Кога можем да изнесем цветята на балкона – ето кои са първите признаци

12511
Кога можем да изнесем цветята на балкона – ето кои са първите признаци
Снимка: iStock/Guliver

Балконите и градините около къщите често са място за почивка, релакс, приятна вечеря или кафе, а понякога и единственото място, на което много българи си позволяват да прекарат уикенда си, затрупани от работа и с лаптопа на балконската маса. Това прави грижата за уюта, удобството ви, докато прекарвате времето си там, както и визията им още по-важна. Цветята са икономичен начин да вдъхнете живот на балкона си и в двора, да ги направите любимо място за релакс, но и те съвсем естествено изискват грижи.

Температурите в момента са застрашително под нулата, но когато тази ледена вълна отмине и слънцето погали земята, може да се отпуснете с кафенце на терасата, но внимание – за цветята е рано. Не бързайте да ги изнасяте, за да не измръзнат. Начинаещите градинари и тези, които за първа година отглеждат цветя в дома си, вероятно се колебаят кога можем да изнесем цветята на балкона. Това не е лесно решение дори за опитните градинари в по-високите и планински части на страната ни, тъй като там времето е неустойчиво дори през късната пролет и опасността от рязък спад на температурите през нощта или слана е реална. Няма и общо правило или точна дата, която да отговаря на въпроса кога можем да изнесем цветята на балкона. Как тогава да се ориентираме и да намерим правилния отговор?

5 отровни цветя в дома, които ви разболяват

Кога можем да изнесем цветята на балкона?

Специалистите и експертите, собствениците на цветарски магазини и отглеждащите цветя професионално споделят, че най-устойчиви на по-ниски температури от масово отглежданите по балконите у нас цветя са бегониите и сакъзчетата, както и съвсем естествено минзухари, лалета, зюмбюли и други пролетни цветя. Предвестниците може да изнесете, когато усетите първите стъпки на пролетта. Минзухарите и зюмбюлите вероятно знаете, че виреят добре, показали главичките си над снега. Те са първите, които може да изнесете на открит балкон или в двора, ако ги оглеждате в саксии. Видите ли, че в природата са нацъфтели, време е и за вашите. Бегониите и сакъзчетата оставете за края на април, ако температурите са нормалните и очакваните за този пролетен месец. Останалите цветя дръжте вътре, докато времето не се установи трайно топличко, без нощни застудявания и слани, за да не замръзнат.

Как става засаждането на цветя в градината?

Грижа за цветята преди изнасянето им

Специалистите ви съветват и да се погрижите за тях, преди да ги изнесете – почистване на увехнали части и листа, торене, разрохкване на почвата, поливане. Растенията трябва да се климатизират за по няколко часа навън преди трайно да се изнесат в градината или на балкона. Всичко това ви гарантира добър цъфтеж и дълъг живот на ароматните растения, които ще красят балкона ви. Когато купувате нови, попитайте какъв температурен диапазон е подходящ за тях, за да може да прецените най-добре кога да ги приберете вътре и кога изкарате вън. Записвайте си, няма да запомните до догодина, гарантирано. Ако отглеждате по-редки цветя от масовите бегонии, може да потърсите информация за конкретния вид кои са подходящите за него температури, но не ги изнасяйте веднага, щом термометърът ги покаже. Обикновено през нощта те падат в началото и въобще не са подходящи за чувствителни към студ растение. Правилната грижа е важна и тя ще ви се отблагодари с много красота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Какви грешки допускаме при пролетното торене на овошки?

Само 3 лъжици от това и ще берете малините в кофи

Засаждане на моркови - сложете това в лехата, за да растат едри и здрави

Поливане на тиквички - как е правилно да се прави

Засаждане на тиквички - през кой месец е най-добре да се прави

Направете това след плевене и ще забравите за плевеилите

Направете това с разсада преди да го засадите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com