Webground

Смолян

Кметът на Рудозем: Спортната ни зала се преоборудва и става много красива бална зала

1759
Румен Пехливанов е кмет на община Рудозем за втори мандат. Той е завършил УНСС – София, по специалността „Маркетинг“. Магистърската му степен е „Счетоводство и контрол“ от ВСУ.  Работил е в „Рубела бюти“ като офис-мениджър, бил е ръководител на Банка ДСК в Рудозем. До момента на избирането му за кмет ръководи собствена фирма в сектора за високи технологии.

Г-н Пехливанов, анонсирате два дена веселие и фолклор в края на месеца - точно преди Международния ден на хумора и шегата, каква е идеята?

Подготвяме празненството преди Първи април, защото той се пада в работен ден и учениците са във ваканция, затова сме го изтеглили. Ние вече трета година подред правим пролетен карнавал, ден на хумора, сатирата и забавата. Миналата година си беше навръх 1-ви април, защото беше почивен ден.

Участници в карнавала има ли, понеже сме близо до Ксанти и там карнавалът е впечатляващ като мащаб, а в Рудозем как се получава?

Участниците са основно от община Рудозем и района. Чуждестранни засега няма. Но профилът на карнавала при нас е малко по-различен от този в Ксанти. Нашият е с профил „местен хумор, забава и фолклор“. Основно се включват деца от училища и детски градини. Разказват смешни истории, представят забавни скечове, смешни песни. И, разбира се, играят хорá.

Тоест, не каните известни зевзеци, а давате сцена за изява на местните?

Точно така. Нашата цел не е да докараме хора от вътрешността, на които да плащаме големи хонорари, а да развиваме местните таланти. Известната в Родопите зевзечка Веселина Бабаджанкова традиционно ни е водеща. И тя последния път каза, че вече е открила свои наследници. Има наистина деца, които са много добри и очакваме да се развие потенциалът им.

Кой ви партнира в организацията?

Само общината, а вечерта за купона, който се прави в Спортната зала, организатор е общинската фирма "Спортни бази - Рудозем" ЕООД.

 

 

Поименно ли каните участниците, или те идват и импровизират?

Подготвяме сценарий, в който казваме от колко до колко часа е карнавалното шествие изявите на сцената, танците на клубовете "Хоро". Паралелно с това върви и едно кулинарно изложение - отново много по-различно от другите в района. При нас всеки приготвя вкъщи ястията. Оценяваме само и единствено родопските специалитети.

Ревниво само тях искате да популяризирате?

Естествено, като председател на журито ще бъде Асен Чаушев – шефът на шефовете в България. Първата година беше Иван Звездев. Миналата година беше Асен Чаушев, който е родом от рудоземското село Чепинци. И съвсем нормално е той да е председател на журито. Чаушев имаше някакви ангажименти и не беше сигурен, но се е организирал и ще дойде. Той си води двама асистенти от неговата школа. Миналата година десетте най-добри, определени от него рецепти, ги включи в новата си книга с рецепти. Наградният фонд е паричен - 400, 300, 200 лева. Ако има спонсори тази година, които да ни подпомогнат, е възможно да ги увеличим.

Само тази част ли е конкурсна?

Да, останалата част са изяви, които нямат конкурсен характер. Практиката обаче доказа, че особено малките са толкова интересни и става много страхотно и мило тържество. Нарочно не сме се разпростряли с участници от цялата страна за момента, защото това е един карнавал, който е съществувал до 1990-та година и ние го възстановяваме. Нямаше как да сме сигурни още първата година, че ще се получи. Сега е трета година и интересът на местните участници е много голям. От следващата година, поне плановете са такива, да го заложим в програмата за развитие на културната дейност. И това да се превърне в национален карнавал с конкурс. Ще се добавят и допълнителни, чисто конкурсни начинания.

За да го планирате така, означава, че събитието се радва на голям успех?

Да. Миналата година беше просто страхотно. Първата година беше по-скромно като за начало. Тази година по заявения брой местни участници може да съдим, че се радва на голям интерес. Всички читалища, детски градини, училища ще участват с по нещо в хумористично-забавната програма, която ще върви целия ден на площада пред Дома на културата. Там ще бъде и кулинарното изложение. В интерес на истината много стари рецепти, почти изчезнали, се възродиха. От миналата година ресторантите вече ги предлагат в менюто си като местни ястия.

А знаете ли в аванс какво ще представят?

Не, всеки пуска заявка само за типа изява, колко време и с колко човека, с оглед техническото обезпечаване. Съдържанието за всички ще е изненада. И помежду им не знаят. Елементът на изненадата ще допринесе за по-голяма емоция. Оправям чрез Вас покана към всички, без значение от кой край на България са, да дойдат и да се насладят на събитието. Хората, които не са идвали в Рудозем, нека знаят, че има с какво да си уплътнят трите дни - петък, събота и неделя. Програмата ще е много разнообразна и интересна.

