Кое тежи повече – мускулът или мазнината?

1902

Да, знаем – от понеделник започвате диета, за да свалите Х килограма, от януари започвате да се храните здравословно и природосъобразно… От кой понеделник обаче и от януари коя година? Не се притеснявайте, разбираме ви и почти всички сме така. Поставяме си цели по отношение на храненето, които рядко изпълняваме. И все ги отлагаме за следващия понеделник, за следващия януари, за… За наша и ваша радост се оказва, че не е и необходимо да започваме да спазваме твърде строга диета и да броим калории, тъй като специалистите препоръчват не да гладуваме, а да обикнем спорта и да го превърнем в свое хоби, за да изваяме перфектна фигура и да се наслаждаваме на сияеща кожа и здраве. Вероятно ще забележите, че с упоритост и системни тренировки изглеждате по-млади, по-стройни, дрехите ви стават широки, макар да не показва разлика кантарът или дори да показва 1-2 килограма отгоре. Как се случва това ли? Много просто – отговорът се крие във въпросите кое тежи повече – мускулът или мазнината и кое заема повече място.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Кое тежи повече – мускулът или мазнината?

Тайната да изглеждате по-слаби, ако спортувате, макар да не сте свалили килограми, се крие във факта, че мускулите заемат по-малко място от мазнините. Когато третирате, изграждате мускули и разграждате мазнините. Така при активни тренировки и редовно спортуване кантарът може да показва увеличено тегло, а да носите 2 номера по-малки дрехи, защото мускулите, които сте изградили на мястото на мазнините, заемат по-малко място. Важно е как изглеждате, а не какво показва кантарът. А практиката красноречиво сочи, че тренираното тяло е много по-красиво от слабото, постигнато с глад. Ето защо експертите препоръчват да подобрите хранителните си навици, да се стремите към по-здравословно и балансирано меню, но да разчитате не на диета и глад, а на физическа активност, за да извървите пътя към желаната фигура.

На въпроса кое тежи повече – мускулът или мазнината обаче повечето хора, открили, че изграждането на мускули ги прави да изглеждат по-слаби, запазвайки същите показания на кантара, погрешно отговарят, че мускулите тежат повече от мазнините. Това съвсем не е вярно. Килограмът си е килограм. Килограм метал и килограм памук тежат еднакво – точно килограм. Разликата е в обема. Докато килограм желязо може да поставите върху ръката си, то за килограм памук ще ви трябва малка стая. Същото е и мазнините и мускулите. Килограм мускули тежи колкото килограм мазнини, но заема много по-малко място от тях, следователно изглеждате по-фини, по-слаби и по-изваяни.

Защо качваме килограми през зимата?

Защо още е добра идея да трупате мускулна маса?

Не само защото мускулите заемат по-малко място и правят фигурата стройна и изваяна, но и защото с колкото повече мускулна маса може да се похвалите, толкова по-добър ще е метаболизмът ви, е добра идея да се стремите да трупате мускулна маса. Мускулната маса се грижи и за здравето на костите, забавя стареенето и помага да останете активни и в по-зряла възраст. Естествено не трябва да прекалявате с тежестите и изграждането на маса, за да не натоварите ставите прекомерно. Умерената физическа активност, съобразена с възрастта и възможностите ви, с физическата подготовка, килограмите и хроничните  заболявания, е най-доброто решение, когато искате да натрупате повече мускулна маса и да изваяте тяло за завиждане за идното лято. Все още е декември и имате време. Започнете, но не от понеделник, започнете сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Как да разберете дали сте зодия...
Кои зодии могат да извадят душата...
Мъж се направи на умрял, за да види...
Кои са най-лошите черти на зодия...
Овен - с коя зодия си подхожда най-много...
Топ 7 безполезни неща, които не...
4 неща, от които да се откажете...
Интересни факти за солта
С какво се пие уиски - ето как да...
Експерт: Ето защо батериите на...
7 начина за възстановяване на...
В планината през зимата тези 10...

Последни новини