Кое е най-трудното българско хоро?

37082
Кое е най-трудното българско хоро?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

За едно от най-трудните хора се смята Криво Садовско хоро. Едно невероятно хоро. Танцува се с много темперамент и „жар“.

България е известна със своите народни танци. Има огромно разнообразие от фолклорни танцови стилове, които са доста популярни сред международните танцьори. Въпреки факта, че редица местни танци са доста сложни технически, за българите това е основното - страстта. Когато българинът играе, той го прави с чувство.

Българските танци варират от прости селски танци с едно основно движение, което се повтаря постоянно до много сложни хореографии. Повечето от танците обаче се намират между тези две крайности: те обикновено са малко по-сложни от традиционните селски танци и може би включват няколко фигури от околни села, както и няколко по-интересни вариации, които са с местни танцови характеристики.

В същото време повечето българи знаят общоприети танци като „право хоро“ или „ръченица“. Може да се каже, че всеки българин знае поне основите на тези танци и с удоволствие ги изпълнява на събирания като сватби, тържества и други.

Откъде е произходът на думата “хоро”

В различните райони на България се изпълняват различни танци, характерни за тези райони. Изкуствоведите разделят българските народни танци на пет различни региона. Един от най-интересните начини да се идентифицират разликите в регионалния стил е да се види как най-популярният и приет народен танц, правото хоро, се изпълнява в даден регион.

Обикновено "право хоро" се изпълнява в 7/8 темп. Интересното е, че навсякъде начинът, по който се танцува от мъжете и жените е различен. Мъжете обикновено повдигат коленете си високо, докато жените едва повдигат краката си от пода.

Българските темпераментни хора, най-често са в неравен ритъм, това е неизменна част от визитната картичка на страната ни по света. А изпълненията на българските фолклорни ансамбли „запалват” всяка публика и редовно носят първи награди на международни фолклорни фестивали.

7 прекрасни български хора, които да се научим да танцуваме днес

Българските народни танци са невероятно красиво и оригинално изкуство. Всеки регион в страната има свои собствени хоро със съответните си сложни танцови модели и хореография. България е разделена на няколко етнографски области, всяка от които се отличава не само с народни носии и традиции, но и с ефектни танци. Да не говорим, че едно и също хоро се танцува по различен начин в две съседни села.

Цялото това богатство от ритми и емоции е живо и до днес. И дори се развива в различни танцови школи в страната и дори в чужбина! В тези самодейни фолклорни състави както сънародници, така и чужденци, увлечени от магията на българските ритми, усвояват с ентусиазъм сложните стъпки и фигури на българското хоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com