Кметът на Созопол: Има двоен стандарт в прилагането на законите за културното наследство

1289
Кметът на Созопол: Има двоен стандарт в прилагането на законите за културното наследство
Снимка: Община Созопол

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев твърди, че има двоен стандарт в прилагането на законите за културното наследство. По думите му за еднакви по вид и съседни имоти общината чака две години за съгласуване от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и одобрение още няма, а на частен инвеститор процедурата отнела само 40 дни. Неговият търговски обект вече е изграден, а общината още е през никъде в намерението си да построи нова автогара.   

От местната администрация съобщиха, че Янакиев провел среща министъра на културата проф. Велислав Минеков по тази тема в присъствието на арх. Петър Петров – директор на НИНКН.

Кметът на Созопол поставил остро въпроса защо процедурите се бавят толкова много, след като инвестиционният проект е входиран в Министерство на културата и 2 години по-късно все още няма категорично становище от НИНКН. Съответно не може да се пристъпи към активни дейности по нейното изграждане.

Янакиев изразил силно неодобрение от начина на работа на Института, който според него се състои в избирателно прилагане на законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти.

Това съмнение било породено, след като в общината постъпил съгласуван с МК и НИНКН проект на частен инвеститор за изграждане на „Търговски комплекс с магазин за хранителни стоки, магазин за промишлени стоки, игрална зала, нощен клуб, ателие за услуги, кафене и аптека“ в съседен до отредения на автогара имот. Двата имота попадат под закрилата на едни и същи нормативни уредби, но се третират по различен начин.

Росен Христов обсъди с кметове как общините помагат на гражданите за енергийните програми

Служебният министър на енергетиката Росен Христов се срещна с кмета на Созопол Тихомир Янакиев и с градоначалника на Бургас Димитър Ник...

(Проектът за автогара)

Одобрението на частния проект за търговски комплекс отнело само за 40 дни, а този на община Созопол за автогара 2 години и все още чака съгласуване.

Проектът за търговски комплекс е одобрен с извършване на археологическо проучване по време на строителството, а от община Созопол се изисква предварително спасително-археологическо проучване на терена и представяне на протокол за извършени археологически разкопки, на чиято база да се определят последващите проектни разработки.

Във връзка с тези изисквания общината възложила инженерно-геоложко проучване на горния пласт с дълбочина от 2,40 до 4,00 м, което доказало, че е насип от пясък и строителни отпадъци.

„Изграденият търговски център е с огледална фасада, което е в противоречие със специфичните правила за проектиране в местност „Провлака“, одобрени от НИНКН с цел съхраняване на културното наследство на града. Проектът за автогарата е в класически стил сграда на един етаж със скатен покрив с керемиди, но според директора на НИНКН не се вписва в градоустройствената среда и предлага в имота да се построи модерна сграда“, поясняват от местната администрация.

Знаете ли кой е най-големият остров в Черно море?

Остров Свети Иван край българския град Созопол е най-големият остров във водите на Черно море. Площта му е 66 хектара и цялата територи...

(Готовият търговски център) 

Кметът Янакиев заявил пред проф. Минеков и арх. Петров, че трябва да се ускори времето за съгласуване на проекта. Той бил категоричен, че няма да разкопае входа на града за проучвания, които могат да продължат години.

„Устните заявки от ръководството на НИНКН за т.нар. „зелен коридор“ за общините, който трябваше да гарантира ускорена административна услуга между институциите остана в сферата на добрите намерения. 2 години се възпрепятства една съгласувателна процедура за изграждане на сграда от огромно социално и икономическо значение.

Община Созопол се обявява против избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти на територията на града. Подобен подход е недопустим от ранга на институциите НИНКН и МК и Община Созопол не толерира подобни действия“, се казва в нейно становище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com