчава трафика за Роженския събор...
Кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова на посещение в Община Мармара

Последни новини

 • Уолт Дисни открива първия увеселителен парк Дисниленд

  Уолт Дисни е човекът, измислил Мики Маус. Той работил много упорито, за да създаде свое филмово студио. Дисни обичал да прекарва времето с дъщерите си. Той искал да направи място, където всички да се забавляват и където родители и деца да могат да се возят заедно. Приятелите му смятали идеята за нал...

 • ЦСКА е напред в Европа след равенство срещу Титоград

  ЦСКА не успя да победи отбора на Титоград в срещата-реванш от първия предварителен кръг на Лига Европа. Двата тима завършиха 0:0, но "червените" си бяха осигурили 4 гола преднина от първата среща и продължават към втория кръг. Там те ще се изправят срещу хърватския Осиек. Добромир Митов започ...

 • Според САЩ Иран е готов за преговори с Вашингтон за ракетната програма

  Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Иран е готов за преговори със САЩ по програмата за разработка на ракети, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС. "За първи път иранците заявиха, че са готови да преговарят за своята ракетна програма", каза Помпео на среща на министрите от кабинета. ...

 • Новините: Най-важното за деня, 16 юли

  Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешната неделя, 16 юли. ВЛАСТИТЕ СЕ ОПЛАКАХА ОТ "ТЕРОРИСТИЧНАТА" ХАКЕРСКА АТАКА СРЕЩУ НАП Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакер...

 • Експерт: Не може IT специалистите, които работят за държавата, да получават сиромашки заплати

  Компютърните престъпления облагодетелстват извършителите, защото са анонимни и в същото време се печелят повече пари. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов. Според него целите на атаката могат да бъдат разнообразни и е възможно няк...

 • Горанов за кибератаката: Тези "герои" подлагат на риск милиони граждани

  Кибератаката срещу НАП е изключително сериозно предизвикателство пред всички отворени за граждани електронни системи, но най-важното е, че няма унищожена информация, а всеки, който се изкуши да използва откраднатите от хакерите данни, трябва да знае, че подобни действия са наказуеми. Това заяви в ст...

 • Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия

  Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия (EК), предадоха световните агенции. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер. Гласуването за председател на ЕК приключи. За германката гласуваха 383 евродепутати, 22-ма се въздържа...

 • Малък самолет се разби в Канада, четирима загинаха

  Четирима души загинаха и други трима се водят за безследно изчезнали, след като малък самолет се разби в източната канадска провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Това съобщава телевизия CBC, цитирана от БГНЕС. Инцидентът е станал в понеделник вечерта в отдалечен район в северната част на провинцията. С...

 • Бум на заболелите от варицела в Пазарджик

  Ръст на заболеваемостта от варицела през 2019 година отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, предаде БГНЕС. 273 са регистрираните случаи от началото на тази година. Цифрите затвърждават цикличността при проявлението на това заболяване. Варицелата е заболяване, което се характеризира...

 • Инвестираха над 11 млн. лв за по-привлекателна градска среда във Велико Търново (СНИМКИ)

  Община Велико Търново отчете изпълнението на инфраструктурния проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“ на обща стойност 11 010 06,50 лв. - 9 358 553.12 лв. от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативна програма „Региони в ...

 • Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ

  Кристин Лагард подаде оставка като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Решението ще влезе в сила на 12 септември. Това се казва в изявление на Лагард, разпространено от финансовата институция, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС. „Срещнах се с изпълнителния съвет и подад...

 • Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират под масата

  „Очаквано вето. Изобщо президентът налага често вето на различни закони. Ние ще реагираме по традиционния начин, по който сме реагирали досега“. Така председателят на парламента бюджетна комисия Менда Стоянова коментира наложеното от президента вето върху промените в Закона за държавния ...

 • Пловдивската "Снежанка" възкръсна в галерия "Капана"

  Един-единствен голям жилищен блок има на малката Главна в Пловдив - ул. "Райко Даскалов" - и под него винаги е имало голямо търговско пространство. Преди разпадането на соцтърговията там се намираше двуетажен "Детмаг", наречен "Снежанка". След разпада в продължение на 30 години поне "Снежанка" стоя ...

 • Само РУ "Ангел Кънчев" от Източна Европа е в мрежата BeyondScale

  Русенският университет „Ангел Кънчев“ получи ново, заслужено признание за политиката си на предприемачески университет в България и Европа чрез включване като единствено висше училище от Източна Европа в Международен консорциум за насърчаване на предприемчивите университети. Тази универс...

 • Потвърден е случай на морбили в Старозагорско

  Първи потвърден случай на морбили е регистриран в област Стара Загора, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Според здравните инспектори най-вероятно случаят при 49-годишния жител на град Гурково се отнася за внесена инфекция, защото мъжът е приет в Клиниката по инфекциозни болести ведн...

 • Няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Сливенско

  Към момента на територията на Сливенска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия днес. В него участваха ръководители на Областната дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция „Земеделие&ldq...

 • Танкер изчезна в Персийския залив, следите водят към Иран

  Петролен танкер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пътуващ през Ормузкия проток, е навлязъл в ирански води и е спрял да излъчва сигнал за местоположението си преди повече от два дни, засилвайки опасенията за положението му в контекста на нарастващото напрежение между Иран и САЩ, съобщава Associat...

 • Генерал от разузнаването: Няма връзка между атаката срещу НАП и сделката за F-16

  Не виждам връзка между хакерската атака срещу НАП и сделката за американските изтребители F16. Това каза за информационния блок "Добър ден" на Радио "Фокус" ген. Чавдар Червенков, бивш началник на Военното разузнаване. Той допълни, че не допуска възможността Русия да стои зад тази атака, тъй като на...

 • Градският транспорт в Пловдив няма да спре, общината ще помогне със средства

  Макар и с известно закъснение, днес следобед в Пловдив се състоя обещаната вчера от областния управител среща на превозвачите и кмета Иван Тотев. Присъстваха собствениците на големите фирми за автобусни превози инж. Веселин Дошков, инж. Димитър Чолаков и Петко Ангелов. От изявленията и на областния ...

 • Дневен хороскоп за 17 юли

  Овен Това е добър ден за покупки на вещи, свързани с интериора. Денят също е подходящ за укрепването на емоционалните връзки с близки за вас хора. Телец Това е ден, в който да работите спокойно и бе да бързате, а вечерта се заемете с нещо, което ще донесе красота в дома ви. Например купете саксии...