КНСБ: Директори наказват служители за коментари във Facebook

2817
КНСБ: Директори наказват служители за коментари във Facebook
Снимка: iStock

Работодатели наказват служителите си за лайкове на снимки и коментари във Facebook. През миналата година до КНСБ са били пратени около 50 сигнала за нарушаване на трудови права във връзка с използването на социални мрежи.

Всеки трети от тях е за санкция заради коментар във Facebook. 17,6% пък са се оплакали, че са уволнени през месинджър. Също толкова са получили санкция от шефа, защото са споделили лично мнение по обществен въпрос в социалните мрежи. Шефовете са наказвали служители и заради неподходяща профилна снимка, както и за статуси в мрежата. Има санкционирани и защото са издали във Facebook колко им е заплатата.

Всяко 4-то нарушение на трудовите права е свързано с възнаграждението

В условията на пандемия всяко четвърто нарушение на трудовите права е свързано със забавяне на заплатите или с неплатени възнаграждения...

Над 41% от подалите сигнали са между 36-45 г., но за нарушаване на правата им заради постове са алармирали и хора между 56-65 г. Работодателите се притесняват, че служителите им “ровят” в социалните мрежи от лични подбуди, а не за да увеличат популярността на компанията. Освен това те често се натъкват на значителен информационен обмен през работно време, например снимки, видеоклипове и други материали.

“По-притеснително е, че служителите могат съвсем неразумно да влизат в конфронтация с други хора, важни за бизнесна техния работодател, или просто да му подливат вода, като споделят конфиденциални търговски тайни и нарушават интелектуалната собственост. Да не говорим, че социалните мрежи могат да доведат до онлайн престъпления и служителите в крайна сметка да се окажат жертви на интернет пиратство”, пише в годишния доклад на КНСБ за нарушения на трудовите права, цитиран от 24 часа.

Според синдиката компаниите трябва да направят план-стратегия с помощта на IT отделите и юридическите си консултанти, за да въведат собствена, приемлива за всички нива политика за използването на социалните мрежи. “Служителите трябва да бъдат преди всичко наясно, че работодателите ще следят изкъсо потока от информация в социалните платформи”, обясняват експертите от КНСБ. Според тях трябва да има писмен инструктаж за тази политика и корпоративни обучения.

Общо 1572 сигнала за нарушаване на трудови права са подадени през 2020 г. в КНСБ. Всеки четвърти е за неизплатена заплата. Почти толкова са и тези, свързани с нарушаване на работното време, почивките и отпуските. Според президента на синдиката Пламен Димитров трябват промени, които да защитават работещите от вкъщи. Една от тях е да се уреди законодателно правото на изключване след края на работния ден. Другите са свързани с безопасността при хоум офис. "Трябва да се гарантира, че работодателите плащат разходите за работа от дома, което сега не се случва", обясни Димитров. Имало и склонността за самоексплоатация на работещите от вкъщи и се наблюдават депресивни състояния. Според КНСБ в колективните трудови договори може да се заложат и компенсаторни механизми под формата на допълнителни почивки и отпуски за хората, които работят извънредно от вкъщи.

КНСБ иска въвеждане на "заплата за издръжка"

В България да се въведе така наречената заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни - тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com