За хумористичната програма задължително условие ли е зрителите да разбират родопски диалект?

Не е задължително условие, но в повечето случаи се налага Бабаджанкова да превежда някои от думичките на микрофон. Има случаи и самите ние, родопчани, да се затрудним, защото се използва понякога много стар фолклор.     

 

Балканското парти какво предвижда?

То също е за трета година. Целта е да се осигури развлечение за хората, които идват от вътрешността като зрители, пък и за местното население, който иска. От един месец насам всички хотели са резервирани. За него организатор е общинската фирма "Спортни бази-Рудозем“, която украсява спортната зала. Продават си куверти, с които финансират участниците. Там е по-комерсиално. Общината не се намесва със средства и организация. Получава се страхотно, между другото. Миналата година имаше хора от Свищов, Силистра, Бургас и от Петрич - буквално диагонално от цялата страна. Ще има български и гръцки изпълнители. Граничим с Гърция и техният фолклор е интересен. Искра Макакова е българска певица, чиито изпълнения са от всички фолклорни области. Ще има и гръцки изпълнител- Кириакос Релис. Надявам се, че ще се хареса на всички.

Защо концертът ще е в Спортната зала, като се има предвид, че ще се поднася храна и алкохол?

Защото тя е многофункционална. В нея може да се съберат 700-800 до 1000 души. Залата се преоборудва и става много красива бална зала. Когато е проектирана, е замислена да може да се преформатира в зала за спортни събития и празненства. Тази година балът на абитуриентите ще е там. Сватба вече имаше в нея. Има и нова заявка. В момента в нея се провеждат републикански първенства. Ще има лагер на националния отбор по хокей в зала. Уплътняваме дейността й.

Но защо има от февруари решение за прекратяване и ликвидация на общинското дружество "Спортни бази - Рудозем"?

Това дружество функционираше в годините като оператор на спортните бази, но понеже футболната школа в Рудозем вече има договорни отношения с ФК "Валенсия", там се работи по друг ред. Тоест, изчерпа се необходимостта по този начин да се стопанисва залата.

Как ще се става занапред?

Когато приключи ликвидацията, ще се стопанисва пряко от общината. Към момента има назначен персонал, за да си върви процесът по ликлидация. Тя ще се отдава под наем - дали за хокейната федерация, дали за "Валенсия", или организирани мероприятия. Общината си има тарифа, по която отдава под наем, включително ако някой иска да си направи сватбата вътре. А местните спортни клубове и занапред ще ползват залата и всички спортни съоръжения безплатно. Динамична е ситуацията, човек трябва да е гъвкав. Няма смисъл да се плащат заплати и осигуровки за управител, които са над хиляда лева на месец. Заплатите на служителите са си същите, но спестяваме някои чисто административни, икономически разходи. Отношението към спортните обекти няма да се промени, с тази разлика, че спестяваме малко средства. А и вече няма такава необходимост от търговско дружество. Приходите ще си идват в общинския бюджет и те ще се харчат изцяло за спортните бази.

Последни новини

 • Independent: Русия ли е тайният кукловод на България?

  През 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин изглеждаше разгневен. Ситуацията се беше влошила, когато повече от дузина страни членки на Европейския съюз (ЕС) решиха да изгонят руските дипломати заради случая с отравянето на бившия агент от руското разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания,...

 • Кои са сигурните футболни прогнози в петък?

  Петъчният ден предлага много изравнени мачове и издирването на "сигурни" такива изглеждаше трудно, но екипът ни от типстъри намери двата най-добри варианта за сигурни футболни прогнози, и то на много примамливи коефициенти. Ето и предложенията: 19:30 часа: Кьолн - Дармщадт  Това е единият м...

 • Заловиха в акция ръкописи от времето на Османската империя

  Турските сили за сигурност заловиха 500-годишни ръкописи в операция срещу контрабандата в столицата Анкара, предаде „Сабах“. Клонът за борба с контрабандата в Анкара е стигнал до заподозрения, идентифициран като В. Е. С., когато се опитал да продаде онлайн ръкописи от Османската епоха н...

 • Футболни прогнози на високи коефициенти: Къде ще има изненади в петък?

  Футболът отново ще е основна тема през уикенда, независимо че празнуваме Великден. През следващите 3-4 дни има страшно много мачове, много интересни и завързани битки и възможност да се възполвате от нашите футболни прогнози, особено от тези, които носят висока възрващаемост срещу минимален залог. Е...

 • Лекарка с условна присъда за смъртта на дете

  Осъдиха лекарка на 1 година условно за смъртта на дете, съобщи "24 часа". Тя е призната за виновна от Хасковския окръжен съд в немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, довело до причиняване на смъртта на дете. Присъдата на А.Н. е една година условно с тригодишен изпитателен срок. Спо...

