Кое е най-крехкото телешко месо - познава се по това!

16705
Кое е най-крехкото телешко месо - познава се по това!
Снимка: iStock/Guliver

Умението да изберете най-доброто и крехко парче месо може да бъде решаващо за успеха на вашето барбекю или скара. Именно върху скарата (грила) се преценява крехкостта на месото – това решаващо негово качество. Доброто познание, наред с качеството на избраната суровина, създава разликата между доброто и отличното ястие. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете най-добри резултати.

Какво точно имаме предвид под печене?

Като начало трябва да знаете какво представлява печенето на скара. Това е готвене на месото върху така наречения „сух огън“ - тоест без добавяне на какъвто и да е бульон или вода. „Блажното“ ще бъде реализирано изцяло със собствена мазнина. Въпреки че можете да го подправите с някакъв вид марината, целта е да увеличите максимално естествения вкус на самото месо. Има различни начини за изпълнение на този вариант на готвене: във фурната, на барбекю с естествен огън или на електрическа скара.

Кое е най-доброто месо за скара?

Всякакво месо може да се пече на скара. Изборът до голяма степен зависи от вашия конкретен вкус. Все пак трябва да имате предвид, че някои видове месо са много по-подходящи от други за този тип готвене. В допълнение към това основно съображение, твърдостта, количеството мазнини и видът на разфасовката, разбира се, са определящи фактори. Те ще бъдат тези, които ще диктуват колко крехък и сочен ще бъде крайният резултат. Най-често печените на скара меса, поне у нас, са свинско, телешко, агнешко и птиче. Телешкото предлага голямо разнообразие от разфасовки, които са идеални за печене на скара. Кои са най-крехките разфасовки?

Рибици: с много малко мазнини и жилки, от тях се получава нетлъсто, сочно и много крехко месо.

Антрекот: една от най-ценните разфасовки, с качество, което е трудно да се надмине. Получава се от частите, разположени в околоребрената зона към гръбначнния стълб на телето в средната част на корпуса, по-близо към главата.

Тънкостите при готвене на телешко месо, които всяка домакиня трябва да знае

Котлети: друг фаворит на любителите на добро месо и барбекюта. Те също, подобно на антрекота, се вземат от горната околоребрена част на гърба, но се различават по това, че костта се запазва. Върху грила присъствието на костта засилва вкуса.

Филе: разфасовка с много ниско съдържание на мазнини, която се взема от областите близо до главата, средата на корпуса и горната му част. Най-доброто филе се получава от зоната, разположена под лумбалните прешлени, между гърба и ребрата.

Рамстек или поясница: месото от тази зона е с доста мазнина, сочно и много крехко.

Бонфиле или горно филе: близо до гръбнака; това е още една област, откъдето месото се взема без кости, с нисък процент мазнини.

Основният недостатък на телешкото месо е, че тъй като съдържа сравнително малко мазнина, може да стане много сухо, ако се препече.

Как да си приготвите най-вкусното телешко месо в буркани?

Други видове месо

Що се отнася до свинското месо, то ребрата, котлетите и филето често се използват за печене на скара. При това, то е обичайна съставка в различни видове колбаси, които също може да се пекат на грил. Както говеждото, така и свинското обикновено се пекат на скари и барбекюта, във вид на пържоли или като съставка за хамбургери.

Пилето може да се пече на скара цяло, но най-често се използват само определени части, като гърди или бутчета. Резултатите, които можете да получите с тези порции, когато ги печете на скара, също са отлични, както и с пуешките гърди.

Друго крехко месо, често използвано за скара, което ви позволява да получите парчета с отлично качество, е агнешкото. Вкусът на ребрата му, например, се смята за крайно изискан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com