Кметът на Видин: Семейството е институцията, върху която се изгражда личността на всеки човек

1630
Кметът на Видин: Семейството е институцията, върху която се изгражда личността на всеки човек
Снимка: община Видин

Кметът на Община Видин отправи своите поздравления по повод големия християнски празник Въведение Богородично чрез медиите, след редовното заседание на Общинския съвет. Той пожела на видинчани да уважават и ценят семейството, защото то е институцията, от която зависят здравите основи, върху които се изгражда личността на всеки човек. Огнян Ценков благодари на всички, които са дали своя вот в националния конкурс „Кмет на годината“ 2018, където бе номиниран в категория „Иновации в образование“. И отбеляза, че е отправил призив по време на гласуването към учителите и читалищните дейци да го подкрепят, а заявената от тях подкрепа определи като израз на доверието към него и постигнатото в областта на образованието.

Ценков коментира накратко работата на заседанието на Общинския съвет, в чийто дневен ред бяха включени общо 21 точки. Той изрази своята позиция относно декларацията от страна на гражданско обединение „Единни за промяна“, с която се внушава погрешна представа, че Общината пречи на процедурите във връзка с изграждането на новото трасе на магистралния път Ботевград-Видин, като не предприема стъпки към промяна на общия устройствен план. Кметът категорично заяви, че това не отговаря на истината, а е опит да се манипулира темата и за пореден път обясни каква е ситуацията в момента. Община Видин е в много добро взаимодействие както с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така и с Агенция „Пътна инфраструктура“, като и с двете институции се води редовна кореспонденция по въпроса. Ценков обясни, че има две възможности, които могат да се осъществят:

“Министерството ни отговаря, че е внесена законодателна промяна, която е минала на първо четене и се очаква гласуване в Народното събрание на второ четене, след което влиза в сила. А тя гласи: при обекти от национално значение промяната на общия устройствен план няма да бъде необходима като първа процедура във връзка с изготвяне на парцеларни планове и всички необходими процедури по Закона за устройство на територията. А впоследствие изменението, което е направено, ще бъде нанасяно служебно в ОУП“. Другата възможност при сега действащото законодателство, за да се започнат процедурите, е да бъде подадено заявление от Агенция „Пътна инфраструктура“, каквото до този момент няма, въз основа на което Общината да предприеме действия за допускане изменението на общия устройствен план. „Няма забавяне, няма бездействие, както се опитват да изопачат нещата. Напротив. Най-малко аз бих искал да бъде придобита грешна представа, че като гражданин и като кмет ще спъвам този процес“ – каза Ценков. Той допълни, че трябва да се спазват всички законови процедури и да се намери правилния път за изменение на общия устройствен план.

Кметът на Видин коментира пред медиите и друга точка от дневния ред, която предизвика бурна реакция от общинските съветници на „Единни за промяна„ - относно инвестиционно предложение от „Бонония естейт” ООД с искане за обявяване на процедура за продажба на 40 броя имоти общинска собственост - земеделски земи, с начин на трайно ползване „ниви„ в землищата на Община Видин. Той обясни, че това е поредното инвестиционно предложение, което влиза, но разликата е, че тук са включени 40 поземлени имота в пакет. Аргументацията е, че по този начин ще бъдат закупени над 30 имота, които не са атрактивни. „Процедурата, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация дава право на кмета да прецени в такива случаи дали да изготви предложение до Общинския съвет или не. Поемам пълната отговорност за това предложение“ – заяви Ценков. И припомни, че Общината изпълнява успешно финансово-оздравителния си план и че общинският дълг и просрочените задължения са намалени значително. Приходите се формират както от събираемостта на местните данъци и такси, така и от разпореждането с общинско имущество. „От „Единни за промяна“ и техният председател Росица Кирова се опитаха отново да правят внушения, че едва ли не има някаква преднамереност и корупция. Явно те познават тези действия много добре и могат да ги охарактеризират по такъв начин. Аз не ги познавам“. Във връзка с инвестиционното предложение всички желаещи могат да се явят на публичен търг, има определена първоначална цена, лицензиран оценител, желаещите наддават и по този начин Общината придобива възможно най-добрата цена. „Категорично искам да заявя, че Община Видин се движи в правилната посока, бележи развитие във всички сфери и се стабилизира финансово – процес, който ще продължи до края на 2019 година и тогава ще говорим за повече възможности, които ще ни дават право да използваме средства за наши цели, а не да връщаме стари задължения“ – каза Ценков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com