 • Почина големият български фотограф Димитър Дейнов

  След тежко боледуване почина големият български фотограф Димитър Дейнов. По-голямата част от творческия му път премина в редакция "Пресфото" на Българската телеграфна агенция, където работата му се открояваше с рядък професионализъм. 13 години той работи и за "Асошиейтед прес". Поклонението ще се...

 • Срина се системата на турските митници, трафикът на ГКПП Капъкуле е кошмарен

  Срив на компютърната информационна система на турските митници усложни трафика на ГКПП „Капъкуле“ към входа за Турция. С усложнената обстановка на място се запозна и дипломатически служител от ГК Одрин днес по обяд, съобщиха от МВнР. Образували са се опашки от изчакващи автомобили и ав...

 • Любимите неща на зодиите Овен, Телец и Лъв

  Ето кои са най-любимите неща на представителите на зодия Овен, Телец и Лъв! Изненадайте близките си хора от тези зодии с нещо, което наистина обичат! Зодия Овен Огнени и горещи, смели и решителни! Това са най-ярките характеристика на Овена. Предвид буйния си нрав, той определено обича риска и го в...

 • Предвиждат революционни промени за техническите прегледи на колите

  Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и други ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените техни...

 • Мачовете по тв днес - Ливърпул, Левски и Лудогорец излизат на терена

  Интересна и богата е футболната програма на днешния Разпети петък. Шампионът на България Лудогорец има трудно гостуване във Варна на коравия отбор на Черно море, който се намира във възход през този полусезон. Разградчани ще се опитат да увеличат аванса си на върха пред ЦСКА. Другият роден гранд "...

 • Блокаж на магистрала “Тракия“ - катастрофи и задръствания

  Движението по магистрала "Тракия" е изключително затруднено. Хиляди автомобили се движат към този час по аутобана, а произшествия и ремонти затрудняват трафика, предаде кореспондент на Actualno.com. Основно движението в блокирано по трасето между София и Пловдив, в посока града под тепетата. Има р...

 • Църквата, в която намерили утеха ослепените войници на Самуил

  Само на 17 километра от Разлог се намира едно от чудесата на религията - църквата „Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в с. Добърско. Храмът, въпреки, че е включен в „100 национални туристически обекта на България”, не е сред най-известните църкви. Причината е както отдалеченост...

 • КЗП препоръчва потребителите да следят цените на стоките по празниците

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов препоръчва потребителите да следят дали има разминаване на цените на стоките при пазаруването по Великден. Разминаване между обявени и прилагани цени най-често се среща при промоции и кампании за намаления. То може да се дължи...

 • Легендата на Левски Наско Сираков празнува рожден ден

  Легендата на Левски и българския футбол Наско Сираков празнува днес своя 57-ми рожден ден. От „синия" клуб не пропуснаха да поздравят бившия футболист. „Днес живата легенда на Левски Наско Сираков празнува своя 57-ми рожден ден. Роден на 26 април 1962 година, нападателят е играчът с най...

 • Седмицата в абсурди (22 - 26 април)

  Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях...

 • Асеновградчани искат ново гласуване за избор на почетен гражданин

  Асеновградчани се обявиха против избора на старейшините - "Почетен гражданин" на Асеновград да бъде местен бизнесмен. По-голяма част от общинските съветници на града подкрепиха номинацията на Росен Чаталбашев по време на априлската си сесия и по този начин той бе удостоен с приза. Избрания...

 • Натровена с пестицииди е водата в квартал на Генерал Тошево

  В питейната вода на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево е замърсена с пестициди. Населението в добруджанската община е предупредено още вчера да не ползва питейната течност за битови и стопански нужди в следващите 48 часа, а подаването на вода е спряно. Водоноски доставят питейна течност з...

 • Китай ще премахне различни пречки за вноса на стоки и услуги

  Китай ще понижи тарифите и ще отстрани различни пречки, с цел да бъде увеличен обема на вноса на различни стоки, заяви китайският държавен глава Си Дзинпин, в изявление пред международния форум „Един пояс, един път“, предаде РИА Новости. „Имайки най-бързо растящата средна класа в ...

 • Огромни задръствания от автомобили на "Капитан Андреево"

  Огромни опашки от автомобили се образуваха на граничен пункт "Капитан Андреево", информира bTV. Стотици автомобили чакат да преминат българо-турската граница. Задръстването се е образувало не само заради пътуващите за празниците, а и заради тръгналите на пазар до съседна Турция. При застъпването ...

 • Путин пред форума в Пекин: Едностранните санкции са проява на протекционизъм

  Едностранните санкции изискват ефективна реакция на международната общност Това изявление направи руския президент Владимир Путин при откриването на втория форум „Пояс и път“ в Пекин. Тридневният форум, посветен на китайската инициатива за развитие на търговията и транспортната инфрастр...