Кога картофите са най-полезни?

19390
Кога картофите са най-полезни?
Снимка: iStock

Като един от най-универсалните зеленчуци, любимите на всички картофи изобилстват от витамини, фибри и други основни хранителни вещества.

Те са нискокалорична храна - един среден на големина печен картоф съдържа само 110 килокалории. Този зеленчук е богат на фитонутриенти - органични растителни съединения, за които се смята, че насърчават здравето. По-специално, картофите съдържат фитонутриенти като флавоноиди и каротеноиди - антиоксиданти, които се борят с възпалението.

В състава им влиза и още един важен антиоксидант - витамин С. Според проучвания, тези антиоксидантни съединения могат да предотвратят или забавят определени видове клетъчни увреждания, като по този начин възпрепятстват развитието на рак. Освен това те подобряват храносмилането, здравето на сърцето и нормализират кръвното налягане.

И без половин бутилка олио можете да направите пържени картофи

От своя страна, картофената кора се отличава със съдържанието на широк спектър от минерали, сред които са калий, магнезий, фосфор, калций, цинк и селен. Данните от последните изследвания показват, че кората на картофа притежава мощен антиоксидантен потенциал поради наличието на две доминиращи фенолни съединения в състава си - хлорогенна и галова киселина. Тези съединения помагат за поддържане на добро здраве на сърцето чрез намаляване на увреждането на сърдечните клетки от свободните радикали.

При варене и последващото охлаждане на картофите, те отделят така нареченото устойчиво нишесте, което действа като разтворими фибри. То помага да се чувствате сити и да консумирате по-малко калории. Това обяснява защо картофите са полезни дори при отслабване.

Как да ядем картофи, за да извлечем максимална полза за здравето ни?

За да се извлече максимална полза от консумацията на картофи, важно е те да се приготвят по правилния начин. Най-добре е картофите да се готвят цели, заедно с кората. Може би най-здравословният начин за кулинарна обработка е използването на микровълнова фурна, като се изпекат в нея заедно с кората. В този случай загубата на хранителни вещества поради топлинна обработка ще бъде минимална.

Ако искате картофите да са с големината на юмрук, засадете тези 2 растения до тях

Полезни са и варените картофи, но ако са приготвени цели и без да се белят. Варенето на картофите без кората намалява съдържанието на важни хранителни вещества в тях, като витамин С и витамини от група В.

Като цяло, тези методи на приготвяне позволяват минералите, протеините и фибрите, съдържащи се в картофите, да се запазят в максимални количества. Най-добре е картофите да се консумират със зехтин, свежи билки и салати.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com