Кое кафе е по-силно – дългото или късото? Изненада!

23736
Кое кафе е по-силно – дългото или късото? Изненада!
Снимка: iStock

Събуждането сутрин е по-леко с чаша ароматно кафе, нали? В късните следобедни часове съумявате да държите очите си отворени на работното място пак благодарение на кофеина, които ви съживява и ви дава сили да избутате края на работния ден. Кафето е не само ароматна напитка, любима по целия свят, но и култура, начин на живот, общуване с приятели „Да го обсъдим на по кафе“ и повод за романтични срещи „Ще излезнеш ли с мен на кафе“. Приложен върху кожата кофеинът я съживява, подмладява, ексфолира и изглажда целулита. Впрочем съживяващ е и ефектът му върху организма, а кафето, консумирано в нормални дози, е здравословно. Прекомерната употреба обаче може да доведе до неблагоприятни симптоми от страна на тялото ви и да събуди редица дремещи у вас заболявания. Ако сте прекалили с кафетата, не се учудвайте, че сърцето ви блъска в гърдите ви, пулсът е ускорен, ръцете, а и цялото ви тяло треперят, а нервната ви система е така опъната, че си представяте как замервате шефа си с папката, която ви връща за пореден път недоволен и с искане да преработите проекта. За вчера…

За да не прекалите с количеството, важно е не само колко като брой кафета поглъщате на ден, но и колко силни са те, какво количество кофеин съдържат и доставят на тялото ви. Много хора считат, че дългото кафе има по-малко кофеин, защото го усещат по-слабо, заради повечето вода. Дали обаче това наистина е така и кое кафе е по-силно – дългото или късото? Кое да изберете, ако се нуждаете от спешно разсънване, кое, ако вече сте изпили няколко чашки и поредното силно кафе ще ви направи нервни и сприхави?

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

От какво зависи силата на кафето?

За да си отговорите на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото, следва да знаете от какво зависи силата на кафето. Процентът на кофеин зависи от комбинацията от определени променливи, поредица от фактори, които влияят на целия процес – от засаждането през моментните условия на отглеждане и климата в конкретната година до приготвянето на чашата кафе. Силата на любимата ви ароматна напитка зависи и от бранда, сорта, обработките, на които е подложена културата в по-късните етапи, изпичането и дори размерът на смилане, който влияе върху извличането на веществата по време на преминаването на водата. Така кафето ви е по-слабо или по-силно. Разлика има и в зависимост от количеството вода, което сипвате при приготвянето на събуждащата чаша ароматна напитка. Но кое кафе е по-силно – дългото или късото и защо сте били заблудени до сега?

Кое кафе е най-полезно и кое най-вредно

Кое кафе е по-силно – дългото или късото?

Вероятно пиете цял живот кафе, но със сигурност ще останете изненадани, като ви кажем, че не знаете много за горещата течност и погрешно сте считали, че дългото кафе е по-слабо. В късото кафе има по-малко кофеин, отколкото в дългото кафе. Да, изненада! Това, че усещате дългото кафе по-слабо като вкус, ви дава погрешната представа, че то наистина има по-малко кофеин. Оказва се, че истината е тотално различна и правилният отговор на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото е късото. Ароматът и вкусът на късото са по-интензивни, но то е по-слабото кафе и ако сте прекалили с кофеина, ви препоръчваме да си поръчате късо кафе и да го пиете много бавно, а не дълго, както сте свикнали да правите в заблудата си до този момент.

В случай, че не можете да пиете кафето си чисто, а по някаква причина се налага – примерно сте на диета и не трябва да се докосвате до захарта и сметаната, то дългото кафе е вашето спасение. Вкусът му не е толкова горчив и интензивен и макар че съдържа повече кофеин, то е по-приемливо за небцето ви, ако не обичате горчивото кафе, но се налага да не добавяте нищо в чашата си. Както разбрахте обаче, внимавайте с броя кафета, ако изберете дългото, тъй като в него има повече кофеин на чаша, защото повече вода преминава през смелените зърна.

Тръгнахте да си направите кафе ли? Ние също.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com