Кое е по-подходящо при уличен бой: Бокс или кикбокс?

11624
Кое е по-подходящо при уличен бой: Бокс или кикбокс?

Често срещан въпрос в средите на бойните изкуства е кои стилове са по-добри при уличен бой. В много случаи това е дебат без краен резултат. Ако сравнявате бойно изкуство на земята, например борба, с бойно изкуство в стойка, например карате, няма да стигнете до ясен отговор по темата.Кикбоксът и боксът обаче са много по-сходни и сравнението между тях има повече смисъл от много други.

ОБЩИ ПРЕДИМСТВА

Боксът и кикбоксът имат много общи предимства, когато става въпрос за улична схватка. И двете предоставят на бойците инструменти и стратегии, които да използват, ако бъдат нападнати. И двете включват строга физическа подготовка, за да направят атаките по-силни и да помогнат на спортиста да поеме щетите. Може би най-важното, споделят професионални бойци, е, че боксьорите и кикбоксьорите прекарват времето си в удари. Това означава, че ударите, които получават в боя, няма да ги накарат да изпаднат в паника.

Не заради бокса, а заради парите: Зрелището Джошуа - Фюри отново на дневен ред

СПОДЕЛЕНИ НЕДОСТАТЪЦИ

Общите недостатъци на кикбокса и бокса произтичат от факта, че и двата спорта се практикуват като спорт. В спорта се спазват правила, а в ситуациите на улична защита правила не съществуват. Например ударите в слабините, макар и много често срещани при уличен бой, не са позволени в бокса или кикбокса. Така че нито един от тях не учи как да се нанасят или защитават от тях. По подобен начин нито един от стиловете не се занимава с избождане на очите, хапане, атаки към гърлото или какъвто и да е вид защита на земята.

ПРЕДИМСТВА НА КИКБОКСА

Основното предимство на кикбокса пред бокса е неговият набор от инструменти. Кикбоксьорите тренират ръцете, краката, лактите, коленете, а понякога и главите си като оръжия за нанасяне на удари. Те не само се учат как да използват тези оръжия, но и как да се защитават от тях. 

Тервел Пулев ще разчита на Кобрата, ъперкъти и крошета в САЩ (ВИДЕО)

Докато кикбоксът учи на редица инструменти, боксът е специализиран в едно и също нещо: удари с ръце. Опитният боксьор удря толкова добре, че боксът е единственото западно бойно изкуство, което впечатлява Брус Лий дотолкова, че да включи концепциите му в своето бойно изкуство Джийт Кун До. Освен това боксьорите са по-бързи от кикбоксьорите, което се дължи на необходимостта да се защитават от светкавичните удари на своите тренировъчни партньори.

В КРАЙНА СМЕТКА

Според повечето треньори няма такова нещо като превъзходен боен стил. Има превъзходни спортисти, превъзходни треньори и превъзходни методи на обучение. Един отдаден, талантлив кикбоксьор с опитен треньор ще победи посредствен или немотивиран боксьор, и обратното. Между двама еднакво талантливи спортисти, единият от които е боксьор, а другият - кикбоксьор? Треньори казват, че "всичко се свежда до това кой е по-решен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com