Кога Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света?

8271
Кога Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света?
Снимка: Getty Images

Понастоящем САЩ е най-голямата икономика в света, като на второ място се намира Китай. За мнозина обаче този факт не е изключено да се промени. За тях това Китай да заеме първото място в съревнованието е само въпрос на време.

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал двойно в рамките на едно десетилетие и делът му вече достига близо 20% от световния БВП.

Какво е БВП и как се изчислява?

Терминът БВП често бива възприеман като показател за развитието на дадена икономика. Това не е погрешно схващане, тъй като моделът пред...

Това става ясно на провеждана на всеки десет години пресконференция на тема "Последното десетилетие на Китай", чието последно издание се състоя на 28 юни. Събитието има за цел да представи посоката на икономическото развитие и да отчете постигнатите успехи на страната, става ясно от правителствения сайт на Китайската народна република.

Представители на различни държавни институции заявиха, че общото икономическо производство на страната е нараснало от 53,9 трлн. юана (ок. 8 трлн. долара) през 2012 г. до 114,4 трлн. юана (ок. 17 трлн. долара) през 2021 година.

По прогнозни данни на МВФ номиналният БВП на Китай за 2022 г. се очаква да нарасне до 19.91 трлн. долара. За сравнение, БВП на САЩ се очаква да достигне 25.35 трлн. долара през тази година, а този на Европейския съюз да остане на третото място, възлизайки на 17.9 трлн. долара по настоящи цени.

Благодарение на растежа, БВП на Китай вече представлява 18% от световната икономика, спрямо дял от 11,3% преди десет години. В рамките на десетилетие БВП на глава от населението е нараснал от 6300 долара до 12,000 долара.

Официални лица също изтъкнаха, че през 2021 г. Китай заема 12-о място в Световния индекс на иновациите, а в рамките на десет години 98,99 млн. души в страната са се издигнали над линията на бедността.

Г-7 отделя 600 млрд. долара, за да конкурира китайското икономическо влияние

Лидерите на Г-7 планират да вложат 600 млрд. долара в инициатива, разглеждана като противодействие на китайския икономически план &bdqu...

15 ноември 2021 г.: Президентът Джо Байдън обсъжда на виртуална среща двустранни въпроси със своя колега Си Дзинпин.

Източник: Getty Images

Кога Китай ще се превърне в най-голямата световна икономика?

Повечето очаквания са Китай да изпревари САЩ и да претендира за първото място в световната икономика след около десетилетие. Това класиране обаче не е гарантирано.

Най-оптимистичният сценарий прогнозира, че  Китай ще изпревари САЩ в първите години след 2030-та, предава Bloomberg. Това обаче би било възможно, ако страната не се сблъска със забавящи ръста препятствия, каквото беше повторното въвеждане на COVID ограничения от тази година. Мерките повлияха на множество бизнеси и доведоха до съкращения на работни места и нарушения във веригите за доставки.

Вторият сценарий предвижда възможна финансова криза в страната. Развитите икономики като САЩ имат висок външен дълг, но вече са достигнали и високо ниво на доходите. Индия и други развиващи се икономики пък са страни с ниски доходи, но и ниско ниво на дълга, което им дава лост за развитие в бъдеще.

САЩ преосмисля търговската война с Китай заради новите икономически реалности

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля премахването на митата върху редица китайски стоки, които бяха наложени от предходния президент Д...

Китай обаче все още се намира в капана на ниските доходи и висок външен дълг, който се равнява на 2,75 трлн. долара към края на миналата година. Сумата е надхвърлила препоръчителните стойности с 50.1 млрд. долара, посочват данните на Държавната валутна администрация на Китайската народна република.

Последният сценарий предвижда забавяне на икономическия растеж. Не е необходима финансова криза, за да се забави възходът на Китай. Комбинация от изолация и неуспехи в управлението може да има същия ефект. Ако икономиката на САЩ отбележи бърз растеж междувременно, е трудно да се каже коя страна ще излезе начело.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com